Lär dig prata golflingo

Fattar du noll när dina vänner kastar ur sig märkliga golftermer? Fullt förståeligt! Golfare har sitt alldeles egna språk. Birdies, chippar och foursome är du säkert bekant med, men vad betyder det där andra? Golfa reder ut några av begreppen.

Text: Jenny Olsson
Foto: Anna Pers Bräcke
Publicerad: 15 mars 2024

Albatross – innebär att bollen går i hål på tre slag under hålets par. Att göra en albatross anses ofta vara svårare än att göra en hole-in-one. Det är ungefär lika sannolikt som chansen att få se den sällsynta fågeln albatross, som kanske därför gett namn åt golftermen.

Carry – den sträcka bollen färdas i luften innan den landar. En carry på 100 meter betyder att bollen landade efter att ha flugit 100 meter. Termen kan också användas för att beskriva hur långt bollen måste flyga för att nå en viss nedslagsplats, till exempel: ”Du måste ha en carry på 140 meter för att nå över bunkern”. 

Dormie – ställning i matchspel när du eller din motspelare är lika många hål upp som det finns hål kvar att spela. Till exempel, om du är tre upp när det är tre hål kvar är matchen ”dormie”. Det innebär att du inte kan förlora matchen utan som sämst dela.

Eagle – innebär att bollen går i hål på två slag under hålets par.

Flyer – inträffar om det kommer mycket gräs och vatten mellan bollen och klubban i tillslaget. Bollen får därmed ingen eller väldigt lite spinn och flyger därför ovanligt långt.

Links – en skotsk benämning på öppen grästäckande mark omgiven av dyner vid en kust. Golftekniskt är en links en golfbana där marken består av sandjord som har blivit kvar då havet dragit sig tillbaka. En seasidebana är ingen links såvida inte marken är ursprunglig havsbotten.

Mulligan – ”Golfarens andra chans.” En mulligan innebär att du får slå om ett slag utan plikt. Du får absolut inte använda en mulligan vid tävling eller andra handicapgrundande ronder. Det sagt, du kan inte handicapregistrera din rond om du använt dig av en mulligan.

Undulering – detsamma som nivåskillnad/vågighet på green. En lätt undulerad green har små nivåskillnader medan en kraftigt undulerad green kan bölja rejält i olika platåer och lutningar.

Release – det moment i nersvingen då handlederna “rullar över” i bollträffen.

Socket – när klubban träffar bollen allra längst in på klubbhuvudet, vid skaftet. Resultatet blir att bollen går snett ut höger om du är högerspelare, eller vänster om du är vänsterspelare. Se illustrationen av en socket längre upp i artikeln.

Up and down – att göra en ”up and down” är detsamma som att håla ut på två slag från ett läge utanför green. Det första slaget, vanligen en chip, pitch eller ett bunkerslag, tar bollen in på green och det andra slaget, putten, sätter bollen i hål.

Waggle – kommer som många andra uttryck från engelskan och innebär att du gör korta små, svängande rörelser med klubban under adresseringen inför baksvingens start.

Yips – ett nervöst tillstånd som orsakar en slags låsning i händer och handleder. Yips drabbar många golfare på eller utanför green i form av putt- eller chip-yips.