I golf är inga frågor dumma!

Få sporter är omgivna av så många förutfattade meningar och föreställningar om vad man får och inte får göra som golf. Självutnämnda experter finns det dessutom gott om. Samtidigt är det knepigt att hålla koll på allt, oavsett om man råkar vara nybörjare eller har spelat i många år. Men i golf är ingen fråga för dum att ställa – vi reder ut bland några av de vanligaste.

Text: Jenny Olsson
Publicerad: 15 maj 2022

Vilka klubbor måste jag ha i bagen?

Svaret är ingen. Du kan själv samla ett set golfklubbor som passar ditt spel. Alla spelare är olika. Vissa väljer att ha två driver, andra har ett helt gäng wedgar i bagen eller kanske två puttar. Faktum är att du inte ens behöver ha en putter om du inte vill. Det går att putta med en annan klubba och det finns heller inte någon regel som hindrar dig från att ta vilken klubba som helst när du slår ett slag på greenen. Kom bara ihåg att du enligt reglerna får ha högst fjorton klubbor i din bag och det måste vara klubbor som är godkända enligt dagens utrustningsregler.

Jag skulle vilja testa att spela en partävling. Vad skiljer egentligen greensome och foursome?

I foursome spelar två partners tillsammans som ett lag genom att växelvis spela en boll. Man slår ut på vartannat hål och spelar sedan hålet genom att slå växelvis. Har till exempel spelare A slagit ut på hål 1 ska denne fortsätta att slå ut på udda hål. Laget erhåller slag motsvarande hälften av sammanlagd spelhandicap.

Greensome är en modifierad form av foursome, där båda spelarna slår ut på varje hål, och först därefter väljer laget med vilken av de båda bollarna de vill fortsätta spela på. Den som inte slog ut den valda bollen spelar nästa slag och därefter slår spelarna vartannat slag på samma sätt som i foursome. I greensome erhåller laget 60 procent av den bättre spelarens spelhandicap plus 40 procent av den sämre spelarens spelhandicap.

Behöver jag spela med damklubbor bara för att jag är kvinna?

Rätt utrustning har ingenting med kön att göra. Bara för att du är damspelare betyder det inte att du ska spela med damklubbor. Däremot är rätt utrustning en förutsättning för att kunna ha roligt med sin golf.

Med det sagt så bör du veta att dam- och herrklubbor skiljer sig åt på flera sätt. Damklubbor har lättare och mjukare skaft; de flesta kvinnor svingar inte lika snabbt som genomsnittsmannen, varför de behöver klubbor som rör sig lite lättare för att sätta fart och höjd i slaget.

Herrstandardklubbor är längre än damstandard. Det finns många kvinnor som skulle behöva herrskaft på grund av sin längd. Men då är det bättre att få hjälp med custom fitting för att skaften inte ska bli för styva. Ett annat alternativ skulle i det fallet kunna vara ett förlängt damset.

Det finns alltså en del att ha i beaktande så att du får ett klubbset som passar din nivå, personliga spelstil och dina fysiska förutsättningar. Det bästa är att ta råd av en PGA-pro som är duktig på utrustning och custom fitting.


Är det alltid så att den
som ligger utanför green som puttar först?

Nej. Det är alltid den som ligger längst ifrån hålet som puttar först oavsett om bollen ligger på green eller ej. Detta gäller både i slagspel och match (singel). Skulle du eller din medtävlare i slagspel spela i fel ordning händer ingenting, det vill säga inga pliktslag delas ut. Sedan kan personerna i ett spelsällskap förstås komma överens om att den som är klar att putta gör det oavsett om den skulle råka ligga längst ifrån eller ej. Detta för att hålla speltempot uppe. Golfreglerna t.o.m. uppmuntrar att spela i fel ordning för att tjäna tid och lyfter begreppet »ready golf«.


Måste man spela med
golfhandske?

Inte alls. Det finns inga krav eller etikettsregler som säger att du måste spela med handske. Det är däremot vanligt och anledningen till det är att du får ett bättre grepp om klubban, särskilt om det är fuktigt ute eller om du svettas mycket. Handsken hjälper också till att förhindra blåsor och motverkar slitningar i händerna.

Att man vanligen bara har en handske, på vänsterhanden om du är högerspelare och tvärtom, beror på att det behövs mer på den handen som är längst upp på klubban och har mer kontakt med skaftet än vad den nedre handen har. Men du kan lika väl ha handske på båda händerna om du tycker att du får ett bättre grepp.


Får jag göra rent min boll under tiden man spelar ett hål?

Ja och nej. När bollen ligger på green får du, efter markering, lyfta bollen och göra ren den. Ute på spelfältet får du rengöra bollen om du droppar för ospelbar boll, tar lättnad för MUA, tillfälligt vatten, pluggad boll, etc. Det är dock inte tillåtet att rengöra bollen på spelfältet om den är lyft för att se om den är hackad eller sprucken, för identifiering (rengöring är tillåten bara så mycket som behövs för identifiering), om den stör spelet, eller för att se om den ligger i ett förhållande varifrån lättnad är tillåten. Skulle du rengöra en lyft boll när det inte är tillåtet, får du ett slags plikt.


Ibland när jag spelar dåligt blir jag så arg att jag kokar inombords och vill bryta varenda klubba på
mitten. Kan jag få pliktslag om jag svär på banan?

Ilska och högt adrenalinpåslag kan vara bra motivationsfaktorer i sport. Men att svära på golfbanan, skrika och slänga klubbor är inte sportmannamässigt.

Grundläggande komponenter i golfen är att alla spelare förväntas spela i spelets anda genom att uppföra sig på ett hederligt sätt (följa reglerna), vara hänsynsfull mot andra (spela i rask takt och inte störa en annan spelares spel med mera) och ta väl hand om banan (lägga tillbaka uppslagna torvor, laga nedslagsmärken etcetera).

Det blir inga pliktslag enligt reglerna om du är på dåligt humör och inte uppför dig, fast särskilt trevligt är det förstås inte. Tävlingsledningen kan vid mycket dåligt uppförande diskvalificera dig från en tävling. Vid sällskapsspel kan ditt mycket olämpligt uppträdande leda till tillsägelse eller disciplinär åtgärd.


Jag är fortfarande nybörjare och inte så bra på golf. Kan jag ändå göra custom fitting av klubbor?

Självklart! Alla spelare oavsett nivå, ålder och fysisk bör överväga att göra en custom fitting när de ska köpa nya klubbor. Genom en skräddarsydd utprovning får du hjälp att gå igenom olika variabler, såsom din längd, handstorlek och svinghastighet och utifrån detta hitta lämpliga klubbor. Faktum är att nybörjare nästan har större nytta av custom fitting. När du har fullt sjå att bara försöka träffa bollen och svinga konsekvent så kommer golfklubbor som är anpassade för dig att göra att det mycket roligare på golfbanan och att du når bättre resultat.


Vad är en köpenhamnare?

Förutom att en köpenhamnare förstås kan syfta på en person från Köpenhamn så är det en rolig spelform i golf. Normalt spelas den när man är tre i en boll och man utgår från handicap.

På varje hål har man sex poäng som ska delas ut. Den som vinner ett hål får fyra poäng. Kommer en tvåa får denna två poäng. Skulle två personer bägge ha bästa resultat får de tre poäng vardera och den som kommer sist får inget. Om en vinner hålet och de andra två delar resultat blir poängfördelningen 4-1-1. Sista möjligheten är att alla har samma resultat och då får alla två poäng.

Du kan läsa mer om golfens olika spel- och tävlingsformer på golf.se