Svenskan som styr på Belfry

Anna Nilsson är ny ansvarig greenkeeper på Ryder Cup-banan Brabazon.

Text: Jenny Olsson
Foto: The Belfry
Publicerad: 25 mars 2022

I januari skrev svenskan Anna Nilsson in sig i historieböckerna när hon som första kvinna fick titeln ansvarig greenkeeper på den ikoniska Brabazon Course på The Belfry utanför Birmingham i Storbritannien.

– Jag är stolt över att ha fått den här möjligheten och att jag får arbeta tillsammans med ett så inspirerande och kunnigt team varje dag, säger Anna Nilsson.

» Om du funderar på att börja jobba i golfbranschen tycker jag absolut att du ska göra det! «

Annas golfintresse vaknade tidigt, men hon såg det mer som en hobby än som ett potentiellt yrke – särskilt då hon inte ansåg sig vara bra nog för att satsa på en proffskarriär. I stället utbildade hon sig till hovslagare på Sveriges Lantbruksuniversitet. Men när hon upptäckte greenkeeperyrket ändrade hon bana.

– Som greenkeeper får jag ju tillbringa varje dag på golfbanan. Det är fantastiskt, säger hon och fortsätter:

– Jag faktiskt haft nytta av mina häststudier som greenkeeper. Till exempel gjorde vi många studier på markens reaktionskraft på hästar och deras hovar på sand som jag kunde ta med mig till bunkrarna på banan.

2019 flyttade hon från Sverige för att börja på The Belfry.

Hur skiljer sig arbetet med Brabazon från andra banor?

– Jag har arbetat på ett antal banor men ingen kan jämföras med The Belfry. Vi ser till att våra gäster kan uppleva en bana av Ryder Cup-kvalitet dagligen. Vi har en plan för allt, men eftersom vi jobbar med natur och biologi så vi måste vara flexibla – våra planer ändras ofta, säger Anna och fortsätter:

– Det var en väldigt kall och torr vår förra året, så gräset växte dåligt. Men under British Masters fick vi äntligen regnet som vi hade väntat på! Det var knepigt, och det satte teamets färdigheter på prov, men vi lyckades definitivt.

 

Vad ser du fram emot i din nya roll?

– Just nu ser jag mest fram emot att förbereda banan inför Betfred British Masters 2022 som kommer spelas på Brabazon 5– 8 maj 2022, med den tidigare Masters-mästaren Danny Willett som värd. Det är en ära att få vara med och förbereda banan för ett så högprofilerat golfevenemang.

Du har pratat mycket om att vara en inspiration för kvinnor inom ditt område, och att det behövs fler kvinnor på banorna. Varför är det viktigt?

– Att arbeta i den här branschen är inte alltid ett självklart val för kvinnor och jag tror att många ser det som fysiskt krävande eftersom du är ute i alla väder och arbetar med en massa olika utrustningar. Men vem som helst kan göra jobbet så länge de vill. Branschen är stödjande, och många är villiga att hjälpa till och ge råd. Om du funderar på att börja jobba i golfbranschen tycker jag absolut att du ska göra det!