Hur snäll är du mot banan?

Golfbanan är vår bästa lekplats. Varför inte vara lite extra schysst mot den i år? Den snällheten kommer att betala sig i form av bättre, roligare och rättvisare spel.

Text: Jenny Olsson
Illustration: Anna Pers Bräcke
Publicerad: 5 februari 2024

Golfens grundprincip säger att man ska spela banan som den är och bollen som den ligger. Ingen mannamån, lika för alla. Men hur lätt är det att sätta den där putten när puttlinjen är full av gamla nedslagsmärken? Och hur kul är det att försöka slå sin boll ur gropen från en uppslagen torv, eller ur en okrattad bunker?

En golfbana kostar mycket pengar att sköta. Med tre enkla åtgärder, som faktiskt är ditt ansvar som golfare, vårdar du banan och visar sportslighet mot andra spelare.

Laga dina nedslagsmärken

När din boll slår ned med full kraft på en green pressas jorden ihop av nedslaget och gräsrötterna får sin växtmiljö förstörd. Nedslagsmärket i sig är inte så farligt, men om det inte åtgärdas finns det stor risk att gräset dör. Ett oreparerat nedslagsmärke självläker först efter flera veckor beroende på säsong och klimat.

Om du däremot lagar det på rätt sätt läks gräset på ett dygn och greenen lämnas snygg och hel.

Ta för vana att reparera även andras nedslagsmärken som du upptäcker på green och inte bara dina egna. En liten ansträngning som gör stor skillnad!

Så lagar du ditt nedslagsmärke på rätt sätt!

Lämna alltid bunkern som du själv vill hitta den

Spela gärna som en kratta, men se till att kratta efter dig. Det är inte det roligaste men det är ditt ansvar. Genom att kratta i bunkern håller du banan i bra skick och gör att nästa golfare efter dig inte blir lidande.

Lägg tillbaka krattan på det sätt som klubben förordar. De allra flesta klubbar vill att du placerar hela krattan i bunkern med skaftet i spelets riktning. Fördelarna med denna placering är att klippningen går fortare eftersom banpersonalen inte behöver stanna och kliva av klipparen för att flytta krattorna.

Dessutom minskas risken att en boll i rörelse utanför bunkern påverkas av krattan om den placeras i bunkern.

Så krattar du bunkern rätt!

Lägg tillbaka uppslagen torv

Att slå sin boll ur gropen från en uppslagen torv är inte kul. Du får inte lättnad för läget så det är bara att gilla läget. Just därför ska du alltid se till att lägga tillbaka din uppslagna torv på fairway och i ruffen när du slagit, eller om du råkat ta torv vid en övningssving. Spelare som kommer efter dig vill inte tvingas spela från dina tydliga spår. Dessutom tar banan mycket stryk.

Om torven läggs tillbaka så läker gräset och fäster inom ett par dagar. Läggs den inte tillbaka kan det ta lång tid innan underlaget har läkt. Tänk på att återplacera torven åt rätt håll. Trampa till ordentligt på torven och området omkring skadan så att det blir jämnt och får god kontakt med underlaget.

Råkar du slå upp en torv på tee ska du i stället bättra på med en skopa lagningssand. Detta brukar finnas tillhands i en hink.

Så lägger du tillbaka torven ordentligt!