Är du ansvarsfull på driving rangen?

Vad gäller egentligen för driving rangen? Något av det viktigaste är såklart säkerheten. Men det finns även oskrivna etikettsregler och uppförandekoder du behöver känna till.

Text: Jenny Olsson
Foto: Adobe Stock
Publicerad: 15 mars 2024

Nästan alla golfbanor har en driving range där du kan träna och värma upp. För den som aldrig testat golf är driving range dessutom en perfekt plats att prova på att slå.

Men att vistas på och utnyttja en driving range, eller något annat övningsområde för den delen, kommer med ett ansvar. På samma sätt som ute på banan är du ansvarig för vartenda slag du slår och du måste följa klubbens regler. Olyckor kan hända även här på grund av sneda slag, eller om någon kommer i vägen för din sving.

Golfa! listar sex saker du bör ha koll på för att inte orsaka incidenter och missnöje.

Var försiktig var du går

Ingen vill få en golfklubba i huvudet, eller träffa någon annan i baksvingen. Utslagsplatserna på en driving range är utformade så att det finns säkerhetszoner mellan platserna och bakom. Det är för din säkerhet. Gå inte för nära någon som slår och ha själv lite koll på om någon kommer för nära din egen sving.

Dela inte ut oombedda råd

Alla har vi våra olika svingar. De som vill ha råd kan ta hjälp av en golftränare. Att få råd av någon annan som inte är utbildad kan ställa till det, speciellt om personen inte har bett om det.

Håll koll på vinklarna

Även om det finns olika mål ute på fältet bör du undvika att sikta mot mål tvärsöver. Sikta inte mot ett mål längst till vänster om du står på högra sidan rangen, och vice versa.

Lämna snyggt efter dig

Har du inte slagit upp alla dina bollar? Var schysst och lämna kvar dem. Lämna tillbaka den tomma hinken vid bollmaskinen. Plocka upp avslagna peggar och släng i papperskorgarna ihop med glasspapper, läskflaskor och annat du haft med dig dit.

Gå inte ut på fältet och plocka bollar

Varför? För att det är livsfarligt. Följ de säkerhets- och ordningsregler som klubben har bestämt, de finns där av en anledning.

Slå inte driver om det står: Slå inte driver

Många driving ranger har begränsningar både i längd och bredd i syfte att skydda personer som rör sig utanför området. Står det tydligt att du inte får slå med driver eller över ett visst antal meter, respektera det.