5 tips som sätter hjärnan i spel

Det kan ta lite tid att komma igång med golfen, särskilt efter ett längre uppehåll. Det är inte bara svingen som ska tränas upp, även hjärnan kan behöva få en positiv knuff i rätt riktning. Så här ställer du om mentalt för en lyckad golfsäsong.

Text: Jenny Olsson
Foto: Peter Cordén
Publicerad: 18 april 2024

Om du har haft golfen på paus ett tag kan kroppen kännas stel och ovan. Men även skallen behöver komma på rätt spår mentalt.

Även om du känner dig ringrostig vad gäller tekniken brukar de första ronderna gå bra. Suget att spela finns där och du har heller inte något att försvara eller bevisa. Sedan får många ett bakslag. Hur många gånger har du själv inte tänkt: ”Men så här bra är jag inte …”? Eller så försöker du dig på lite för svåra slag och så blir hela ronden katastrof.

Vad som behövs är mental uppvärmning!

Links Golf Öland (Grönhögen) – Foto: Peter Cordén

Ullna Golf & Country Club – Foto: Peter Cordén

Tranås Golfklubb – Foto: Peter Cordén

Bäst gör du det genom att skapa positiva målbilder, det gillar hjärnan. Kan du föreställa dig något som du vill ska bli verklighet, så ser du också till att vidta åtgärder för att det ska bli verklighet. Själva målbilden i sig bidrar också till att du jobbar mot det du vill uppnå.

Du kan jämföra det med en semesterresa. Ofta beställer du den långt i förväg, men du tänker på den och visualiserar hur du sitter i solstolen eller går där på sandstranden långt innan du åker. På det sättet får du ut mycket mer när du väl är på plats.

Det är precis samma sak med golf, eller vilken annan idrott som helst. När hjärnan lär sig en rörelse motoriskt är det inte bara rörelsen i sig, utan också bilden av rörelsen i hjärnan som samverkar. Förbereder du dig både mentalt och fysiskt blir det dubbel effekt!

Så kommer du på rätt spår mentalt

  • Håll det enkelt och ha tålamod. Acceptera att svingen inte sitter där direkt. Timing och känsla är det första som försvinner medan grundfärdigheterna finns kvar.
  • Jämför dig inte med andra, utan se till dina egna förutsättningar och sätt realistiska mål.
  • Gå igenom din rutin. Att alltid göra samma sak inför varje slag skapar en trygghet och gör det lättare att tränga undan negativa tankar.
  • Upplev bra golf i tanken genom att skapa målbilder. Ha en klar bild över vad du vill åstadkomma, försök att visualisera slaget och var du ska landa innan du slår.
  • Dissa dåliga slag. Notera misstagen men värdera dem inte, utan glöm och gå vidare. Det är bara de positiva bilderna du vill lagra i hjärnan.

Inför en golfrond eller när du befinner dig ute på banan kan du jobba med målbildsträning genom att du ser bilden av ett lyckat slag framför dig. Eller så väljer du ut en detalj som du upplever är lyckad, till exempel en chip eller en putt, och fokuserar på den.

Ett annat alternativ är att du bestämmer dig för vilken känsla eller tanke du vill umgås med när du kommer in efter ronden.

Allt detta handlar om att du skaffar dig en bild av det du vill ska inträffa. Genom att samla på dig dem kan du skapa ett större och mer positivt inre bildarkiv att välja ifrån. Så stark är tankens kraft.