Har man kul lägger man inte av

Före detta golfproffset Petra Rigby Jinglöv sadlade om till golfcoach, och tredubblade antalet tjejer bland Stockholms Golfklubbs juniorer

Text: Lisa Rosman
Foto: Johan Strindberg
Publicerad: 24 mars 2022

När Petra Rigby Jinglöv hade Pia Nilsson som tränare i landslaget visste hon inte att hon en dag själv skulle bli coach. Och att det dessutom skulle bli just Pia Nilsson som skulle ge henne verktygen för att lära ut golf till unga tjejer och killar.

– Jag spelade i landslaget i tio år, fem år på Europatouren. När jag lade av kände jag mig klar med golfen. Jag slutade spela i flera år.

Petra Rigby Jinglöv, Stockholms Golfklubb

Under speluppehållet tänkte Petra mycket på sin karriär. Varför blev inte hon lika bra som landslagskollegan Annika Sörenstam? 2016 ringde hon upp Pia och ställde just den frågan.

– Hon svarade att jag borde gå hennes tränarutbildning, Vision 54 i Arizona, och ta reda på det själv. Jag tog med min man, så körde vi.

Året därpå fick Petra frågan av Stockholms GK om hon kunde hjälpa till med deras juniorträning. Sedan dess har andelen tjejer på Farmen tredubblats från 10 till 30 procent, och det är kö till deras 250 träningsplatser.

Vad är ert framgångsrecept?

– Först var vi tvungna att se över våra nyckeltal. Vi tyckte att vi var väldigt duktiga och jämställda i vår juniorsatsning. Men trots att vi började med lika många killar som tjejer såg vi att den fördelningen ändrades markant när de blev äldre. När de nådde 18-årsåldern var det bara 10 procent tjejer kvar, säger Petra och fortsätter:

– Vårt mål med träningen är inte primärt att skapa golfproffs, utan att fostra golfare som vill spela hela livet. Därför har vi jobbat med gemenskap och kamratskap som ledord. Vi vill att de ska bygga självförtroende, känna sig trygga och välkomna.

 

En del av detta är att de inte delar inte upp grupper efter handicap, utan efter ålder.

» När man får spela med kompisar som är lika gamla blir det en helt annan sammanhållning. Det är viktigt att de har varandra, särskilt när de är så små «

– När man får spela med kompisar som är lika gamla blir det en helt annan sammanhållning. Det är viktigt att de har varandra, särskilt när de är så små. Vissa har mycket lättare för golfen, andra halkar efter. Har man kul tillsammans lägger man inte av.

Stockholms GK fick även ekonomiskt stöd från Svenska Golfförbundet som var öronmärkt för att främja tjejgolfen.

– Vi använder stipendiepengarna till tjejträffar där vi tränar golf men mest fokuserar på det sociala. Vi spelar bangolf, pysslar och fikar. Det har verkligen skapat en ny gemenskap som fått tjejerna att känna sig mer bekväma med att ta mer plats på klubben, och varit en nyckel till att så många har valt att stanna kvar.

 

Hur har det mottagits på klubben?

– Väldigt väl. Det är många medlemmar som säger att det är så kul att det är fler tjejer på klubben. Men vi är inte klara – det här är ett kontinuerligt arbete, och vi fortsätter att vara lyhörda och anpassa oss. Till exempel har vi startat ett Instagramkonto för Farmen där vi uppdaterar om träningar, lägger upp instruktionsfilmer och rapporterar från tävlingar. Ungdomarna läser inte nyhetsbrev, så det är bättre att kommunicera där de faktiskt befinner sig.

Petras 3 tips för en lyckad juniorsatsning

 

Sök stöd både ekonomiskt och idémässigt. Juniorträning är ingen one man show, det krävs engagemang från klubb, föräldrar och ideella.

Se det som en investering i framtida golfare, inte framtida golfproffs. Och satsa på tjejer – det är en investering som gynnar hela klubben.

Samarbeta med andra klubbar. Vi har ett samarbete med Djursholm och Lidingö med tio tjejer från varje klubb. Vi ska ha fyra träffar i år där vi ska umgås och lära oss av varandra.

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #1 2021