VM-guld 2022: Ingrid Lindblad, Meja Örtengren, Louise Rydquist.

Från junior till världselit – så funkar golfens landslag

Sverige må vara ett litet land med inte helt optimala förutsättningar för att bli bäst på golf (tack för det, vintern!). Ändå lyckas vi år efter år få fram spelare som når den absoluta toppen. Det kan vi bland annat tacka Swedish Golf Team för. Med en verksamhet byggd på gemenskap och individuella handlingsplaner lotsar de våra mest ambitiösa juniorer mot nästa nivå – en satsning som ger utdelning.

Text: Jenny Olsson
Foto: Göran Söderqvist
Publicerad: 4 januari 2023

När stora mästerskap som OS, VM eller EM närmar sig så är vi många som håller tummarna för våra blågula hopp – och nog har de svenska golflandslagen varit framgångsrika, det kan flertalet medaljer av ädla valörer bekräfta. Att de som når världstoppen har jobbat hårt under lång tid för att nå dit vet vi, men exakt hur de kommit dit är inte alltid lika självklart. Swedish Golf Team är Svenska Golfförbundets landslagsverksamhet som hjälper unga golfspelare att driva sin satsning framåt mot världstoppen. Under ledning av förbundskapten Katarina Vangdal och verksamhetsansvarig Petra Lindström arbetar en rad tränare och ledare på olika nivåer med att ge våra allra vassaste juniorer bästa möjliga förutsättningar att kunna ta nästa steg. Målet är framgångar på högsta mästerskaps- och tournivå. Goda föredömen råder det ingen brist på; Alex Norén, Anna Nordqvist och Henrik Norlander har fostrats i landslagen, och förstås våra majorvinnare Annika Sörenstam och Henrik Stenson – bara för att nämna några.

Herrlandslaget från vänster: Adam Wallin, Jonnie Eriksson, Tobias Jonsson och Ludvig Åberg.

Carl Magnusson är coach för pojklandslaget och tycker att det ser riktigt bra ut med den svenska representationen internationellt just nu.

– Utifrån pojkperspektiv så har vi ett helt gäng riktigt vassa och hårt jobbande killar som är på väg upp, både på collegenivå och på yngre nivå där vi haft stora internationella framgångar. Nu senast med British Boys amatörmästerskap i somras där vi hade två spelare i final. Vi har även världens högst rankade herramatör, Ludvig Åberg, som gått genom hela det svenska systemet med juniortour, en bra miljö på sin hemmaklubb med support, Riksidrottsgymnasium, landslag och college.

Utvecklingen på tjejsidan är även den stark, där amatördamerna radat upp EM-medaljer flera år på raken. Naturligtvis är det individerna som står för prestationen på golfbanan. Men framgångarna är också ett resultat av Swedish Golf Teams målmedvetna arbete

» Landslagsspel är inte en nödvändighet för att nå den absoluta toppen. Det finns såklart spelare som vunnit på världstourer som inte spelade i landslaget. Det är kanske inte så mycket ett val utan mer att spelaren vid den tiden inte hade kommit tillräckligt långt i sin utveckling för att bli uttagen. «

– Landslagsspel är inte en nödvändighet för att nå den absoluta toppen. Det finns såklart spelare som vunnit på världstourer som inte spelade i landslaget. Det är kanske inte så mycket ett val utan mer att spelaren vid den tiden inte hade kommit tillräckligt långt i sin utveckling för att bli uttagen. Även om de flesta spelare försöker gå sin »egen« väg för att bli så bra som möjligt, så innehåller den vägen för majoriteten svenskar golfgymnasium, landslagsspel, college och sedan proffsliv.

Läger under Thanksgiving 2019.

För att säkra återväxten och att Sverige fortsätter att hålla en stark position på högsta nivå har coacherna bevakning på spelare som i dagsläget är utanför landslaget. Om någon visar framfötterna kommer den spelaren ha lika stora chanser att ta plats i landslagsuppdrag som de som ingår i landslaget.

– De spelare som hamnar i vår verksamhet är de som tävlar regelbundet på nationell nivå och presterar i toppen av sina årskullar. Det är steg ett för att bli aktuell för landslag. Men utöver rena resultat finns det flera andra kriterier som också väger in, till exempel träningsmängd och ambition, säger Carl.

Utöver uttalade landslagstrupper bedrivs en framtidsverksamhet för spelare i åldrarna 13–15 år; hit rekryteras spelare i första hand från SGF:s juniorläger Supercamp.

Blir man uttagen till någon av landslagstrupperna får spelaren en tydlig handlingsplan utifrån sina behov i spelarutvecklingshjulet; fysiskt, mentalt, tekniskt, socialt och strategiskt. I gengäld ställs höga krav på individen.

» Nu har vi en generation spelare med gedigna amatörkarriärer som blir proffs till sommaren och det ska bli spännande att följa deras karriärövergång. «

– De förväntningar som finns på spelarna i en trupp handlar mycket om att »göra jobbet« för att ta sig framåt mot sina målsättningar. Vi har också en värdegrund som genomsyrar det vi gör i verksamheten och den är viktig att alla förstår och ställer sig bakom. Stödet till spelarna kan vara olika men består mycket av coachtid på bana och i träning och experthjälp inom till exempel fys och teknik. Karriärrådgivning är absolut individanpassat eftersom spelare har olika behov och vi kan genom vår verksamhet och resurser hjälpa spelaren framåt, säger Carl.

Tävling är en del i utvecklingen, både individuellt och att få växa i ett team.

– Lagom mycket press vid rätt period i deras utveckling är det vi strävar efter. Det är där vi anser att mest utveckling kan ske, i gränslandet mellan det vi är bekväma och trygga med och det vi ännu inte behärskar. Nu har vi en generation spelare med gedigna amatörkarriärer som blir proffs till sommaren och det ska bli spännande att följa deras karriärövergång. Det finns givetvis inga garantier men jag tycker de är så förberedda de kan vara för sitt nästa steg.

Swedish Golf Teams mål

  • Internationella framgångar på högsta mästerskaps- och tournivå. Årligen två damer och två herrar bland topp 100 (amatör och proffs).
  • Svensk representation i Solheim Cup och Ryder Cup

De svenska golflandslagen

I golfen finns fyra landslag som kategoriseras: damlandslag, herrlandslag, flicklandslag och pojklandslag.

Därtill finns två paragolflandslag, kategori 1 (fysisk funktionsnedsättning) och kategori 2 (intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF).

Läs gärna mer om de svenska golflandslagen här.