Slå snabbt och gå snabbt!

Speltempot ute på våra golfbanor är viktigt för allas spelupplevelse. Har du koll på vad regelboken säger om takten på banan?

Text: Claes Grönberg
Publicerad: 3 juni 2022

Det ska inte ta »en hel dag« att spela en runda golf, även om det är härligt ute på banan. I golfreglerna, har regelmakarna gjort klart att tempot på golfbanan är viktigt. I regelboken poängterar man bland annat följande:

 

    • Meningen är att en golfrond ska spelas i rask takt.
    • Varje spelare bör inse att hans/hennes speltempo troligen påverkar hur lång tid det kommer att ta för andra spelare att spela sina ronder, både de i spelarens egen grupp och de i efterföljande grupper.
    • Spelare ska uppmuntras att släppa igenom snabbare grupper.
    • Spelaren bör spela i rask takt under hela ronden, inklusive den tid det tar att förbereda och genomföra varje slag, förflytta sig från en plats till en annan mellan slagen och förflytta sig till nästa tee sedan ett hål är avslutat.
    • En spelare bör förbereda sig inför nästa slag i förväg och vara redo att spela när det är hans/hennes tur.

Spela gärna i fel ordning för att hålla speltempot. I matchspel får spelarna komma överens om att en av dem får spela i fel ordning för att vinna tid. I slagspel får spelare tillämpa »ready golf« på ett säkert och ansvarsfullt sätt.