3 tips för bästa genomsläpp

Flytet på golfbanan handlar mycket om när, var och hur du ska släppa igenom. Så hur går det perfekta genomsläppet till? Golfa! ger dig tre tips som gör det både säkert och smidigt.

Text: Anna Demert
Illustration: Anna Pers Bräcke
Publicerad: 5 juli 2024

Ibland stoppar spelet upp på banan av olika anledningar. Det är särskilt vissa situationer då bakomvarande boll bör släppas igenom och på bästa sätt för att behålla flytet.

Exempel på situationer då ni bör släppa igenom bakomvarande boll:

  • Om ni behöver leta boll.
  • Om spelarna bakom verkar hålla ett snabbare speltempo än er.
  • Om bakomvarande parti spelar ikapp och är färre spelare än er.

Så, hur släpper du igenom på ett säkert och smidigt sätt?

Att släppa igenom så att spelet inte stoppas upp eller orsakar en riskabel situation, kan göras både ute på ett hål, eller mellan green och nästkommande hål.

Ute på ett hål är en så kallad flytande genomgång att föredra. Oftast är det smidigast att göra på ett par-3 hål, men försök ändå att släppa igenom så snart som möjligt. Då börjar ni med att slå ut era bollar, går till green och markerar. Gå därefter åt sidan och signalera till den väntande bollen att de kan slå ut. Under tiden de sedan går till sina bollar kan ni putta klart och gå vidare till nästa tee. Där inväntar ni bakomvarande så att ni kan slå ut allihop tillsammans, men sedan låter ni de andra gå förbi er.

Skulle ni befinna er på ett längre hål – kanske till och med håller på att leta boll – så kan ni signalera att den bakomvarande bollen kan slå ut medan ni fortsätter letandet. Var dock uppmärksamma på när de andra slår så att ni inte utsätter er för någon fara. Låt gänget bakom spela klart sin boll. Hittar ni den saknade bollen under tiden kan ni välja att spela ett slag gemensamt fram mot green och sedan låta de andra passera.

Ett tredje scenario är om bakomvarande boll kommer i kapp redan på tee. Slå då ut tillsammans och låt sedan de andra gå om er och spela vidare. Sedan kan ni fortsätta ert spel i er takt.

Hur ni än väljer att släppa igenom – glöm inte tacka varandra för ett smidigt genomsläpp. Läs gärna mer om snabbt spel och rekommendationer för raskt speltempo i regel 5.6b.

Fem tempotips!

  • Förbered dig inför ditt slag och genomförandet av det.
  • Förflytta dig raskt från en plats till en annan mellan slagen.
  • Planera din putt medan andra slår sin.
  • Gå snabbt vidare till nästa tee när ett hål är avslutat.
  • Vänta med att fylla i scorekortet tills du kommer till nästa tee.