Vad räknas som doping?

Koffeinmaxat kaffe till frukost, en näve kosttillskott och så energidryck ute på golfbanan. Nu är du redo att prestera på hög nivå. Frågan är bara: Spelar du golf dopad?

Text: Jenny Olsson
Foto: Adobe Stock
Publicerad: 9 juli 2024

Anabola steroider, bloddoping och prestationshöjande preparat är idrottens baksida, som inte bara skadar idrottsrörelsen trovärdighet och idrottens grundidé, utan också leker med det medicinska och kan äventyra hälsan för individen som dopar sig.

»En stor risk inom idrotten idag är kosttillskott som många använder vid sidan om den normala kosten

Även om doping aldrig har varit synonymt med golf, innebär det inte att problemet inte existerar. I oktober 2023 blev till exempel den sydkoreanske golfproffset Byeong Hun An avstängd för doping i tre månader – på grund av hostmedicin.

Tillsammans med organisationen Antidoping Sverige arbetar Svenska Golfförbundet med förebyggande utbildning, mot golfgymnasieelever, lärare/tränare, landslagsspelare och coacher. För golfklubbar erbjuds även utbildningskonceptet ”Vaccinera klubben”.

Det väcker samtidigt frågan om vad som räknas som dopingklassade substanser. En stor risk inom idrotten idag är kosttillskott som många använder vid sidan om den normala kosten.

– Det finns fem substanser i kosttillskott med en kliniskt bevisad prestationshöjande effekt: koffein, kreatin, nitrat, beta-alanin och bikarbonat. Men dessa substanser finns också i vanlig mat, så därför har de inte hamnat på WADA:s dopinglista, säger Jenny Schulze, chef för dopingkontrollverksamheten på organisationen Antidoping Sverige.

Vad räknas som dopingklassade substanser?

Vilka substanser och metoder som är förbjudna utgörs av den världsomspännande organisationen World Anti-Doping Agencys (WADA) dopinglista. Listan utgör en obligatorisk internationell standard under Världsantidopingkoden. Uppfyller substansen eller metoden två av dessa tre kriterier förs de upp på listan:

  • Potentiellt prestationshöjande
  • Potentiell hälsorisk för idrottsutövaren
  • Strider mot “spirit of sports”/ idrottens anda.

Tänk efter före

Petra Lindström är handläggare för Antidopinggruppen på SGF och arbetar framför allt med förbyggande utbildning gentemot golfgymnasieelever, lärare/tränare, landslagsspelare och coacher.

– Mitt absoluta råd är: Tänk efter före. Ha koll på antidoping som aktiv. Både aktiva och resurspersoner rekommenderas att genomföra den digitala utbildningen ”Ren Vinnare”. Klubbar som deltar på Lag-SM i högsta divisionen måste genomföra ”Vaccinera klubben”, ett digitalt utbildningskoncept framtaget av Antidoping Sverige.

Som aktiv idrottsutövare måste du ha koll på doping. Ett bra sätt är att genomföra den digitala utbildningen ”Ren Vinnare”.

Eftersom golf inte räknas som en “högriskidrott” hör det inte till vanligheterna med dopingkontroller i samband med tävlingar, eller på svenska golfklubbar Mer vanligt är det med regelbundna dopingtester på de professionella tourerna.

Men hur är det då med energidrycker och koffeinmaxat kaffe som också fungerar prestationshöjande? Kan du åka fast för det i en dopingkontroll?

Där kan du vara lugn. Varken energidryck eller kaffe, hur starkt det än må vara, räknas som otillåtna medel. Att de har andra bieffekter som kan göra dig lättirriterad, spänd, orolig och ge hjärtklappning och yrsel är förstås en annan femma. Inget är väl direkt önskvärt på golfbanan.

 

Dina skyldigheter

Alla idrottsutövare och ledare är skyldiga att känna till dopingreglerna. Som idrottare kan du nämligen bli fälld för doping även om du inte är medveten om att du har tagit något otillåtet medel. Dopingkontroller sker inte så ofta på klubbnivå utan främst i elitsammanhang och på proffstourerna. Skulle du åka fast är det samma regler som gäller inom golf som inom alla andra idrotter, från att få en varning till fyra års avstängning.

Vill du veta mer om dopingregler, otillåtna substanser och arbetet mot doping hittar du all information hos Antidoping Sverige, som sedan 2021 är en fristående nationell antidopingorganisation.