Hur ser en klubbchefs arbetsdag ut?

Det är ett jobb som kräver simultankapacitet, lyhördhet och stor flexibilitet. Men vad gör egentligen en klubbchef på dagarna? Vi träffade Lena Torstensson på Sjöbo Golfklubb för att ta reda på just det.

Text: Jenny Olsson
Foto: Mickael Tannus
Publicerad: 12 april 2023

Inte långt från Vombsjön mitt i Skåne ligger Sjöbo Golfklubb. Här arbetar Lena Torstensson som klubbchef sedan 2005. Man skulle kunna säga att hon har golfklubben i blodet. Dels är hon född och uppvuxen i området, dels var hon en av dem som låg bakom att klubben över huvud taget kom till i början av 2002. Två år senare öppnade banan med först nio hål och några månader senare ytterligare nio.

Dessutom har Lena koll på precis allt och alla på denna familjära golfklubb. Och det måste man som klubbchef, för det är knappast ett jobb för den som vill göra samma sak varenda dag.

Faktum är att Lenas arbetsdag är lika omväxlande som vädret på den skånska slätten. Tur då att hon bor på bara några minuters promenadavstånd från klubbhuset.

 

Lena och förmannen Leif har ett tätt samarbete.

05:45 Redan när väckarklockan ringer börjar jag tänka igenom vad jag behöver prioritera under dagen. Vädret har jag koll på sedan kvällen innan. Finns det risk för frost hör någon från banpersonalen av sig så att jag kan lägga upp informationen på hemsidan och i sociala medier innan klockan sju. Med frukost och morgonbestyr avklarade går jag hemifrån vid halv åtta.

 

07:45 Möter förmannen Leif ute på parkeringen. Han har tittat till avloppet som vi ska ha tillsyn på från kommunen. Eftersom vi inte har kommunalt avlopp utan ett eget litet mini-reningsverk så måste det bara fungera. Leif och jag är överens om att vi känner oss trygga med kommunens besök.

 

08:00 Tar ett snabbt avstämningsmöte med restaurangen över kommande bokningar. Hur många är det i Stickans gäng på tisdag? Funkar det att köra frukost innan deras kanonstart klockan 10? Krockar någonting med det andra gänget som går ut klockan 13 och ska äta lunch innan? Det är mycket som ska stämma med logistiken i restaurangen. Krögarna Martin och Lotta som kör sin andra säsong hos oss är fantastiskt duktiga så det mesta går att lösa, även den här gången.

Krögaren Lotta informerar Lena om veckans bokningar.

08:15 Morgnarna är alltid stressiga. I dag är en teleservicekille på plats som jag sätter i arbete. Han ska se över tv och projektor som strulat så att vi inte kunnat visa ”Golfkanalen”, just den som folk vill titta på.

 

10:25 Min kollega Eva står upptagen i receptionen, så när en kund dyker upp i shopen hoppar jag in och expedierar. Shopen drivs på entreprenad men vi turas om och hjälps åt. Behövs det så tar shoppersonal hand om kansliet och vice versa.

 

12:30 Efter en fullspäckad förmiddag då telefonen har gått varm och mejlen öst in med bokningar och frågor och ändringar till startlistor och annat så får jag äntligen en kort lunchpaus. Det blir några medhavda mackor att äta. När jag är själv på kansliet blir det svårt att bryta och sätta mig i restaurangen. Så ”springande lunch” är det vanliga, en tugga här, ett telefonsamtal där.

Ett inhopp i shopen resulterar i en försäljning.

12.41 Vittjar inboxen. Tidigare i veckan skickade jag ut mejl till alla medlemmar som har träning som ingår i sina medlemskap. Det är dags att välja träningstid för säsongen, och nu kommer rekylen med 120 mejlsvar att hantera.

 

13:45 Internt möte för att diskutera våra ställplatser för husvagnar/husbilar. Vi har bestämt att vi ska ha en nytt bokningsförfarande så jag behöver uppdatera instruktionen på hemsidan och få bokningswidgeten i hamn.

 

15:10 Bollautomaten vid rangen har stopp i maskinen. Jag går dit och tittar till den. På vägen fyller jag på toalettpapper och handdukar i toaletten vid svingstudion. Här finns ingen städpersonal utan det är den som är på plats som får ta tag i det.

Lena Torstensson: ”Jag känner de flesta av våra 900 medlemmar”

16:00 Stänger kansliet. Rätt vad det är så har arbetsdagen gått mot sitt slut. Som klubbchef gör man verkligen allt och variationen av arbetsuppgifter är det som är kul. Ibland önskar jag få sitta en hel dag ostört, men inte alla dagar. Mötet med alla medlemmar och gäster är så betydelsefullt. Jag känner de flesta av våra 900 medlemmar och har en personlig dialog med nästan alla. Strax efter 17 går jag hem efter att ha konstaterat att jag inte hunnit med det jag planerat.

 

19:30 Skattekontot! I morse tänkte jag att jag skulle stämma av skattekontot efter bokslut och slutlig skatt för 2021. Det har jag inte hunnit med, så det får bli lite ekonomijobb hemma någon timme innan jag kryper till sängs.

Lena Torstensson

Är: 63 år
Gör: Klubbchef på Sjöbo Golfklubb
Bor: Sjöbo
Familj: Sambon Pär, två vuxna barn från ett tidigare förhållande
Bakgrund: Utbildad biomedicinsk analytiker, arbetade tidigare inom vården under många år.