Mikael Eriksson ser över maskinparken så att allt är redo för säsongen. 

Din golfklubb jobbar året runt

Det är den tiden på året. Fakturan för medlemskapet från golfklubben dimper ner. Vi medlemmar undrar samma sak varje år: Varför nu? Det är ju vinter och off-season! Inte på golfklubben.

Text: Mattias Brännholm
Foto: Johan Strindberg
Publicerad: 16 februari 2023

På många golfklubbar är det högsäsong just nu. I alla fall inne på kansliet.

– Om vi schablonmässigt räknar med att varje medlem kräver 10 minuter i medlemshantering i form av fakturering, att stämma av medlemsstatus och se till att allting är okej innebär bara det 3,5 månaders arbete, säger Jonas Ekström samtidigt som han ser ut över Söderby18-hålsbana. Det är vinter, och även om termometern bara visar någon minusgrad blåser det en benmärgsstelnande kall vind därute.

Jonas och Gabriella Ekström äger och driver GolfUppsala. Förutom Söderbys 18- och 9-hålsbanor, och intilliggande hotell, ingår även Edenhofs bana med samma uppsättning på andra sidan stan i företaget. Däremellan, i city, äger de en 700 kvadratmeter shop.

Hela verksamheten omsätter nästan 50 miljoner kronor per år.

Jonas Ekström äger och driver GolfUppsala. Även om banorna och restaurangerna är stängda under vintermånaderna är det full fart med verksamheten.

70 procent av kostnaderna i januari jämfört med juli

Huttrande i vinden konstaterar Jonas att det kanske inte är några gäster här just nu när hotellet och restaurangen är säsongsstängda, men att det ändå är full fart med verksamheten.

Och full fart på kostnaderna.

– Klart att det peakar i kostnader under sommarmånaderna. Men variationen är inte så stor som kanske många tror. Kostnaderna i januari är ungefär 70 procent av kostnaderna i juli, säger Jonas.

» Klart att det peakar i kostnader under sommarmånaderna. Men variationen är inte så stor som kanske många tror. Kostnaderna i januari är ungefär 70 procent av kostnaderna i juli «

De fasta kostnaderna består i huvudsak av arrendekostnader, leasingavgifter för kontorsutrustning, programvaror, maskinparken och bilar. Samt, såklart, räntor och amorteringar.

De rörliga kostnaderna på vintern rör i huvudsak marknadsföring, uppvärmning och el.

– Kansliet har mest att göra mellan november och april. Utöver medlemshanteringen är det också bokslut, berättar Jonas och fortsätter:

– Under vintersäsongen är det minst två personer som jobbar heltid på kansliet med ekonomi och medlemsfrågor.

Förutom nästan 15 veckors schablonmässigt arbete bara med medlemsregistret och fakturering så löper jag allting annat på, som leverantörsfakturor, planering av tävlingskalender och starttidsschema.

GolfUppsala är en av Sveriges större golfklubbar med 3 400 medlemmar och 54 hål. Det är en så kallad kategori A-klubb, det vill säga att den är privatägd (till skillnad från den traditionella golfklubben som ägs av medlemmarna).

Ägandeformen spelar dock inte roll. I princip alla golfklubbar sitter i samma situation just nu.

Alla maskiner måste vara redo inför säsongen. 

»Är inte du ledig halva året?«

Anna Tidén är verksamhetschef på Golf Administratörernas Förening (GAF), en intresseorganisation för alla som jobbar på kansliet på Sveriges golfklubbar. Hon gjorde en liten enkät under en GIT-utbildning för kanslipersonal med 21 deltagare som alla jobbar i någon funktion på ett golfkansli. En rätt tydlig bild visade sig snabbt: Nästan alla svarade att den största missuppfattningen som golfklubbens medlemmar har är att de inte tror att det pågår någon verksamhet på vintern.

»Jobbar du nu?«, »Är inte du ledig halva året?«, »Det finns ingen förståelse för det ligger mycket arbete i att förbereda säsongen« – så lät några av svaren på enkäten. Ungefär samma tydliga bild målas upp när det gäller arbetsbelastning: folk tror att de som arbetar inom golfen maximalt kan ta någon veckas semester på sommaren, men att det går att ta ut massor ledighet på vintern »då allting fungerar på klubben ändå«.

Samtidigt är vintern tiden för fortbildning. Att jobba strategiskt. Att utveckla och göra förbättringar.

När banan är öppen handlar det bara om att leverera.

Anna Tidén funderar lite grann:

– Jag vet inte svaret, men jag undrar: hur bra är klubbarna på att kommunicera till medlemmarna om vad som faktiskt görs på vintern? Att skapa förståelse för att det är en året runt-verksamhet?

Jenny Sundelin, ekonomichef på GolfUppsala, har fullt upp. Under vintersäsongen jobbar två personer heltid med kansli och ekonomi. 

Inflation och kostnader

Årets fattigaste dag brukar den kallas, dagen innan lön i januari. Normalt bara en baksmälla av för mycket julklappar och lediga dagar i slutet och början av året. I år dessutom med de värsta elräkningarna någonsin och en inflation som vi inte sett på generationer.

Dessutom, för många, en faktura från golfklubben. I år är den också – i många fall – högre än tidigare.

Göran Tyrsing är VD på Swedish Greenkeepers Association (SGA), banarbetarnas intresseorganisation i Sverige:

– Vi pratar om att det är runt 10 procent inflation i Sverige just nu. Men de stora kostnaderna för golfklubbarna är el, drivmedel, gödsel och gräs. Där är kostnadsökningarna betydligt högre än 10 procent. Jag har inte räknat exakt på det, men jag gissar att det är närmare 15, säger Göran.

De högre kostnaderna till trots betalar många golfare sina fakturor för medlemskapet i tid i år.

– Vi har faktiskt sett att det är fler som har betalat in i år jämfört med samma tid i fjol. Vi har förvisso inkluderat en snabbhetspremie som ger ett antal timmars fritt spel i simulatorerna och vissa har nedgraderat sitt medlemskap en nivå. Men, och det är det viktiga, antalet som har betalat in är högre, säger Jonas Ekström på GolfUppsala.

» Vi pratar om att det är runt 10 procent inflation i Sverige just nu. Men de stora kostnaderna för golfklubbarna är el, drivmedel, gödsel och gräs. Där är kostnadsökningarna betydligt högre än 10 procent «

Trenden på GolfUppsala följer i princip samma mönster som i resten av Golfsverige. Bo Bengtsson är administrativ chef på Svenska Golfförbundet och har koll på siffror och trender i Sverige.

– Jag har inte hört något specifikt negativt från klubbar eller klubbrådgivarna. Trenden just nu är ganska bra. Det är lite ner jämfört med i fjol men det är inga illavarslande signaler i siffrorna, säger Bo.

Även om banan är stängd för spel just nu finns det mycket att göra, fråga bara banarbetaren Martin Daiss (i grävmaskinen).

Banarbete – året runt

Just kostnaderna på banan är en av de stora posterna – även i januari.

– I princip alla greenkeepers jobbar övertid under golfsäsongen för att få banan i bästa skick. De måste juridiskt ha en längre sammanhängande semester någon gång på året. Och plocka ut övertid som dom jobbar in under säsongen. Det måste bli på vintern, säger Göran Tyrsing, SGA.

Samtidigt finns det mycket att göra på banan på vintern också. Absolut fundamentalt för att ha en fin bana på sommaren är att ha beredskap för att hantera is på greenerna.

Alla golfklubbar har inte beredskap för det. Det är för få fastanställda i personalen.

– Visst, jag förstår att vi har en speciell geografi och klimat i Sverige, men när jag träffar kollegor utomlands förstår de inte konceptet med att ha så många säsongsanställda. I princip alla andra länder har betydligt fler heltidsanställda på banan, säger Göran och fortsätter:

– Förutom att ta ut ledighet och ha beredskap att hacka is finns det väldigt mycket att göra på en bana under den stängda delen av säsongen. Hur många träd finns det på banan? Även om det är en rätt öppen bana är det tusentals. Hur lång livslängd har ett träd? 100 år? Bryter man ner det blir det väldigt många träd per år som borde fällas och tas hand om. Lägg till det underhåll av bevattningssystem och maskiner. Och kanske lite utveckling av banan, säger Göran Tyrsing.

» Det svåraste? Naturen. Vi är så otroligt beroende av väder och vind och det kan vi inte göra något åt. Allt annat som vi kan göra för att det ska bli en bra säsong förbereder vi nu «

På GolfUppsala är det sex personer som är heltidsanställda på deras golfbanor. När banan är stängd finns det precis hur mycket som helst att göra.

– På sommaren handlar allting om att sköta om banan. Det är när banan är stängd som vi kan ägna oss åt fastighetsunderhåll, maskinskötsel och skogsbruk. Vi lägger en månad varje vinter bara på att röja sly runt omkring på banan, säger Jonas.

Just den här dagen, i tundrafrosten i Uppland, gräver man i ett vattenhinder på hål tre. Det ska bli en större damm för att säkra mer bevattning. Samtidigt pågår arbete på hål 13 för att förbättra vägarna. Samt att det på flera ställen jobbas med dräneringen.

– Det är fortfarande kul och spännande. Att försöka utveckla och göra saker lite annorlunda. Det svåraste? Naturen. Vi är så otroligt beroende av väder och vind och det kan vi inte göra något åt. Allt annat som vi kan göra för att det ska bli en bra säsong förbereder vi nu.

I den brutala vinden känns det avlägset att slå ut från första tee.

Så tittar man på fakturan och inser att golfsäsongen inte är så långt bort ändå.

Japp, den betalades mitt i vintern i år också.

Snart så…