Hjälp, jag blir så arg!

Golf är en idrott som kan väcka starka känslor. Glädje, sorg, förvåning, bävan – och ilska. Ett hett temperament kan, precis som en ouppvärmd sving, sätta käppar i hjulet och inte bara förstöra din score utan hela spelupplevelsen. Så varför inte ställa om mentalt? Det finns nämligen smarta vägar att ta sig ur bristande impulskontroll!

Text: Jenny Olsson
Illustration: Anna Pers Bräcke
Publicerad: 11 mars 2024

Fan! Det är lätt att ta till svordomar när saker inte går som du vill. Misstag i golf kan orsaka en mängd olika konsekvenser, från pliktslag och tappade poäng till bollar på vift i skogen.

Vilken situation eller vilket slag som triggar just dig är individuellt. Ibland kan det vara så enkelt som att du har för låg energi och är trött. Det kan en frukt eller en smörgås i kiosken på nian oftast råda bot på.

Den vanligaste orsaken till att stubinen brinner till är förmodligen kraven du ställer på dig själv, att bollen ska ligga mitt på fairway, enmetersputtarna gå rätt i kopp, och resultatet summeras i nivå med din handicap.

Att höja rösten och slänga ur sig fula ord är väl en sak, men när temperamentet blir så hett att topplocket ryker, då är det hög tid att göra någonting åt problemet.

Agera redan vid de första signalerna

För ilska är faktiskt ett problem. När explosionen är ett faktum tar det ett bra tag för stresshormonerna att återvända till rätt nivå. Det innebär att du hamnar i en negativ spiral när du gör miss på miss.

Det gäller att du förstår och agerar redan vid de första små signalerna på irritation. Försök att bli medveten om dina tankar och känslor och jobba metodiskt med att se tanken och förstå vad som drar i gång känslorna. Först då kan du införa ett beteende för att kunna gå ner i varv.

Det handlar även om den personliga aktivitetsnivån – kroppens ”varvräknare” – och dagsformen när du går ut på banan. Att sladda in direkt på tee efter en stressig dag på jobbet eller från ett bråk på hemmaplan är såklart inte den bästa uppladdningen och då har du lättare att bli arg.

Peter Östlund, Idrottspsykolog och beteendevetare inom Svenska Golfförbundets landslagsverksamhet, Swedish Golf Team.

Acceptera din spelnivå

Du behöver också ha lagom förväntningar på dig själv. Du är sannolikt inte proffs, så varför jämför du dig då med dem? Acceptera att du presterar utifrån din personliga nivå. Kvitto på din prestation kommer direkt, både genom var bollen hamnar, i scorekortet och genom din handicap.

Är slaget inte vad du hoppats på, försök inte att kompensera det direkt. Kompensationsslag grundade ur frustration och ilska, är sällan lyckade. Då gäller det att gå tillbaka till grunderna.

Och kom ihåg, även proffsen missar! Det hör liksom till spelets karaktär. Det kan också kännas skönt att veta att du blir lite mer immun mot ilska när du blir äldre.

Fem smarta tips

Peter Östlund, Idrottspsykolog och beteendevetare inom Svenska Golfförbundets landslagsverksamhet, Swedish Golf Team, delar med sig av fem experttips för att ta kontroll över temperamentet.

Kom förberedd med bra energinivå
Dagsformen påverkar mer än du tror.

Lär känna signalerna och agera i tid
Hitta det som triggar dig i ditt golfspel och träna in ett beteende som kan häva impulserna i tid.

Acceptera att spelet varierar mycket
Bollens läge och golfbanans skiftande underlag gör att förutsättningarna varierar för varje slag. Precis som din egen dagsform.

Gå tillbaka till grunderna
När det blir jobbigt på banan, hitta tillbaka till din inövade uppställning, din vanliga grundsving och ditt sikte som du tränat på tidigare.

Sikta – slå – acceptera – gå
Gör samma sak varje gång. Sikta, slå, acceptera var bollen hamnar och gå vidare.