Tisdagsgruppen (från vänster): Claes Ottergren, Håkan Andersson, Rolf Andersson, Lennart Flood, Klas Bodén och Jan-Eric Johansson

Tisdagsgruppen till undsättning

När Herrljunga GK bad medlemmarna om hjälp med att förbättra banan tvekade inte Rolf Andersson och Claes Ottergren att ställa upp.

Text: Lisa Rosman
Foto: Anna-Lena Ahlström
Publicerad: 10 mars 2022

Hur bra ens klubb än är kan det så klart finnas förbättringspotential, vare sig det handlar om en kran som droppar eller att greenen på sista hålet är skymd. Kanske tar man upp det med klubben, eller så muttrar man lite om det till spelkompisen. Vissa tar tag i det själva.

– Herrljunga, som många andra klubbar, har inte en obegränsad ekonomi. Att det då finns ideella krafter är så klart värdefullt. Vi bryr oss om vår klubb, och har tid, så vi ställde gärna upp, säger Claes Ottergren.

Claes Ottergren och Rolf Andersson är trogna medlemmar i klubben. Claes gick med 1987, samma år som den öppnade, medan Rolf anslöt 1990.

– Vi går mycket på golfbanan, och ser därför lätt saker som skulle behöva bli bättre, säger Rolf Andersson.

 

Tisdagsgruppen i Herrljunga har fått sitt namn just för att de ses varje tisdag och fixar och
donar på klubben. Det kan handla om allt från att tvätta skyltar och ­markeringar till större operationer. Varje träff är det mellan sex och tio medlemmar med.

– Vi kommer med initiativen och förankrar dem i gruppen innan vi tar vidare det till styrelsen, som varit väldigt tillmötesgående. Både banchefen Mattias Andersson och personal som kan hantera traktor­grävaren har varit med i årets största projekt, säger Claes.

» Vi är inte unika, sådana som oss finns överallt. Det handlar bara om att sätta i gång «

Det projektet gällde utslags-platsen på hål sex, som hade en stor slänt på ena sidan och dålig sikt över dammen framför green.

– Vi flyttade teen till en kulle så man får bättre sikt över hålet. Tillsammans med klubben fixade vi sponsorer på både trappa och gräs, och snart är den redo för spel.

Hade de lagt ut jobbet på entreprenörer skulle kostnaderna ha landat runt 100 000 kronor. Tisdagsgruppen fick det gjort för under 5 000 kronor.

 

De har även lagt igen ett antal fairway- och greenbunkrar, satt nya markeringar längs banorna och gjort i ordning stationer för sko- och vagnrengöring.

– Vi har fått massa uppskattning från klubben, och medlemmar på banan säger att det aldrig varit så här fint, säger Rolf.

De uppmanar fler klubbar att våga be om hjälp.

– Vi är inte unika, sådana som oss finns överallt. Det handlar bara om att sätta i gång, säger Claes.

Vem är hjärtat på din klubb? Tipsa oss på tipsagolfa@golf.se 

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #2 2020