Det fina med golfens handicapsystem är att du kan spela med och mot andra på lika villkor och mäta din egen utveckling, därför är det så viktigt att registrera alla dina handicapgrundande ronder. Om du inte registrerar dina ronder konsekvent spelar du på en felaktig handicap.

Visste du detta om din handicap?

Spela mycket och registrera mycket – genom att kontinuerligt registrera dina ronder i Min Golf ser du till att din handicap alltid är dagsaktuell. Men visste du att du även kan se din handicapranking på din klubb, i din stad och i hela landet?

Text: Anna Norman
Foto: Ove Ellemark
Publicerad: 17 februari 2023

Det fina med golfens handicapsystem är att du kan spela med och mot andra på lika villkor och mäta din egen utveckling. Med världshandicapsystemet som infördes i Sverige våren 2020 beräknas din exakta handicap utifrån ett genomsnitt av de åtta bästa ronderna av de tjugo senaste registrerade.

För att systemet ska fungera som det är tänkt behöver du registrera både bra och dåliga ronder, förklarar Mikaela Thorén, IT-projektledare på Svenska Golfförbundet.

– Poängen är att du ska ha ett rättvisande och så dagsaktuellt handicap som möjligt. Så ju fler ronder du registrerar desto bättre. Då har du mer underlag och får en mer korrekt värdering,

Mikaela var en av dem som var ansvarig för omställningen till det nya världshandicapsystemet, WHS. En skillnad mot hur det förra handicapsystemet i Sverige fungerade är att du numera kan välja vilket hål du startar din rond på och hur många hål du spelar.

– Det nya systemet ger en större flexibilitet. Du kan till exempel börja på hål 3 och spela till hål 15. Men du måste spela minst nio hål och de måste ha varit i ordningsföljd. När du sedan registrerar ronden ska du hålla koll på att man skriver in rätt start- och sluthål. Systemet kommer sedan automatiskt att komplettera de ospelade hålen och beräkna din nya handicap.

Handicapgrundande ronder

Det är inte alla ronder som kan registreras. Förutom att ha gått minst nio hål i ordningsföljd måste ronden spelas enligt golfreglerna för att vara handicapgrundande.

– Det mest optimala är att registrera sina ronder sammadag, direkt efteråt. Om du inte registrerar dina ronder konsekvent spelar du på en felaktig handicap. Faktum är att det inte går att registrera handicap ronder som inte spelats i kronologisk ordning, säger Mikaela.

Hur står du dig mot andra på din klubb, i din stad eller i hela landet? Kolla in din HCP-ranking på mingolf.se!

Funktioner du kanske inte känner till

När du har loggat in på mingolf.se ser du allra överst din exakta handicap och dina tidigare handicapronder. Här kan du också skriva ut ett handicapbevis att ha med dig om du till exempel ska spela utomlands. Men det finns fler roliga funktioner att utforska: I botten av sidan finns tre blå rutor märkta »Min HCP-ranking«, »HCP-tavla« och »Mer om handicap«.

Min HCP-ranking visar hur du ligger till i förhållande till alla golfare i Sverige; personer som är medlemmar i en SGF-ansluten golfklubb undantaget medlemmar med passivt medlemskap. Ju längre ner du scrollar i listan, desto mindre blir jämförelseområdet för att till sist endast omfatta din hemmaklubb.

– Att veta hur du ligger till i förhållande till andra är både kul och sporrande. Ju längre ner i listan desto bättre ligger du till. Det finns de som kanske tycker att de är så himla dåliga men när de jämför sig med andra inser att de kanske inte är så dåliga trots allt, säger Mikaela.

Det som kanske är mest intressant är att jämföra sin handicap med namngivna medlemmar i samma klubb. Det kan du göra under den andra blå rutan »Min HCP-tavla«, som visar hur du rankar på din hemmaklubb. På vissa golfklubbar brukar en fysisk handicaptavla också sitta uppsatt någonstans i klubbhuset, men här är den mer detaljerad.

Den som är vaksam kommer att upptäcka att ens placering på handicaptavlan kan skilja sig mot den på handicaprankingen. Det beror på att personer med passivt medlemskap är undantagna, liksom personer som inte tillåter att visa personuppgifter publikt. Skulle du själv vilja ändra så ditt namn inte syns gör du det under »Inställningar« på »Sekretess och nix«, där du kan klicka i eller ur rutan för det beroende på önskemål. Väljer du anonymitet så visas du inte på handicaptavlan eller i start- och resultatlistor.

Under den sista blå rutan »Mer om handicap« kan du läsa mer om det nya världshandicapsystemet och hur det fungerar.

– Mitt tips till alla är att spela mycket och registrera mycket! Ju mer du registrerar desto mer rättvisande kommer din handicap att vara. Och gå in och botanisera i Min Golf och upptäck funktionerna som du kanske inte känner till, råder Mikaela.

Handicapsystemet – så funkar det

Sedan den 1 mars 2020 gäller världshandicapsystemet i Sverige. De sex olika handicapsystem som tidigare över världen har alltså blivit ett och samma. Tack vare det är din handicap jämförbar med spelare från hela världen.

Din exakta handicap beräknas på ett genomsnitt av de åtta bästa ronderna av dina tjugo senast registrerade ronder. Har du färre än tjugo ronder registrerade beräknas snittet enligt en särskild beräkningstabell.

 

Så registrerar du din handicap

Logga in på Min Golf.
Klicka på knappen Registrera rond.