Experten: Så bemästrar du ditt heta spelhumör

Golf har en märklig förmåga att locka fram frustration, temperament och korta stubiner. Den lugnaste av spelare tappar lätt kontrollen och blir rejält förbannad på golfbanan. Klubbor flyger och svordomar studsar mellan hålen. Men varför blir det så och vad kan man göra åt det?

Text: Sara Wänseth
Foto: Göran Söderqvist
Illustration: Anna Pers Bräcke
Publicerad: 8 september 2023

En oplanerad hook rakt ut i skogen. Bollen är totalt ospelbar. Fan! En besvärande och omedelbar ilska börjar växa i kroppen och irritationen gnager. Men jag kan ju, det gick ju på rangen. Nästa utslag. Då.

 

På den korta och hetsiga promenaden inför nästa utslag snurrar mängder av känslor och tankar. Känslor av ilska och personligt misslyckande samt tankar om revansch och att kompensera de missade poängen på förra hålet. Jag greppar järnsexan hårdare än jag borde, svingar snabbare än jag brukar och den förargliga bollen piper rakt ut i brännässlorna till vänster. Jag vrålar ut min ilska, känner mig oerhört dålig på golf och avbryter golfrundan.

 

Mina vänner blir besvikna och fortsätter sin runda, förhoppningsvis kan de börja andas ut och spela golf snart igen.

Aktivitetsnivå högt på gult

 

Peter Östlund, idrottspsykolog och beteendevetare inom Swedish Golf Team, förstår precis. Han har själv varit med om det här och säger att mitt beteende inte alls är ovanligt. Det är min höga aktivitetsnivå i kombination med bristande impulskontroll som är orsaken.

 

– För att prestera i golf är det faktiskt bra att ha en hög aktivitetsnivå för att hålla uppe motivation och koncentration. i en skala från grönt, gult och till rött, förklarar Peter. Det är när impulskontrollen brister och varvmätaren slår i rött som explosionen kommer och det blir väldigt svårt att fortsätta spela golf.

 

Jag vet hur det känns när aktivitetsnivån slår i taket, typ knallrött, och när all kontroll uteblir. Min älskade järnfyra ligger nog fortfarande i dammen på hål 16 på Öjestrand. En fin och helt oskyldig järnsjua gick av mot en fjällbjörk på hål 4 på Åre Golfbana.

Aktivitetsnivån – kroppens ”varvräknare”

Grön – kroppen är lugn och avslappnad. Lite ringrostig i fokusen. Man är liksom inte riktigt där i sin prestation. Impulserna går att hantera.

Gul – kroppen är i gång. Stresshormonerna hjälper till med fin fokus och impulserna går att hantera.

Röd – kroppen är riktigt i gång. Värmen stiger. Fokusen kan vara bra inledningsvis. Vid överhettning fastnar fokusen (ex. ser svart) och impulskontrollen svår att hantera. Lätt att ”explodera”.

Impulskontroll på banan

 

Det handlar även om den personliga aktivitetsnivån och dagsformen när du går ut på banan. Att sladda in direkt på tee från ett stressigt jobb eller från ett bråk på hemmaplan är såklart inte helt perfekt uppladdning och man har lättare att bli arg. Det känns ju rimligt.

 

– Explosionen kommer inte av sig själv trots att det känns så, säger Peter. Den har föregåtts av ett par småputtrande tankar och en liten, begynnande ilska och det är där du måste agera, kontrollera impulserna och häva explosionen.

»Du behöver bli självmedveten om dina tankar och känslor, din egen, personliga temperaments-gen. Du behöver jobba metodiskt och SE tanken, FÖRSTÅ att du börjar dra i gång känslorna och GÖRA ett beteende för att kunna gå ner i varv och ta fram din impulskontroll

Enligt Peter är det små nyanser som avgör vad som triggar och det är också helt individuellt vilken situation, vilken händelse eller vilket slag som gör att man går i gång och varvräknaren närmar sig röd zon med hög hastighet.

 

När explosionen är ett faktum tar det ett bra tag för stresshormonerna att återvända till rätt nivå. Det gäller att förstå och agera vid de första små signalerna.

 

– Du behöver bli självmedveten om dina tankar och känslor, din egen, personliga temperaments-gen. Du behöver jobba metodiskt och SE tanken, FÖRSTÅ att du börjar dra i gång känslorna och GÖRA ett beteende för att kunna gå ner i varv och ta fram din impulskontroll.

 

Peter föreslår att jag då försöker samla ihop mig, kanske pratar om något helt annat eller äter något.

 

– Kiosken på nian kan göra underverk!

Back to basics

 

Kompensationsslag är sällan lyckade. När man slagit ett riktigt dåligt slag vill man gärna kompensera skitslaget direkt, rätta till scorekortet. Man greppar klubban lite hårdare, börjar justera svingen, spänner käkarna och glömmer helt bort att analysera förra slaget i lugn och ro. Man tänker att NU…!

 

– Golf kan vara frustrerande och framkallar gärna en negativ spiral när du gör miss på miss, bekräftar Peter. Det gäller då att gå tillbaka till din trygga bas-sving, din vanliga putt, chip eller vilket slag det än är som triggar i gång ilskan. Bollen vet ju inte vad du tänker.

»Du måste ha rätt referensram och lagom förväntningar på dig själv, prestera utifrån din personliga nivå.

Misstag i golf kan orsaka enorma konsekvenser. Pliktslag, tappade poäng och bollar på vift i skogen. Men man kräver gärna av sig själv att bollen ska ligga mitt på fairway, tvåmeters-puttarna ska gå i kopp och att resultatet ska summeras i nivå med handicap.

 

– Dina egna förväntningar är relevanta när du är ute på golfbanan, säger Peter. Du måste ha rätt referensram och lagom förväntningar på dig själv, prestera utifrån din personliga nivå. Ibland kan förväntningarna också öka om det går oväntat bra på rangen, ibland kan det vara bra att slå snett på rangen…

 

Golf är ju en företeelse där du direkt får ett tydligt kvitto på din prestation, både genom var bollen hamnar, i scorekortet och genom din handicap.

Även proffsen missar

 

– En ögonöppnare kan vara att det skiljde tio slag på Rory McIlroys snittscore när han var världsetta. Då kanske de är okej att det skiljer 25 slag för en medelgolfare, säger Peter och ler. Och PGA-spelare sänker bara 45 % av tremeters-puttarna, det vill säga färre än varannan putt. Det är liksom spelets karaktär, det är så många faktorer som spelar in.

 

Enligt Peter finns det alltså smarta vägar att ta sig ur bristande impulskontroll. Om inte annat blir man tydligen lite mer immun mot ilska när man blir äldre.

 

Och faktiskt, mitt temperament är betydligt mer kontrollerat idag. Kanske för att jag blivit lite äldre, kanske för att jag har förstått att jag inte kan jämför mig med proffsen eller med min allra bästa runda, eller för att jag lärt mig att se signalerna och agera i tid.

 

I dag unnar jag mig en försynt svordom per nio hål och jag har ganska många outnyttjade svordomar på hög. Och mina golfvänner verkar faktiskt lite nöjdare.

Expertens fem tips för att ta kontroll över temperamentet

Kom förberedd med rätt aktivitetsnivå

Förbered dig inför spelet genom att vara avstressad, pigg och energifylld. Motsatsen, alltså stress, trötthet och dålig energinivå, bidrar till fler missar och lägre toleransnivå. Dagsformen påverkar mer än du tror.

 

Lär känna din impulskontroll, agera i tid

Försök att hitta vad som triggar just dig i ditt golfspel och lär känna signalerna när de är på gång. Hitta sedan ett beteende som kan häva impulserna i tid. Innan din varvräknare går upp i rött.

 

Skapa förståelse för att spelet varierar grymt mycket

Du måste förstå att markens lutning och bollens läge påverkar ruggigt mycket. Det är stor skillnad mellan rangens plana matta och golfbanans skiftande underlag där förutsättningarna varierar för varje slag. Även din puttning varierar otroligt mycket olika dagar.

 

Back to basics

När det blir jobbigt på banan, försök inte kompensera eller ändra din sving utan gå tillbaka till din inövade uppställning, din vanliga grundsving och ditt sikte som du tränat på tidigare i lugn miljö.

 

Sikta – slå – acceptera – gå

Gör samma sak varje gång. Sikta, slå, acceptera var bollen hamnar och gå vidare. Det är lätt att vilja ändra något efter varje miss vilket kan skapa en ruggig karusell.