Foto: Stan Badz/PGA TOUR/IGF. 

Ett år till OS i Paris: »Vi siktar på guld!«

Olympiska spelen i Paris närmar sig, det tredje för golfen efter en paus i mer än 100 år. Kvalet är i gång för spelarna och rankingen tätas till ju närmare OS 2024 vi kommer. Sverige har höga förväntningar. Både damerna och herrarna siktar mot OS-medaljerna.

Text: Sara Wänseth
Publicerad: 3 augusti 2023

Golf fanns med i OS-programmet redan år 1900 och 1904. Därefter dröjde det 112 år och till 2016 innan golfen gjorde comeback på den olympiska arenan i Rio de Janeiro, då Henrik Stenson tog hem ett historiskt OS-silver. I Rio var OS nytt för golfarna och en del starka herrspelare saknades. Under OS i Tokyo 2020 (som avgjordes 2021) gjorde golfen succé med ett mycket starkt startfält och stor uppmärksamhet internationellt. Men det var covid-tider och lite speciellt på många sätt. Nu ser de svenska dam- och herrlandslagen fram emot OS i Paris.

»Vi har stora förväntningar och höga förhoppningar mot Paris för de spelarna som tar en plats och vi kommer definitivt att sikta på medaljer, helst ett guld förstås!

– Att få representera sitt land och att få vara med i ett olympiskt sammanhang är stort både för förbundet och för den enskilde spelaren, säger Patrik Jonsson som är landslagscoach för de svenska golfdamerna.

Patrik Jonsson deltog både i Rio och Tokyo som coach och självklart finns det fina minnen från tidigare OS.

 

– Firandet och glädjen i OS-byn när Sverige tar medaljer är något väldigt speciellt och surrealistiskt. Hela den svenska truppen tar emot hjältarna i svensklägret med enorm glädje. Uppmärksamheten internationellt är också större. Henrik Stenson hade aldrig tidigare gjort så mycket media efter en andraplats och han kom tillbaka till OS-byn först flera timmar efter prisutdelningen.

Patrik Jonsson, headcoach damer. Foto: Göran Söderqvist 

Ola Lindgren, headcoach herrar. Foto: Göran Söderqvist 

Spelarna tävlar om fyra startplatser

 

Sverige tilldelas två startplatser för damer respektive herrar i golfturneringen under OS där startfältet utgörs av totalt 60 damspelare och 60 herrspelare. OS-kvalet började redan sommaren 2022 och de två bästa svenska spelarna på rankingen i juni nästa år får en startplats. Det kommer att bli stenhårt om platserna.

 

– OS är speciellt och väldigt stort för spelarna, säger Ola Lindgren, headcoach för det svenska herrlandslaget. Vi kommer att följa rankingen fram till nästa sommar och antalet potentiella spelare kommer successivt att minska. Det blir våra två absolut bästa spelare som får chansen i OS.

 

– Vi har haft fina framgångar bland våra svenskor senaste tiden och utvecklingskurvorna pekar uppåt på många håll, berättar Patrik. Flera av våra yngre proffs utmanar nu de mer erfarna om platserna till Paris, vilket stimulerar spelarna. Konkurrens är viktig och en OS-plats triggar alla!

Anna Nordqvist under OS i Tokyo 2020. Foto: Stan Badz/PGA TOUR/IGF. 

Henrik Norlander under OS i Tokyo 2020. Foto: Ben Jared/PGA TOUR/IGF. 

Madelene Sagström under OS i Tokyo 2020. Foto: Stan Badz/PGA TOUR/IGF. 

Alex Norén under OS i Tokyo 2020. Foto: Ben Jared/PGA TOUR/IGF. 

Lika men ändå olika

 

OS-satsningen började egentligen direkt efter Tokyo och avstannar aldrig. OS är en väldigt speciell tävling och utgör en viktig del i planeringen under golfåret tillsammans med majors och Ryder Cup/Solheim Cup.

 

Potentiella OS-spelare kommer att samlas under hösten och vintern för att förbereda sig. Både Patrik och Ola jobbar med allt logistiskt och administrativt för att det ska bli så enkelt som möjligt för både spelare och caddies i Paris. Fokus för dem blir att spela sin bästa golf och att få uppleva ett OS med rätt fokus.

 

– Allt runt omkring ett OS är så annorlunda, säger Patrik. När vi spelar majors kretsar allt kring golfen, under ett OS hålls ”32 världsmästerskap” samtidigt vilket är häftigt och gigantiskt stort.

»Under ett OS samarbetar spelarna med varandra, trots att det inte är en lagtävling, vilket är fantastiskt att se. Att spela för sitt land är större än att bara spela för sig själv. I framtiden skulle vi vilja se en lagtävling i OS, roligast och mest realistiskt är en mixed-tävling som går mellan herrarnas och damernas spel!

OS-golfen kommer att spelas på Le Golf National utanför Paris under fyra speldagar i augusti nästa sommar. Varken banan, klimatet eller spelformen kommer att innebära några nyheter för spelarna.

 

– Skillnaden är att det bara är tre spelare som »klarar cutten«, alltså blir belönade med medaljer, till skillnad från en major eller en vanlig tävling där 65 spelare delar på prissumman. Så vi behöver coacha spelarna att spela offensivt och smart direkt från dag 1 för att kunna ha en chans att vara med i toppen, säger Patrik.

 

Även om golfen är en individuell idrott bidrar OS till att höja lagkänslan. Spelaren tävlar för Sverige och blir en del både i den svenska OS-truppen och i golflandslaget.

 

– Under ett OS samarbetar spelarna med varandra, trots att det inte är en lagtävling, vilket är fantastiskt att se. Att spela för sitt land är större än att bara spela för sig själv, säger Ola. I framtiden skulle vi vilja se en lagtävling i OS, roligast och mest realistiskt är en mixed-tävling som går mellan herrarnas och damernas spel!

Henrik Stenson och David Lingmerth inför OS i Rio 2016. Foto: Stan Badz/PGA TOUR/IGF. 

Anna Nordqvist under OS i Rio 2016. Foto: Tristan Jones/IGF. 

Henrik Stenson tog hem OS-silvret. Foto: Chris Condon/PGA TOUR/IGF. 

Pernilla Lindberg under OS i Rio 2016. Foto: Tristan Jones/IGF. 

Förhoppningar om OS-guld

 

Förväntningarna om fina resultat under de Olympiska Spelen i Paris är höga.

 

– Med tanke på läget i svensk herrgolf är jag övertygad om att de två svenska herrar som kvalificerar sig kommer att ha möjlighet att vinna guld om deras spel klaffar den veckan, säger Ola.

 

– Vi har stora förväntningar och höga förhoppningar mot Paris för de spelarna som tar en plats och vi kommer definitivt att sikta på medaljer, helst ett guld förstås! Det skulle smaka fint, ler Patrik.

Mer om OS 2024

OS arrangeras 26 juli–11 augusti 2024 i den franska huvudstaden, Paris.

Spelform: 72 hål slagspel utan cut (samtliga spelare spelar alla fyra ronder).

Bana: Albatross Course Le Golf National.

Datum herrar: 1–4 augusti 2024
Datum damer: 7–10 augusti 2024

Kvalificering: Vanligtvis har samtliga deltagande länder har två representanter i både dam- och herrtävlingen. Det finns dock möjlighet att ha upp till fyra deltagare i båda tävlingarna. För det krävs att alla spelare är topp 15 på världsrankingen vid uttagningen den 17 juni 2024 (herrar) och 24 juni 2024 (damer).