En (lagom) hälsosam livsstil

Vi svenskar blir allt mer stillasittande och behovet av att bryta den trenden blir allt större. Hur gör man då om man vill leva lagom hälsosamt, och hur påverkas vår kropp och vårt mående av att vi går en golfrunda veckan?

Text: Moa Samuelsson
Illustration: Julia Hermansson
Publicerad: 23 juni 2022

Att motion är bra är inget man måste vara raketforskare för att förstå. Men exakt hur vi påverkas av att röra på oss, och av att inte göra det, är något som det forskas friskt i.

Elin Ekblom Bak är docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och har bland annat forskat kring hur vi med lättare form av träning kan minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

– I min forskning är det tydligt att lågintensiv fysisk aktivitet, som golf, minskar riskerna för dessa sorters sjukdomar, säger Elin Ekblom Bak och fortsätter:

– I en studie som vi publicerade i år ser vi att en grupp individer som var 60 år när man undersökte dem visade en signifikant minskad risk av att insjukna i hjärtinfarkt under uppföljningstiden. Detta hos både dem som utförde lågintesiv träning under cirka två timmar i veckan och de som var aktiva på ännu högre nivå.

Hon poängterar även hur viktigt det är att röra sig i sin vardag.

– Det är få som tränar varje dag och nu när allt fler jobbar hemifrån tappar många aktiviteten från resorna till och från arbetsplatsen. Då är det viktigt att kompensera detta genom promenader eller träning på lunchen.

»Kommer du ut på två golfrundor i veckan är det mer träning än vad de flesta utför «

För att röra sig just lagom, det vill säga inte pressa sin kropp till mer än den klarar av, är en väldigt gynnsam väg till en sund grundhälsa. Ur den aspekten passar golf som aktivitet otroligt bra in.

– Jag tog mitt Gröna Kort för 20 år sedan och just golfen är en aktivitet som det har gått att fortsätta med detta ovanliga pandemi-år. Det handlar inte bara om att röra på sig. Det har även varit så skönt att se glada människor på banan, trots det rådande världsläget, säger Elin.

Tittar du på vad en runda kräver rent fysiskt, om du inte kör golfbil, så är det närmare åtta-nio kilometer av rörelse. Vilket med råge motsvarar den mängd steg man uppmuntras ta varje dag.

– Bär du även din bag blir det ytterligare en muskelstärkande belastning på din kropp.

»Varje steg räknas när det handlar om att få igång sin kropp«

Några timmars golfspelande ger även en ökad energiomsättning, tränar upp din balans och hjälper till att bevara din muskelstyrka.

– Golf är en riktigt bra hälso-sport. Vi kanske inte ökar vår kondition, men förmodligen hjälper det till att bibehålla den för de flesta.

Sedan tillkommer även de för-delar det innebär att vistas utomhus – närheten till skogsmiljö och den sociala interaktionen.

– Allt detta bidrar även positivt till din mentala hälsa. Är du medelålders eller äldre är golf en utmärkt motionsform. Det räcker rätt bra med den träningen för att bibehålla en bra grundhälsa. Kommer du ut på två rundor i veckan är det dessutom mer träning än vad de flesta utför.

Är du lite yngre är du normalt sett starkare i grunden, vilket gör att du kan behöva addera någon mer pulshöjande träning.

– Och så måste vi styrketräna, men det kan räcka med att utmana våra muskler i vardagen. Ta trapporna, gör några övningar framför tv:n eller gå på gym. Det viktigaste är att din kropp blir aktiverad och används på ett hållbart vis.

Trots att de flesta av oss vet vad som krävs för att vi ska hålla oss friska och hälsosamma verkar det inte vara så lätt att efterleva.

– Varannan vuxen är överviktig i Sverige i dag, i USA gäller detta hela två tredjedelar av befolkningen. Kunskapen kring hur vi borde leva finns, men vi lever i en tid med hög social press och stress och det är svårt att hinna med allt. I detta pusslande är det många av oss som inte tar oss tid till att röra på oss eller laga mat så som vi skulle behöva.

Att som arbetsgivare exempelvis uppmuntra anställda till att ta en promenad varje dag vore en samhällsinsats som skulle göra stor skillnad för vårt mående, anser Elin.

– Det svenska »lagom« är så bra. Att röra sig lagom, äta lagom onyttigt, stressa lagom … och varje steg räknas när det handlar om att få igång sin kropp. Oavsett om du tar en golfrunda, en kort promenad eller cyklar till jobbet. Det är det som är så peppigt med vår kropp. Den tackar direkt för allt bra du ger den.

 

Golf som friskvård

Beloppet för frisk-vårdsbidraget bestäms av arbets-givaren. Högsta summan är 5 000 kr per år.

Detta kan du använda din friskvårdspeng till: 

* Års- eller säsongkort för korthålsbana, träningsanläggning eller träningsområde.

* Golfkurser och lektioner som kostar under 1 000 kr per tillfälle.

* Egen träning på driving range.

* Spelavgifter och Greenfee-avgifter, under 1 000 kr per tillfälle. Deltagar- och startavgifter på tävling, under 1 000 kr.

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #3 2020