10 tips för ett snabbare spel

Golf ska få ta tid – men vissa dagar har man mer bråttom än andra. Hur kortar man golfrundan med 30 minuter? Golftränaren Maria Magnusson på Albatross Golfklubb ger dig tio enkla tips på hur du kan snabba på speltempot – utan att stressa.

Text: Jenny Olsson
Publicerad: 10 juni 2022

1 Titta framåt

Häng på bollen framför. Det är vad speltempo på golfbanan handlar om.

 

2 Klara, färdiga, slå

Var redo att slå när det är din tur. Slå först om din kompis inte är klar. Slå också om bollen framför är utom fara för ditt slag medan din långtslående medspelare fortfarande måste vänta.

 

3 Spela i fel ordning

I slagspel får spelare tillämpa »ready golf« på ett säkert och ansvarsfullt sätt. I matchspel får spelarna komma överens om att en av dem får spela i fel ordning för att vinna tid.

 

4 Leta lagom

Ta riktmärke på bollen så att du slipper leta i onödan. Slå en provisorisk boll om din boll kan vara förlorad eller out of bounds. Kör ni sällskapsrond? Även om du får leta i tre minuter kanske det är lika bra att sluta leta efter en minut och spela den provisoriska bollen.

 

5 Parkera smart

Ta alltid med din bag fram till din boll. Ha koll när du närmar dig greenområdet och ställ bagen på rätt sida i förhållande till nästa tee. Du ska aldrig behöva gå tillbaka för att hämta bagen.

 

6 Sluta såsa och bli en spelstrateg

Gå alltid i din raskaste takt mellan slagen. Planera ditt nästa slag i farten eller under tiden dina medtävlare slår. Börja inte planera när det är din tur att slå.

 

7 Samarbeta på green

Planera din putt under tiden som de andra puttar. Lämna gärna flaggstången i hålet – pliktslag vid träff av flaggstången är numera borttaget. Är putten kort nog, spela i fel ordning och håla ut.

 

8 Ta sikte på nästa hål

Fastna inte på greenområdet. När du hålat ut, skynda dig mot nästa hål. Fyll i scorekortet först på nästa tee eller i farten, aldrig på green.

 

9 Släpp igenom

Vänta inte på ett bättre tillfälle utan släpp igenom en snabbare boll direkt.

 

10 Fika i farten

Ta med take-away från kiosken eller var i alla fall beredda på att släppa bakomvarande boll om de inte vill stanna för fika.