Tegelberga Golfklubb – Från tegelbruk till EM-arena

Tegelberga Golfklubb är en klubb att räkna med när det gäller stora golfarrangemang. I somras stod Skåne-klubben som värd för individuella dam-EM, ett mycket lyckat arrangemang. Eldsjälen Bo Rolf är en av nycklarna bakom framgångarna.

Text: Sara Wänseth
Foto: Göran Söderqvist
Publicerad: 27 oktober 2023

Bo Rolf sitter i styrelsen för Tegelberga GK och är nyss fyllda 74 år. Han har under ett decennium jobbat ideellt för sin klubb, bland annat i rollen som projektledare. Det var Bo som med stor entusiasm tog initiativet till att arrangera European Ladies Amateur Championship, då 144 spelare från 132 länder samlades för att göra upp om titeln Europamästare på Gamla Banan på Tegelberga.

 

– Jag hörde rykten om att EM 2023 skulle arrangeras någonstans i Sverige, så jag kontaktade Svenska Golfförbundet (SGF) direkt och frågade om vi kunde söka, berättar Bo.

Bo Rolf sitter i styrelsen för Tegelberga GK och är nyss fyllda 74 år.

Redan i februari 2022 kom goda nyheter. EM för damer 2023 skulle arrangeras på Tegelberga, en klubb strax norr om Trelleborg med omkring 1 200 medlemmar.

 

– European Golf Association vill ju gärna att stora tävlingar ska hamna på väletablerade klubbar men Svenska Golfförbundet anser att även mindre klubbar ska få chansen, säger Magnus Grankvist som är ansvarig för internationella tävlingar från Svenska Golfförbundets sida.

 

Styrelsen stod bakom Bo Rolf vid ansökan men blev lite tagna på sängen när Tegelberga Golfklubb verkligen tilldelades arrangemanget.

 

– Ja, det var många känslor när vi väl fick förtroendet, minns Bo. Styrelsen var eld och lågor men ändå lite tveksamma, skulle vi verkligen klara det? Jadå, det fixar vi, lovade jag.

Tegelberga Golfklubb är en klubb strax norr om Trelleborg med omkring 1 200 medlemmar.

En stor utmaning

 

Klubben har tidigare med stor framgång arrangerat damtävlingar på både den svenska och nordiska touren, liksom två LETAS-tävlingar. Men EM var något helt annat, trots en lång startsträcka.

 

– Det var väldigt, väldigt mycket jobb men oerhört roligt, säger Bo och ler. När vi ser tillbaka var det 18 intensiva månader och många av klubbens medlemmar var engagerade i arbetet. Personligen har jag fått så många nya kontakter, både i Sverige och ute i Europa. Det har varit en stor del av mitt liv att träffa människor då jag jobbat som säljare hela livet. Så jag trivdes.

»Jag är omåttligt stolt över att vi som en liten klubb med ganska små resurser lyckades genomföra EM

Styrelsen var överens om att EM inte skulle kosta medlemmarna något. En ganska stor utmaning för en relativt liten golfklubb. Med Bo vid rodret engagerades klubbmedlemmar, externa partners och lokala aktörer. Samarbete med Trelleborgs kommun, Svenska Golfförbundet och Teddykompaniet säkrade finansieringen.

 

– Budgeten höll och vi fick en liten slant över, men framför allt blev det en stor vinst för klubben som nu har en bana i toppskick och ett ännu starkare varumärke.

Den 26–29 juli 2023 spelades Individuella Lag-EM på Tegelberga Golfklubb.

Banan justerades inför EM med en blandning av olika tee för att få till en utmanande bana.

Banan justerades inför EM med en blandning av olika tee för att få till en utmanande bana. Svenska Golfförbundet och framför allt Magnus Grankvist var behjälpliga under planeringen.

 

– Vi använde den ursprungliga bansträckningen och jag bestämde tillsammans med landslagscoacherna för flickor och damer att banan skulle vara ganska lång med inte alltför tjocka ruffar, säger Magnus. Resultatet av EM-arrangemanget blev fantastisk bra och klubben ställde upp förstklassigt! Alla funktionärer bjöd till och gjorde allt för att lösa alla uppgifter.

 

 

Både Svenska Golfförbundet (SGF), European Golf Association (EGA) och framför allt spelare är oerhört positiva och öser lovord över arrangemanget. Ingrid Lindblad, Ringenäs Golfklubb, slutade på en fin bronsplats efter Julia Lopez Ramirez från Spanien, som slutligen stod som segrare med 276 slag.

 

– Jag tyckte det var en jättebra tävling på Tegelberga! De senaste åren har jag inte spelat så många stora tävlingar hemma i Sverige så det var kul att det blev ett så bra arrangemang, säger Ingrid.

Ingrid Lindblad (till höger), Ringenäs Golfklubb, slutade på en fin bronsplats efter Julia Lopez Ramirez (mitten) och Carla Bernat Escuder (till vänster) från Spanien.

Tipsar gärna andra klubbar

 

Fem tusen Pro V1 från EGA fungerade som range-bollar, totalt omkring 50 funktionärer gjorde 200 arbetspass och jobbade målinriktat under hela tävlingsveckan. Banarbetarna samt extra inkallad banpersonal jobbade under ledning av banchefen Lars Herlöfsson alla dygnets ljusa timmar. Och 250 gäster inkvarterades i slutet av juli, en väldigt turistintensiv period i regionen.

 

– Jag är omåttligt stolt över att vi som en liten klubb med ganska små resurser lyckades genomföra EM, säger Bo. Jag är också stolt över att vi kunde presentera en bana med så hög kvalitet. Vi fick till en stimp på 11,8, alltså väldigt snabba greener. Men framför allt jobbade vi med helheten, alla delar var viktiga. Och så fick vi till bra väder med en del vind, det SKA blåsa på Tegelberga.

»Framför allt blev det en stor vinst för klubben som nu har en bana i toppskick och ett ännu starkare varumärke

Bo menar att EM har resulterat i en stolthet bland medlemmarna och även stärkt det goda ryktet för klubben, både i Sverige och internationellt. Eldsjälen från Tegelberga ser gärna att fler klubbar i Sverige tar chansen att arrangera stora tävlingar.

 

– De får gärna konsultera mig, jag ställer såklart upp med tips och råd och hjälper mer än gärna till. Det främjar ju hela golf-Sverige om stora tävlingar arrangeras här.