Sköter du jobbet som din egen domare?

En bra sving, ett bra närspel och förmågan att läsa banan är alla viktiga delar av sporten golf. Men det allra viktigaste? Din, och andras, ärlighet och moral.

Text: Claes Grönberg
Illustration: Anna Pers Bräcke
Publicerad: 25 september 2023

Det är ingen slump att den allra första regeln i regelboken Regler för golfspel tar upp principerna kring ärlighet och moral – det är ju faktiskt vad spelet bygger på. Men vad innebär det egentligen att spela »ärligt«?

 

 

Regler för golfspel, Regel 1.2a

Alla spelare förväntas spela i spelets anda genom att uppföra sig på ett hederligt sätt – till exempel genom att följa reglerna, tillämpa alla former av plikt och att vara ärliga när det gäller alla aspekter av spelet.

Det finns en grundprincip i golf och det är att du ska spela banan som den är och bollen som den ligger. Det låter enkelt, men golfen har unika utmaningar. Golf spelas ute i naturen, bland kullar, skog, vatten och djurliv. Det finns ingen domare som följer spelet. Inget VAR eller målkameror. Bara din, och andras, ärlighet och moral. Dessutom är golfen ett spel där det finns både bra och dåliga lägen, där du kan ha tur eller otur.

 

Just detta måste du acceptera, och kanske till och med gilla, för att förstå spelet golf.

Moralen och ärligheten betyder att du i alla lägen måste vara »din egen domare«.

Det finns många exempel för att tydliggöra detta, till exempel dessa:

  • Om du råkar rubba din boll under letande får du återplacera bollen utan plikt. Då ska du göra en rimlig bedömning av var bollen låg. Eftersom du fick leta efter bollen låg den troligtvis djupt ned i gräset – och då ska bollen tillbaka ned dit. Eftersom du är din egen domare, och spelar enligt grundprinciperna i golfens ärlighet och moral, ser du till att göra detta korrekt.

 

  • Att spela banan som den är och bollen som den ligger, betyder att du alltid måste acceptera bollens läge. Du får inte göra något som förbättrar bollens läge, området för din stans, sving eller spellinje.

Spelarens krav på moral och ärlighet gäller såväl handicapregler som golfregler. Det är ditt moraliska ansvar att registrera dina ronder så att din exakta handicap motsvarar din spelstandard. Gör du inte det, fuskar du. Precis som du fuskar om du förbättrar bollens läge i ruffen. Vi tar två exempel även här:

  • Om du har scratch i handicap, men går de flesta tävlingsronder runt 85 slag, har du inte skött din handicap på ett moraliskt och ärligt sätt.

 

  • Lika felaktigt är det om du bara registrerar dåliga ronder eller inga ronder alls, för att försöka vinna fina priser i par- och lagtävlingar.

Visste du detta?

Din hemmaklubb har mandat att både sänka och höja din handicap. Det vill säga manuellt justera din exakta handicap.

Du som spelar golf har ett enormt stort ansvar för hur spelet golf kommer att spelas i framtiden. Du tar det ansvaret genom att spela banan som den är, bollen som den ligger och vara »din egen domare«.

Testa dig själv – är du en ärlig golfspelare?

Stämmer dessa påståenden in på dig?

  • Du återplacerar alltid din boll på rätt ställe (din rimliga bedömning).
  • Innan du lyfter och identifierar din boll, markerar du alltid bollen.
  • Du förbättrar aldrig din bolls läge, till exempel genom att trampa bakom bollen.
  • Om du rubbar din boll i vila, utanför green, meddelar du din markör att du ska ha plikt. Detta även om ingen annan än du själv sett att det hänt.
  • Om din markör frågar om din score på ett hål, säger du aldrig något annat än det rätta antalet slag.

 

Sköter du din handicap?

  • Du registrerar alltid både bra och dåliga handicapronder.
  • Du väljer aldrig att inte registrera bra sällskapsronder bara för att kunna bibehålla ett högt handicap, med syfte att vinna fina priser i handicaptävllingar.

 

Har du svarat ja på allt ovanstående kan du med gott samvete säga att du sköter jobbet som din egen domare.