Huvudet på skaft

Hur hamnade ett par headcovers från ett hobbyrum i Linköping i bagen hos Justin Rose? Per Emdén syr headcovers åt amatörer och världseliten.

Text: Oskar Hammarkrantz
Publicerad: 10 mars 2022

När Per Emdén från Linköping var ute på en golfrunda 2015 blev han av med headcovern till sin Callaway Big Bertha trätrea. I stället för att gå förbi klubbshoppen föddes en tanke. Varför köpa när man kan göra det själv?

Per plockade fram sin symaskin och klippte sönder en gammal halsduk – vips så var grunden till headcoverspecialisten PE Golf född.

– Det var så kul att jag gjorde några till av bara farten. Jag lade upp några bilder på Instagram och de första kunderna hörde av sig och frågade om jag kunde sy åt dem också. Sedan rullade det bara på.

Än så länge är klubbskydden en hobby för Per, som jobbar som kalkylator inom byggbranschen. Men en hobby som tar alltmer tid.

Sedan starten har Per hunnit med att göra lite drygt 1 300 headcovers, trots sin blygsamma trea i syslöjd. En del av dem har letat sig ned i bagarna hos prominenta spelare som 2013 års US Open-segrare Justin Rose. Även Camilla Lennarth, Stefania Avanzo, Chris Hanson och Antoine Rozner har handsydda Emdén-skydd i bagen.

– Det hade varigt roligt att få sy åt Henrik Stenson, han har alltid varit en stor favorit.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Golfa! #3 2020