Gemenskap och specialträning håller Leo kvar vid golfen

Redan som tre-fyraåring höll Leo Aviander i sin första golfklubba. Han växte upp i en ”golf-familj” i Uppsala, där han fortfarande bor, samtidigt som han pendlar och pluggar ekonomi på Högskolan i Gävle. Men det var först som 15-åring som Leo tog grönt kort.

Text: Marit Engstedt
Foto: Johan Strindberg
Publicerad: 10 augusti 2023

– Jag tyckte det var väldigt roligt. Jag har ju idrottat hela mitt liv och lagt mycket tid på hockey, innebandy och fotboll, så jag hade det här med klubba och boll i kroppen. Jag insåg att jag nog hade en liten talang för golfen och det var därför som jag började träna lite mer, berättar han.

Han gick med i hemmaklubben Upsala Golfklubbs ungdomsgrupp och fick träning flera gånger i veckan och ingick i gemenskapen där med jämnåriga kompisar.

Det höll i sig i cirka två år tills Leo blev nationellt antagen till Celsiusskolans Gymnasium med inriktning på innebandy.

– Då blev det fullt fokus på innebandyn och jag hade två träningar om dagen, fem dagar i veckan. Det var väldigt mycket innebandy de tre åren på gymnasiet. Men jag spelade fortfarande golf med vänner och på somrarna.

Med träning utvecklar Leo sitt spel vilket gör att golfen blir ännu roligare.

Får lösa uppgifter under spelpassen

Efter gymnasiet kände han att han hade tappat motivationen för innebandyn så han slutade med den. Men eftersom han alltid idrottat så ville han ha något annat att göra. Då var det naturligt att kliva tillbaka till golfen och den gamla träningsgruppen, där han nu har varit i två år.

– Vi har tre träningar i veckan och två av dem är lite mer teknikanpassade. Dessutom har vi fysträning en dag. Sen har vi ett spelpass över nio hål, där vi är ute och spelar och får en uppgift på banan som vi ska lösa, berättar Leo.

Uppgifterna kan vara att prova olika inspelslag och att till exempel sätta ett mål på green som man ska försöka slå mot och träffa. Eller ett utslagstest från tee där man ska försöka träffa fairway på den ena eller andra sidan.

– Vissa av övningarna för vi statistik på och sedan följer vi upp under säsongen för att se huruvida man har utvecklats. Om man har blivit bättre på något moment – eller sämre på något.

Leo kände att han hade talang för golfen – som blev ett naturligt steg tillbaka till idrottandet.

Upsala Golfklubb satsar på sin ungdomsverksamhet och det blir mycket häng på klubben och i Juniorstugan.

Sommarläger och utlandsresor

Förutom träning på hemmaklubben åker gruppen även på läger. Senast var de ett gäng i Spanien en vecka och spelade och tränade. Klubben sponsrade med lite medel men för att få ihop pengar till resan arbetade juniorerna kreativt under föregående säsong.

– Några av oss sålde grillkol och så hade vi en tävling på golfklubben som vi juniorer höll i. Vi var ute på banan och stod på vissa hål och ”hjälpte till” att slå slag. Det var lite på skoj, att vi juniorer försökte hjälpa till och förbättra scoren.

Utöver utlandsresor så har de även sommarläger hemma på klubben. Med den frekventa och intensiva träningen utvecklar han sitt spel och tycker att golfen bli ännu roligare. Dessutom är det kul att träffa gänget ett antal gånger i veckan för att snacka och hänga.

» Jag ska försöka bli så bra som jag kan, försöka tävla och spela så mycket som möjligt. Målet är ju såklart, och det hade varit roligt, att bli proffs och få spela på stora touren, men jag vet hur svårt det är men jag vet hur svårt det är med den högre konkurrensen

Upsala Golfklubb satsar på sin ungdomsverksamhet genom att låta dem ha en egen Juniorstuga som de har fri tillgång till. Dessutom är det förmånliga priser på olika saker som gör att ungdomarna gärna spenderar mycket tid på klubben – ofta sent på kvällarna.

Föräldrar kommenterar att det känns tryggt att de unga är på klubben – en plats där ”de gör något vettigt”.

Leo tycker att det positiva med ungdomsverksamheten är sammanhållningen och vännerna. Han påpekar också att man har tillgång till professionella träningar och tränare.

– Vi har bra tränare på klubben och Tessan (Therese) Larsson är huvudtränare för just vår grupp. Hon är extremt skicklig och kan väldigt mycket golf. Är det någonting med swingen eller något med tekniken så är hon duktig på att förklara vad som är felet och hur man kan förbättra det. Hon är väldigt duktig på att beskriva och lära ut.

På frågan om han kan tänka sig att själv leda andra ungdomar svarar han att han inte har tänkt på det men att ”absolut, det skulle han kunna göra i framtiden”.

Therese Larsson blir nästan som en ”extraförälder” till ungdomarna hon tränar. Foto: Marcus Eidelöf

Therese Larsson har varit gruppens ledare i två år och tränar dem tre-fyra gånger i veckan, under sex veckor, vår och höst. Från november till mars blir det två golfträningar och ett pass fys i veckan. Hon säger att hennes engagemang ger stor glädje tillbaka.

– Vi spenderar mycket tid tillsammans och vi har en väldigt härlig relation där jag är som en extra vuxen i deras liv, en person som de kan vända sig till och prata med. Jag tycker om att se andra människor utvecklas och utmanas i situationer, som kommer att vara nyttiga för dem, oavsett om de blir bra på golf eller inte. Det är roligt att vara med på resan och få se dem växa helt enkelt, säger hon.

Leo Aviander vill gärna fortsätta växa och har planer för framtiden när det gäller det egna spelet.

– Jag ska försöka bli så bra som jag kan, försöka tävla och spela så mycket som möjligt. Målet är ju såklart – och det hade varit roligt – att bli proffs och få spela på stora touren, men jag vet hur svårt det är med den högre konkurrensen, säger han.

Dessutom vet han inte hur länge han får vara kvar i träningsgruppen. Just nu är han äldst, som 21-åring, och han har inte ”stenkoll” på vad klubbens planer är för åldersgränsen uppåt. Men han säger att han ska försöka vara med så länge han kan, för han tycker att det är så kul.

Therese Larsson lugnar honom genom att säga att klubben inte har någon övre åldersgräns för ungdomsverksamheten. För de som vill vara med finns det alltid en lösning.

Mer om Leo Aviander

Ålder: 21 år

Hemmaklubb:
Upsala Golfklubb

Hcp:
7,7.

Roligt golfminne:
”Det var första gången jag fick spela på Bro Hof, för två år sedan. Det tyckte jag var häftigt för det är en väldigt fin bana.”

Favoritklubba:
”Min 56-gradiga wedge där jag har ett halvdistansslag som jag är ganska duktig på att slå och rätt konsekvent och stabil på”.

Fritid:
”Just golfen och studierna tar all min tid faktiskt, men utöver det så gillar jag att hänga mycket med polarna – många av mina vänner spelar också golf.”