Vilka regler gäller vid simulatorgolf?

Att spela simulatorgolf är ett bra sätt att hålla i gång golfen året om. Men, vilka regler gäller egentligen? Golfa! rätar ut frågetecknen.

Text: Jenny Olsson
Foto: TrackMan
Publicerad: 24 oktober 2023

Förr betydde vinterns antågande att golfsäsongen led mot sitt slut, i dag flyttar den inomhus i stället. Simulatorgolf har gett oss golfare nya sätt att umgås i golfsammanhang, träna (tack vare avancerad teknologi) och tävla inomhus på proffsnivå. Men vill man tävla på lika villkor, precis som i »vanlig« golf, behövs regler.

– Även om bollen ska spelas från tee till hål och involvera en score, så är det många regler vid vanlig golf som inte går att applicera på spel i simulatormiljö. Eftersom spelytan och spelsituationen är helt annorlunda har reglerna för golfspel i simulatormiljö behövt anpassas, säger Magnus Grankvist, ansvarig för simulatorgolf på Svenska Golfförbundet.

Är du laddad för inomhussäsongen? Tänk på att även om du spelar i simulator finns det vissa regler som bör efterföljas att se till att spelet blir så rättvist, och roligt, som möjligt.

Behövs regler i simulatorgolf, eller gör datorn jobbet? 

– Datorn kan göra väldigt mycket, men det finns vissa saker och situationer i simulatorgolf som kräver regler. Vi har inte justerat de regler som finns utan gjort en översyn och skrivit att reglerna gäller där de kan tillämpas. Det var viktigt att ha det på plats. Datorn kan också göra fel, till exempel missa att registrera ett slag – hur ska man hantera det? Svaret är att slaget inte räknas utan får slås om utan plikt.

 

Varför är det bara vissa av reglerna i Regler för golfspel som gäller för golf i simulatormiljö?

– Regelboken är inte fullständigt applicerbar på simulatorgolf, även om banan du spelar på är verklighetstrogen. Se till exempel på hur du får droppa en golfboll, eller hur du ska agera om du slår ner golfbollen i ett kaninhål, vilket ju inte kan ske i en simulator. På samma sätt har ett fåtal nya regler tillkommit för att reglera situationer som inte sker ute på en vanlig golfbana. Vid golfspel i simulatormiljö flyttar du ju golfbollen efter varje slag när du lägger tillbaka den på mattan. Det gör du däremot inte när du spelar vanlig golf, då skulle du bryta mot regeln om spel på boll från fel plats och får pliktslag.

Regler för simulatorgolf

Det finns ingen tryckt regelbok för golf i simulatormiljö, men de delar av regelboken som rör simulatorgolf specifikt är samlade här.

Något av det bästa med simulatorgolf är möjligheten att spela på banor världen över – och följa din utveckling. Spel i simulator är dock inte handicapgrundande eftersom de digitala banorna saknar giltig banvärdering.

Behöver jag ha Grönt Kort och vara medlem i en golfklubb för att spela simulatorgolf? 

– Nej, det är inget krav från Svenska Golfförbundets håll. Du behöver inte ens ha hållit i en golfklubba. Det är upp till respektive simulatoranläggning vilka bestämmelser som ska gälla där.

 

Kan jag tävla i simulatorgolf?

– Javisst, och inte bara mot kompisarna. Numera finns det många olika tävlingar som arrangeras av både klubbar och simulatoranläggningar. Svenska Golfförbundet arrangerar både proffstävlingar, juniortävlingar och SM i simulatorgolf.

 

Kan jag höja eller sänka min handicap i simulatorgolf?

– Nej. Även om golf i simulatormiljö räknas in i golfsporten så är det en helt annan idrott och därför inte handicapgrundande. För att kunna sänka din handicap måste du spela på en bana med en giltig banvärdering, det har inte banorna i golfsimulatorer.

Visste du detta?

Du kan straffas för osportsligt uppträdande och bli avstängd från din hemmaklubb om du spelar simulatorgolf alkohol- eller drogpåverkad. Det krävs dock att någon anmäler för att det ska leda till ett bestraffningsärende, där hemmaklubben eller distriktet sedan kan välja att stänga av spelaren även om denne spelat på en simulatoranläggning. Samma sak gäller vid doping och fusk.