De inspirerar miljontals golfare i sociala medier

Vilka inlägg har blivit virala raketer och vilket innehåll är de mest nöjda med? Golfa! mötte människorna bakom Golfsveriges hetaste sociala medier-konton.

Text: Sara Wänseth
Foto: Privat
Publicerad: 1 december 2023

Varför blev du influencer inom golf?

 

ELLIE: Jag och min pojkvän Corentin, som jag träffade i USA, kände efter två år på kontor att både golfklubborna och kreativiteten saknades. Vi sa upp oss från våra jobb, flyttade hem till Sverige och jag började tävla i golf samtidigt som vi smög i gång med instagram-kontot. Ganska snart var influencer-jobbet roligare än tävlandet och sedan 2021 har vi båda jobbat med @puttingwithellie på heltid. Med min pojkvän bakom kameran och med mig själv framför.

 

JOHANNA: Efter en golfpaus på tio år började jag jobba med influencer marketing tillsammans med Golfstar och snart började jag ta golfen mer och mer seriöst. Jag började även konsumera golf på sociala medier och insåg att det knappt fanns några svenska profiler och speciellt inga kvinnor, jag hittade ett hål i marknaden. Jag kommer från en bakgrund som influencer och har under snart tre år jobbat med detta heltid inom skönhet, mode och smink (@johannajohnson).

 

ELINA: I samband med att jag tog upp min golfsatsning började jag lägga upp golfrelaterade bilder och videor på min privata Instagram. Snart insåg jag att många av mina vänner inte var så intresserade av golf i den mängden, men att många andra har golfen som intresse, så jag startade @Golfbyelina för alla som ville följa min golfsatsning från start. Den växte allt större och jag blev mer och mer motiverad.

 

FREDRIK: Att spela professionell golf är extremt dyrt, runt 500 000 kr per år om man spelar på en internationell tour. Om man inte spelar tillräckligt bra och kan täcka de kostnaderna med vinstpengar så måste man hitta sponsorer. Jag insåg att det bästa sättet för mig att bli mer attraktiv för sponsorer var att skapa fler följare på sociala medier. Jag började dela allt jag gjorde i min golfträning för att förbättra mitt spel. Många golfare gillade det jag delade och mina sociala kanaler tog fart.

Eleonor Skoog har jobbat heltid sedan 2021 med kontot @puttingwithellie.

Mer från Eleonor "Ellie" Skoog

Finns på: Instagram, TikTok och YouTube.

Hur får du idéer till dina inlägg?

 

ELLIE: Vi får inspiration från olika håll och hittar alltid nya idéer. Dels från träning och spel på golfbanan men även från det dagliga livet som med en twist kan kopplas till golf. Vi inspireras av andra branscher, resor och nya golfupplevelser som vi delar med oss av, samt givetvis min bakgrund och erfarenheter från tävlingsgolf. Dessutom är Corentin otroligt kreativ och en stor visionär.

 

JOHANNA: Jag har alltid varit väldigt kreativ så det kommer ganska naturligt. I kombination med att jag ständigt har en dialog med mina följare vad de vill se och att jag inspireras av andra kanaler.

 

ELINA: Det är jätteolika. Ibland får man snilleblixtidéer och ibland får man inspiration från andra golfkanaler eller influencers runt om i världen. Det kommer även många trender som man kan hoppa på och förknippa med golf. Ofta tar jag även med mina följare på inspel och golfbanor jag tävlar på för att visa hur livet är på touren.

 

FREDRIK: Jag delar ofta från min egen träning men delar också det jag ser att de bästa spelarna i världen gör för att bli bättre. Jag har lärt känna flera av de bästa proffsen samt coacherna här i USA och tack vare dem har jag lärt mig massor som jag gärna delar med mig av.

Det är inte alltid som inläggen tar mest tid att skapa som ger mest engagemang hos följarna, berättar Elina Hagberg.

Mer från Elina Hagberg

Finns på: Instagram och TikTok.

Nämn en favorit av dina inlägg

 

ELLIE: Det är otroligt svårt att välja bara en favorit men den här är vi stolta över. Det ligger mycket jobb bakom den! Flera tjejer har även taggat mig i deras videor där de har inspirerats och gjort samma sak, otroligt kul att se!

 

JOHANNA: Alla mina collabs med andra kreatörer är mina favoriter, kan inte välja…

 

ELINA: Jag gillar mina olika reels och inlägg av olika anledningar. Många inlägg om min egen satsning blir som en dagbok att gå tillbaka till, minnen som är med mig från hela min golfkarriär.

 

FREDRIK: Det här klippet från min YouTube-kanal med flickvännen Hanna. Jag spenderade två dagar tillsammans med Luke Donald på hans hemmaklubb The Grove i Florida och utmanade honom på en chipptävling och lyckades vinna i särspel efter ett riktigt häftigt floppslag.

Fredrik Lindbloms närspelstips är väldigt uppskattade.

Mer från Fredrik Lindblom

Finns på: Instagram och YouTube.

Vilket inlägg har fått flest reaktioner?

 

ELLIE: Det här klippet har fått otroligt stor spridning med miljontals visningar både på Instagram och TikTok, över 3,5 miljoner visningar samt 630 000 likes på Instagram.

 

JOHANNA: Jag startade en serie på min Instagram och TikTok där jag testade och poängsatte klubbarnas varmkorvar som blev väldigt framgångsrikt.

 

ELINA: Det står nog mellan en putting drill jag gjorde på Kungsbacka eller en video där Homer Simpson sjöng medan jag försökte slå en drive från tee (länkar kommer). Det är sjukt ibland hur reels man inte lägger ner tid på kan gå bättre än content man lägger jättemycket tid på!

 

FREDRIK: Många gillar mina närspelstips. Flera av de inläggen har över en miljon views. Jag har studerat närspelet i flera år och har data på vad flera av de bästa proffsen gör runt greenerna, så den informationen är väldigt genomtänkt.

Korvtester ute på klubbarna har uppskattats av Johanna Johnsons följare.

Mer från Johanna Johnson

Finns på: Instagram, TikTok och YouTube.