Första svenskan i R&A

I februari blev Birgitta Ljung som första svenska kvinna ordinarie medlem i anrika The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews. Samtidigt valdes hon till ordförande i R&A:s handicapkommitté.

Text: Jenny Olsson
Publicerad: 18 mars 2022

The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews (R&A) i Skottland var fram till 2014 en manlig bastion. Det var året då kvinnor för första gången välkomnades som medlem-mar, och Annika Sörenstam valdes in som hedersmedlem.

Nu har Birgitta Ljung som första svenska kvinna blivit ordinarie medlem i den anrika klubben. En process som tagit flera år – det ska till ett antal rekommendationer från medlemmar för att ens komma i åtanke.

» Jag har haft en passion för golfspelet i hela mitt vuxna liv. I och med att de visste att jag var på väg att bli medlem i R&A och så var de måna om att ta vara på mina kunskaper «

Birgitta har en mångårig erfarenhet inom flera golforganisationer. Som ledamot i Svenska Golfförbundets regelkommitté representerade hon European Golf Association i HOC, kommittén som arbetade fram det nya världshandicapsystemet. Nu har hon utsetts till ordförande i R&A:s handicapkommitté, vilket även medför ordförandeskap i HOC.

– Jag är en av de första damerna som blir ordförande i en kommitté inom R&A över huvud taget. Det känns lite pirrigt och utmanande men väldigt roligt att ha fått den utnämningen.

Uppdraget sträcker sig över fyra år. Vad innebär arbetet?

– R&A har en bred verksamhet med flera arbetsområden; golfregler, utrustningsstandard, amatörstatus och handicapregler. Sedan arrangerar man amatörmästerskap över hela världen och två majors: The Open och AIG Women’s Open. Även hållbarhetsfrågor är ett viktigt arbetsområde. Det jag ser fram emot mycket är att följa upp hur världshandicapsystemet tagits emot. Systemet har införts i över 100 länder och nu behöver vi förfina och utveckla det. Handicapkommittén träffas två gånger om året, men som ordförande måste jag vara väl insatt och delta vid en rad förberedelsearbeten. Jag kommer också att ingå i R&A Rules Limited som fastställer alla förändringar i golfens regelverk. Så det kommer att bli pendling till Skottland någon gång i månaden.

Varför tror du att du valdes till ordförande?

– Jag har haft en passion för golfspelet i hela mitt vuxna liv. I och med att de visste att jag var på väg att bli medlem i R&A och så var de måna om att ta vara på mina kunskaper. Jag har en stark drivkraft att så många som möjligt ska upptäcka golfen. Sedan måste man i ett sådant här uppdrag kunna kompromissa, vara lyhörd och ha respekt för olika länders sätt att se på golf, och det tror jag hör till mina styrkor.

Vad ser du annars fram emot det här året?

– Att tillbringa mer tid i St. Andrews tillsammans med min man. Vi stortrivs där, det är ju ett riktigt golfparadis. Och så förstås att få bidra till att utveckla och marknadsföra golf så att sporten växer. m

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #1 2022