Eldsjälarna gav klubbhuset ett ansiktslyft

Tack vare ett gäng handlingskraftiga medlemmar möter Sunne Golfklubb säsongen med ett nyrenoverat klubbhus, som gjort för skönt »häng«.

Text: Jenny Olsson
Foto: Jeanette Dahlström
Publicerad: 27 maj 2021

Den 12 februari klipptes bandet och klubbhuset på Sunne Golfklubb återinvigdes efter enlång renovering. Den var välbehövd. 30 års slitage sätter sina spår. Men för en liten klubbutan stora ekonomiska muskler hade renoveringen fått vänta.

Bakom projektet står ett gäng riktiga eldsjälar, anförda av initiativtagaren Ulla-Britt Hellqvist.

–Omklädningsrummen såg på ren svenska för jäkliga ut. Det var vattenskador, trångt och omysigt – och faktiskt så fult att jag inte ville att våra gäster skulle gå in där. Jag presenterade ett förslag på hur jag tyckte man skulle hantera ombyggnationen för styrelsen. De hade avsatt 100000 kronor i budget och köpte min idé, säger Ulla-Britt.

En projektgrupp sattes samman och på senhösten drog arbetet i gång. De insåg dock att de behövde lite proffshjälp för att kunna ta ett helhetsgrepp. Den hjälpen fann de i inredningsarkitekten Anna Mellstig på Mondeo Arkitekter som ställde upp gratis.

Fler ideella krafter anslöt sig till projektgruppen. Ulla-Britts make Erik raggade sponsorer bland lokala företag som bidrog med pengar, material och tid. Teamet utökades med Conny Ericsson, Emmerich Wendling samt Jan och Agneta Sjöström.

Efter tre månader och 1200arbetstimmar har omklädnings-rum, loungeytor, reception och personalutrymmen fått ett ansikts-lyft som heter duga. Ett gammalt serverrum gjordes om till bagrum och nu har även en toalett ute på hål 14 fräschats upp.

Conny Ericsson, Agneta Sjöström, Emmerich Wendling och Jan Sjöström är fyra av sexvolontärer som rustat upp klubbhuset.

–Det stora vi har gjort tillsammans, förutom ett fräscht klubbhus, är att skapa ordning och reda. Våtutrymmena har gjorts av hantverkare men vi har alla jobbat mycket fysiskt med att bila, riva kakel och köra skräp till återvinningen. Det har varit så roligt–inte bara att se resultatet utan också att träffa de andra som jag egentligen inte kände tidigare, säger Agneta Sjöström.

Mottagandet bland medlemmarna har varit mycket positivt och med största sannolikhet är det inte bara Ulla-Britt och Agneta och de andra i projektgruppen som kommer att vilja hänga i klubbhuset.

–Vi hade kvalitet ute på banan, nu har vi det även inne i klubbhuset. För mig personligen har det gett massor med glädje att lära känna nya medlemmar, och det har varit väldigt tillfredsställande att få hjälpa till. Det är jättekul! säger Ulla-Britt.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Golfa! #2 2021