Med indoorsystem som Trackman kan man spela topprankade banor året om.

Tävla året om!

Trenden med simulatorgolf växer sig allt starkare. Numera kan man till och med spela tävlingar på proffsnivå – inomhus.

Text: Jenny Olsson
Publicerad: 21 mars 2022

I Frihamnen i Stockholm, mellan industrilokaler och hangarer, ligger en golfbana. Eller, faktiskt inte en utan drygt 130 stycken. För det är så många man kan välja mellan i Trackman-simulatorn på Ruff Indoor Golf.

Här har det rått full aktivitet hela vintern – vädersäker golf i simulatorer inomhus är det nya heta, och Ruff är en av många liknande anläggningar som öppnat i Sverige de senaste åren.

» Ett skönt ställe för att umgås, äta och dricka gott, samtidigt som du kan spela några av världens häftigaste banor «

Wille Schauman, en av grundarna till Ruff, har tydligt märkt det ökade intresset, nästan att jämställas med den stora golfboomen i mitten av 00-talet.

– Intresset för simulatorgolf har exploderat, mycket tack vare att simulatorerna förbättrats drastiskt de senaste fem åren. Dessutom har golfen generellt boomat under pandemin, säger han.

Ruff är med sina elva anläggningar en av de största att erbjuda golflounger med det allra senaste inom golfteknologi och Trackman-simulatorer som hjälper dig att träna din golfteknik och analysera såväl din sving som ditt spel.

– Vi fokuserar väldigt mycket på golfupplevelsen, men självklart även på att våra anläggningar ska vara den perfekta mixen av golfträning, möjlighet att tävla samt att kunna hålla i gång sitt sociala golfliv även när banorna är stängda. Ett skönt ställe för att umgås, äta och dricka gott, samtidigt som du kan spela några av världens häftigaste banor.

Wille Schauman, en av Ruffs grundare, har sett att trenden med simulatorgolf växt sig stark de senaste fem åren.

I dag är simulatorgolf så realistiskt att det på många sätt kan likställas med att spela en utomhustävling. I vintras spelades Indoor Golf Group Winter Challenge, MoreGolf Mastercard Tours första inomhustävling, som var öppen för amatörer och proffs. Adam Blommé stod som segrare efter de tre ronderna. Förutom en prispott tävlade spelarna om wild cards till den nya Challenge Tour-tävlingen Indoor Golf Group Challenge som spelas 25-28 augusti på Allerum Golfklubb.

Nästa vinter ingår simulatorgolf i SM-veckan i Skövde.

Utvecklingen med simulatorgolf är något som Svenska Golfförbundet är mycket positivt till, säger Bo Bengtsson, Svenska Golfförbundets biträdande generalsekreterare.

– Det blir ett bra komplement under vintern och gör dessutom träningen än roligare. Det går att använda simulatorerna på flera olika sätt och även utomhus på annars ganska statiska och tråkiga övningsfält.

Golfförbundet ser nu över stadgarna, både vad gäller typer av simulatorer och regler för professionella tävlingar.

– Vi låser oss inte till en viss slags simulatorer men begränsar regelverket till att spelet måste gå ut på att slå bollen från tee till green och räkna en score enligt golfreglerna. På så sätt kan vi hålla i gång ett organiserat tävlingsspel vintertid. För träningsändamål är det fritt fram att välja andra metoder och modeller, säger Bo.

Genom att tydliggöra att Svenska Golfförbundet har ansvaret för själva spelet, men inte för tekniken eller driften av banorna, hoppas han att golfspel i simulatormiljö kan klassas som idrottsverksamhet när det kommer till tillämplig moms, och att klubbarna ska kunna söka ekonomiskt stöd för att bygga inomhushallar.

Regelverket kring simulatorgolf

Som idrottsförbund ansvarar Svenska Golfförbundet för att organisera och bestämma reglerna för golfspel och tävlingsverksamhet. För att undanröja alla tvivel på om spel i simulatormiljö räknas som golf eller golfsport, föreslås ett tillägg i stadgarna. Svenska Golfförbundet ska därigenom få ansvaret att »utfärda regler och tävlingsbestämmelser för footgolf och spel i simulatormiljö, under förutsättning att bollen ska spelas från tee-till-hål och involvera en score (resultat) på hålet oavsett var tävlingen spelas«.

Beslut om detta tas på Förbundsmötet i april.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Golfa! #1 2022