Laga din torva! Det blir inte roligt för någon att fastna i en grop. Dessutom kan det kräva stora åtgärder av banpersonalen om torvan inte återplaceras i god tid.

Golfens “oskrivna regler”

Att golfen har en regelbok vet vi, och förhoppningsvis har de allra flesta golfspelare koll på vad man får och inte får göra på golfbanan. Men precis som i alla andra sociala sammanhang finns det också "oskrivna regler" som kan vara klurigare att hålla reda på. Lite som en kodex som gör upplevelsen trevligare både för dig och andra. Vilka »regler« är det, då? Vi har gjort det lätt för dig och helt enkelt skrivit ner de nio viktigaste.

Text: Anna Norman
Foto: Anna Pers Bräcke
Publicerad: 31 januari 2023
 1. Kom i tid
  Försöka att anlända minst 20 minuter innan din starttid. Dels hinner du checka in utan att stressa, dels hinner du med den viktiga uppvärmningen. Att sladda in på parkeringen med andan halsen minuten innan det är dags att slå ut ger dig knappast någon bra start på ronden.

 

 1. Stäng av telefonen
  Sätt din telefon på ljudlöst och låt spelkamraterna slå sitt slag i lugn och ro. Ingen gillar att bli störd av ringsignaler och notifikationer när man ska koncentrera sig.

Ropa alltid fore högt och tydligt om din boll riskerar att träffa en annan spelare eller orsaka en olycka.

 1. Ropa FORE!
  Ropa alltid »fore«, högt och tydligt, om din boll riskerar att träffa någon annan spelare eller orsaka en olycka. Ett toppat bunkerslag eller en hookad drive kan bli ödesdiger (inte bara för din score).

 

 1. Fixa dina nedslagsmärken och torvor
  Hur lätt är det att sätta putten när greenen är sönderskjuten av gamla nedslagsmärken? Eller att slå från fairway när man hamnat i en grop för att någon inte orkat återplacera sin torva? Att inte laga skadorna är osportsligt mot alla spelare som kommer efter. Dessutom blir banan lidande och kräver större åtgärder av banpersonalen.
 1. Kratta efter dig
  Bunkerslag är tillräckligt svåra utan att behöva navigera sig ur gropar. Lämna bunkern i välkrattat skick och placera krattan på ett sätt som underlättar för nästa spelare, och du ska se att god karma kommer tillbaka till dig.

Tänk på tempot! Vi ska inte stressa på banan, men om du planerar ditt nästa slag innan du kommit fram till din boll blir spelet mer effektivt. Har du en snabbare boll bakom dig? Släpp igenom när läget blir rätt.

 1. Sluta skugga puttlinjen
  Det här är en enkel sak många nybörjare inte tänker på men som kan vara riktigt irriterande för den som ska putta. Undvik därför att din skugga faller på någons puttlinje eller på hålkoppen. Kliv heller inte i någons puttlinje.

 

 1. Tänk på humöret
  Det händer även den bäste … Slår man några dåliga slag är det lätt att tappa humöret. Men genom att bli arg, svära, kasta klubbor eller fuska framstår du inte som en särskilt kul spelkamrat.

 

 1. Håll tempot
  Ett av de vanligaste klagomålen är långsamt spel på banan. Tappa inte kontakten med bollen framför er, utan se till att hålla speltempot genom att gå raskt mellan slagen och spela smart. Planera ditt nästa slag innan du kommit fram till din boll. Var redo att slå när det är din tur och slå först om din kompis inte är klar. Släpp igenom en snabbare boll direkt när ni får ett bra läge.