Tränarens bästa tips till nybörjaren

Med en ny säsong för dörren är många ivriga att ge sig ut på golfbanan. Inte minst alla nybörjare som med sitt Gröna Kort i handen vill komma i gång på allvar. Vi bad golftränaren Max Persson att ge sina bästa tips till tre nybörjare som har vitt skilda mål med sin golf.

Text: Jenny Olsson
Publicerad: 2 februari 2023

Har du ett mål med ditt golfspel? Man måste inte ha det, men med ett tydligt mål blir det lättare att träna på rätt saker. Och, det är faktiskt bevisat att ju bättre du blir – desto roligare blir det. Målen är individuella, och det finns lika många målsättningar som det finns golfspelare.

Vi har träffat tre nya golfare som vet vad de vill bli bättre på: En vill få motion, en annan utmana kompisarna och en tredje helt enkelt bara bli bäst.

Sara Uggelberg, 50 år, Ljusterö Golfklubb

Efter ett 25 år långt uppehåll har Sara Uggelberg hittat tillbaka golfen, en aktivitet hon »lurades« in i av sina föräldrar i tidig ungdom.

– Jag var lite nyfiken och gillade det sociala med golfen. Vi var ett gäng från samma klass som brukade spela ihop. Men egentligen var jag inte jätteintresserad och rätt dålig. Så när jag flyttade hemifrån slutade jag med golf.

Under åren som följde lyckades Sara bara få till fem rundor – katastrofrundor, som hon kallar dem. Men så en dag träffade hon Mats, en biten golfare hon i dag är gift med. Och med kärleken till maken återvände också lusten till golf.

– Golf för mig är mindfulness, motion och avkoppling. Mitt arbete som koncernchef är väldigt krävande och då blir golfen en viktig balans. Ett sätt att kunna koppla av och vara 100 procent i nuet. Men jag har verkligen fått börja om från början.

Saras dilemma är att hon förvisso slår ganska stabilt men alldeles för kort. Hon har massor med tekniska grejer att jobba på.

– Hur får jag mer längd i slagen? Hur höjer jag min lägstanivå? Vad ska jag fokusera på? Jag skulle vilja ligga någonstans runt 20 i handicap för att kunna vara med i de flesta sammanhang utan att känna att jag sinkar spelet eller är sämst. Jag känner mig rätt så laddad inför säsongen faktiskt.

 

 

 

Max Perssons tips:

– Att ha en massa tekniska saker att jobba på är ett perfekt sätt att göra golfspelet svårare och i allmänhet röra till det. Välj en sak och ha ditt fulla fokus där till att börja med. Tar du lektioner med en tränare så be denne prioritera åt dig. Har du fått tips från någon som inte är tränare? Glöm alltihop! Givetvis är tipsen givna i all välmening men chansen att de hjälper dig är liten. För att få mer längd, oavsett vilken nivå du befinner dig på, så måste du fokusera på bollträffen. Det är där allting händer. Är träffen bra och du överför mycket energi från klubba till boll så kan du sedan gå vidare till att försöka svinga snabbare för att tjäna ännu mer längd.

Daniel Larsson, 35 år, för tillfället klubblös

Vad gör man när alla ens kompisar spelar golf? Börjar spela själv såklart! För två år sedan tog Daniel Larsson Grönt Kort.

– Vi var ett killgäng som pluggade ihop på universitetet i Växjö. Alla spelade golf, några var lite mer med i gamet och så var vi ett par helt nya. Det tog inte lång tid förrän också vi tyckte att det var superroligt.

Daniel har i dag flyttat till Jönköping och börjat jobba som högstadielärare, så numera spelar han bara med sitt gamla gäng några gånger om året. Han hoppas kunna hitta fler att spela med i sin nya stad. Och det är inte bara det sociala umgänget han ser fram emot.

– Jag är väldigt mycket tävling. Fast ju äldre jag har blivit desto mindre bryr jag om jag förlorar. Har jag roligt så känner jag att jag har vunnit ändå. Ibland står vi bara på chipping green en timme och bettar om vem som får stå för notan efteråt. Ibland, om vi bara är två som går ut och spelar så kör vi match. Det är sällan vi inte tävlar.

Men även om han gillar tävlingsmomentet så är det en sak att utmana kompisarna i interna tävlingar och en helt annan att ställa upp i någon officiell tävling.

– Om någon hade anmält mig till en klubbtävling hade jag nog varit livrädd. Jag har 44 i handicap nu och känner nog att jag är lite för dålig. När jag tävlar mot kompisar kommer det ju inga demoner i huvudet. Hur vågar jag ställa upp i och genomföra en klubbtävling?

 

 

Max Perssons tips:

– För många är tävlingar det sista steget att ta och nervositeten är givetvis förklarlig. Tävlingsnerver finns det enligt min erfarenhet endast två lösningar på. Dessa fungerar lika bra för nya spelare som för de som elitsatsar. Du kommer att vara nervös och det är inget konstigt med det, välkomna känslan och vänj dig vid den i stället för att försöka springa ifrån den. Kom alltid ihåg att alla golfare är mer nervösa i en situation då insatsen är högre. Det är kort och gott en del av den underbara sporten som är golf. Kanske gäller det puttävling för en glass, eller sista varvet på klubbmästerskapet – nerverna kommer att bli påtagliga oavsett, och det är precis vad du ska välkomna.

Alice Berg von Linde, 10 år, Djursholms Golfklubb

Tioåriga Alice Berg von Linde är trots sin unga ålder en veteran. Redan tre år gammal höll hon i en golfklubba första gången och hon började träna regelbundet för tre år sedan.

– Alla i släkten spelade golf, min mamma och pappa och mina syskon. Jag följde med på en träning och blev nyfiken. Jag tycker det är väldigt roligt och särskilt när man får ett bra slag och ser bollen gå bra från klubban.

Alice deltar i klubbens juniorträning och tycker om att leka med klubba och boll och träna på att vinkla klubban för att få bollen att bete sig på olika sätt. Att till exempel hamna i en bunker är inget hon räds, tvärtom.

– Jag älskar att slå i bunkrar och blir faktiskt lite lycklig när jag råkar hamna där.

Driven och ambitiös har Alice höga målsättningar. Hennes dagsaktuella handicap på 37 ska ner!

– I framtiden vill jag gå på golfcollege och sedan bli proffs. Mitt mål är att komma med i Solheim Cup-laget. Jag vill bli bäst! Hur blir jag det?

 

 

Max Perssons tips:

– Min första rekommendation till en ung spelare som vill bli bäst är enkel – prova ALLT! Alltså alla andra idrotter utöver golf också. Genom att inte bara ägna dig åt en enda sport kommer du att utvecklas mer effektivt. Det finns otroligt mycket att lära sig från bredden. När du väl är på golfbanan ska du prioritera tre saker. Nummer 1: Ha kul, lek golf och upptäck sporten. Här finns inga rätt eller fel. Nummer 2: Lär dig spela spelet. Hur du svingar klubban är en sak, men sporten går ut på att få bollen i hål så tillbringa mycket tid på banan, inte på rangen. Nummer 3: Försök slå bollen så långt det bara går. Det går alltid att lära sig slå rakare, men att slå långt kommer under många år framåt att vara en styrka oavsett vilken nivå du spelar på.

Mer om Max Persson

Ålder: 32 år
Bor: Jönköping
Gör: PGA Club Professional på Sand Golf Club och driver MXPGolf
Moderklubb: Skinnarebo Golf & Country Club
HCP: +0,4