Foto: Ben Jared/PGA TOUR/IGF/TT

Så avgörs OS-golfen

De olympiska sommarspelen är bara dagar bort. Hur spelas OS-golfen och vad kan vi förvänta oss av våra svenska deltagare? Få koll med Golfa!

Text: Jenny Olsson
Foto: Göran Söderqvist & International Golf Federation IGF
Publicerad: 3 juni 2024

Fredagen den 26 juli invigs OS i Paris. Under tre veckor kommer det att tävlas i 32 idrotter i och runtom den franska huvudstaden. Golfen avgöras på Le Golf National och mästerskapsbanan Albatros.

»De olympiska spelen är ett av världens starkaste varumärken och vi vet att svenska spelare prisar en plats i OS högt och är något de verkligen vill vara med i.

Svenska Golfförbundet har arbetat målmedvetet sedan 2011 för att förbereda spelare och ledare på bästa sätt, först till Rio 2016 då golfen gjorde comeback i det olympiska spelschemat, sedan Tokyo 2020 och nu Paris 2024. Den som leder Sveriges olympiska golfsatsning är Katarina Vangdal, förbundskapten för det svenska golflandslaget.

Anläggningen är byggd för stora sammanhang och hög publikkapacitet. Föreställ dig fullsatta läktare med utsikt över 1:a tee – atmosfären lär bli fantastisk. Foto: James Marsh/BPI/REX/TT

Arenan för OS-golfen är mästerskapsbanan Albatros på Le Golf National utanför Versailles i sydvästra Paris. Foto: James Marsh/BPI/REX/TT

Albatros finns ofta med på olika rankinglistor över Europas bästa banor – det var också här Ryder Cup avgjordes 2018 då Europas lag krossade USA. Foto: James Marsh/BPI/REX/TT

– OS-golfen har i mina ögon vuxit sig allt starkare bland spelare. De olympiska spelen är ett av världens starkaste varumärken och vi vet att svenska spelare prisar en plats i OS högt och är något de verkligen vill vara med i. Alla i teamet har gjort allt för att ge spelarna bästa möjliga förutsättningar för att kunna göra ett bra OS. Medalj är helt klart en rimlig målsättning.

 

Våra blågula hopp?

Det är inte bara för respektive land att själva välja vilka spelare de vill skicka. OS-fältet är begränsat till 60 spelare för herr- respektive damtävling och kvalificeringen följer ett tydligt protokoll. Det är ställningen på respektive världsranking den 14 juni respektive 17 juni som avgör vilka damer och herrar som kvalificerar sig.

Varje land kan max få med fyra herrar och fyra damer från topp 15, samt max två spelare utanför topp 15.

Förbundskapten Katarina Vangdal leder Sveriges olympiska golfsatsning och tror att våra spelare har goda chanser att uppfylla målet om medalj. Foto: Göran Söderqvist

Tävlingsformen är individuellt slagspel över 72 hål, dock utan kvalgräns, och skiljer sig därmed inte nämnvärt från en vanlig tävling. Herrarna peggar upp 1–4 augusti och damerna 7–10 augusti.

– Sverige står sig starkt och vi har klarat tuffa generationsskiften i både herr- och damgolfen. Vi har en tradition och historik i svensk golf där vi är bortskämda med framgångar, unga killar och tjejer vet att det går att komma från Sverige i en stor idrott med hård konkurrens och ta sig in i de stora sammanhangen. Det är viktigt. Så våra chanser till medalj är stora, men det är också en enorm konkurrens. Det viktiga är att vi har spelare som har kapacitet att ta medalj och det har vi, säger Katarina Vangdal.

Har du turen att se tävlingarna på plats lär det bli en fantastisk atmosfär på Le Golf National. För oss andra väntar spännande sittningar framför tv- och radioapparaterna.

OS i Paris 2024 – så spelas OS-golfen

De olympiska sommarspelen avgörs 26 juli–11 augusti i Paris och runt om i Frankrike. Det blir de 33:e olympiska sommarspelen i ordningen. Runt 10 500 aktiva från 206 länder kommer under 17 dagar att tävla om 329 medaljer i 32 idrotter.

Golfen avgörs på helt Le Golf National, belägen utanför Versailles i sydvästra Paris. Spelformen är individuellt slagspel 72 hål utan kval efter två rundor. Startfältet består av 60 herrar respektive 60 damer. Herrarna spelar 11–14 augusti och damerna 17–20 augusti.

www.paris2024.org