Världen lär av svensk golf

När svensk golf fortsätter skörda framgångar väcks nyfikenheten hos (om)världen. Som att juniorgolf kan vara lönsam, eller en världsstjärna som dyker upp på ett läger. Men också den svenska fika-kulturen lockar!

Text: Roger Andersson
Foto: Svenska Golfförbundet
Publicerad: 14 maj 2024

”Det var fantastiskt generöst, kul och lärorikt. Jag fastnade för några saker som jag tycker stod ut och jag tar med mig,” säger Beth Brown, Senior Player Development Advisor för USA:s landslag som tillsammans med kollegorna Heather Daly-Donofrio och Chris Zambri besökte landslagets läger i Phoenix i höstas.

 

Den svenska fika-kulturen är en sådan sak.

”Jag kan se en koppling mellan fikakulturen och att Pia Nilssons gamla vision om hur välbefinnande utvecklar spelarna, fortfarande används. För att som coach förstå spelare på individuell nivå krävs samtal och att lyssna. Vad är bättre än att samtala över en kopp kaffe? Älskar det,” säger Beth.

Från vänster: KG Nissén, Ola Lindgren, Chris Zambri , Carl Magnusson, Beth Brown, Heather Daly-Donofrio, Peter Hanson, Peter Östlund och Jonnie Eriksson.

Ludvig Åberg var en av spelarna som dök upp på lägret i Phoenix. Där fick han både spela golf och äta sin favoriträtt, korvstroganoff.

Landslagscoacherna Carl Magnusson och Ola Lindgren diskuterar banuppsättning tillsammans med resurspersonerna Caroline Hedwall, Niclas Fasth och Peter Hanson.

En sak som imponerade på Beth och hennes kollega är mentorskap där etablerade spelare berättar och lär ut genom egna erfarenheter. Som Peter Hanson, Caroline Hedwall och Niclas Fasths arbete med landslagen.

»Idoler föder också idoler och ger effekt när Ludde eller Linn vinner för det visar att det går. Om ingen kommer fram så händer inget. Norges reaktion efter Hovlands framgångar kommer nu.

”Tidigare spelare kompletterar övriga coacher bra och det märks vilken auktoritet exempelvis Peter och Niclas har med sina meriter. Att med deras hjälp få amatörer att förstå vad som krävs för att nå toppen är fantastiskt.  Missade när Ludvig (Åberg) var på lägret, men att få nuvarande världsstjärnor att komma dit och vara en i gänget måste vara unikt,” säger Beth.

 

Bra i nuet men med ett långsiktigt perspektiv och förmågan att utmana spelarna och sätta lite press, göra saker som får spelare lite bättre genom ett lagom steg i taget, var saker som Beth och Heather tar med sig från lägret samt diskussioner med Katarina Vangdal under Solheim Cup. Då ska man ju veta att USA är golfvärldens gigant med överlägset flest antal spelare i världstoppen och stora resurser.

Det blev en riktigt publikfest då proffsen på European Challenge Tour peggade upp på Landeryd Golfklubbs Vesterby Links sommaren 2023.

Maximilian Rottluff från Tyskland tog hem segern i IGG Challenge. Här kliver han upp på green på hål nummer 17 på Vesterby Links, tillsammans med caddien och medspelaren Oihan Guillamoundeguy (till höger).

Nederländska Golfförbundet på besök på Landeryds Golfklubb.

Nederländerna gjorde studiebesök på Landeryds Golfklubb i Östergötland, Sveriges bästa klubb när det kommer till juniorelit. Vad var det mest intressanta med det besöket? Vi frågar Katie Burnett från Nederländernas Golfförbund.

”Det var som att andas frisk luft. Kulturen är så annorlunda mot i Nederländerna, där det är så många trösklar innan man ens kan börja spela eller bli medlem i en klubb. Att som i Landeryd satsa på juniorer då man vet att det lockar föräldrar och är en lönsam satsning, det är okänt i Nederländerna och ett svar på varför vi är så långt efter för att få fram unga spelare på toppnivå. Vi behöver en helt ny plan,” förklarar Katie.

»Vi har samma ambition som Sverige. Det betyder spelare som tar steget till absolut världselit och som lockar nya spelare. Vi behöver förändra vår tävlingsstruktur och välkomna unga golfare på ett annat sätt.

Katie noterar från besöket att Sverige har 20 000 fler juniorer än något annat europeiskt land trots bara 10 miljoner invånare och bistert klimat.

”Vi har samma ambition som Sverige. Det betyder spelare som tar steget till absolut världselit och som lockar nya spelare. Vi behöver förändra vår tävlingsstruktur och välkomna unga golfare på ett annat sätt. Vi är därför tacksamma för utbytet med Svenska Golfförbundet och landslaget,” säger Katie.

Maja Stark och Linn Grant under Solheim Cup 2023.

Ludvig Åberg tog hem Årets Nykomling på Idrottsgalan.

Julia Engström blev nominerad till Årets Nykomling

Många länder tittar på hur landslaget arbetar med att ta fram spelare och lotsa dessa genom karriären. Att golf haft en spelare nominerad till Årets Nykomling på Idrottsgalan fyra år i rad är ingen tillfällighet – men vad tittar då Sverige på?

”Vi försöker hela tiden identifiera vad vi gör bra och hur vi kan bli bättre. Vi sticker ut med många banor, lättillgängligt och relativt billig golf. Idoler föder också idoler och ger effekt när Ludde eller Linn vinner för det visar att det går. Om ingen kommer fram så händer inget. Norges reaktion efter Hovlands framgångar kommer nu,” säger Katarina Vangdal, svensk förbundskapten.

»Tuffa banor, många tävlingar och lynnigt väder tvingar spelarna att bli riktigt bra. Därför trycker vi hårt på att utmana våra spelare. Sätta upp svåra banor som irriterar, för det här behöver de kunna som mellansteg till högsta nivån.

Ni fick 2018 en inbjudan till Sydkorea. Vad var det som gjorde Sydkorea intressant?

”De var så dominerande på damsidan. Men vi stack ju ut med vår amatörgeneration då med Maja Stark, Linn Grant och gänget, så vi ville se vad som gjorde koreanerna bra och vice versa. Tuffa långa banor, många tävlingar “tvingar” spelarna att utveckla förmågor som de har nytta av var än de spelar. Sydkorea har många spelare som är bra och som utvecklar ett spel som gör dem väl rustade att klara av tuffa banor och förhållanden, fördel särskilt under Majors där banorna sätts upp tufft.  Därför trycker vi hårt på att utmana våra spelare. Sätta upp tuffare banor som är krävande, allt för att förbereda dem för nästa nivå”,  avslutar Katarina.

Golfcoacher med prestigeuppdrag

Det är inte bara inom golf som omvärlden tittar på svenska landslaget. När golf kom tillbaka på det olympiska programmet i Rio 2016 så inleddes samarbete mellan Golfförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), lite trevande till en början men har växt genom ömsesidig respekt och insikten om hur ett bra samarbete kan ge framgångar i form av medaljer.

 

Så Sveriges förbundskapten Katarina Vangdal är på halvtid anställd av SOK som projektledare för Topp & Talang Tränare, ett långsiktigt utvecklingsprogram som behovsanpassat och individuellt skräddarsytt stöd för tränare i olympiska idrotter.

23 tränare från 15 olympiska idrotter finns med i starten, bland dessa landslagscoachen för herrproffs i golf, Jonnie Eriksson. Jonnie leder också ett projekt med stöd från SOK, Olympisk offensiv.

 

Åtta unga herrspelare som satsar på att etablera sig på allra högsta tournivå får nu tillgång till en stödapparat som leds av Jonnie, detta inom områden som mental rådgivning, spelarmentorer, kost, ekonomi, fysträning, teknik och utveckling.

”Det här är lovande spelare och med rätt stöd i deras idrottskarriärers mest kritiska period ökar chanserna för att de lyckas med att etablera sig i världstoppen. SOK stöttar den här satsningen med resursstöd och med Jonnie Erikssons tjänst,” säger Thomas Engdahl, SOK:s ansvarige sportchef.

 

Läs mer om SOK och offensiv golf.