Ladda för golf!

Att det vi äter i hög grad påverkar hur vi mår vet de flesta, men hur viktig är kosten för ditt golfspel? Väldigt, om man ska tro amatörgolfaren och proffskocken Tina Nordström.

Text: Jenny Olsson
Foto: Andreas Lundberg / TV4
Publicerad: 27 maj 2021

Svårt att hålla koncentrationen uppe? Tryter orken på de sista hålen? Då är det kanske dags att skaffa dig ett bättre matupplägg.

Det behövs rätt bränsle till kroppen för att behålla orken, fokus och glädjen under hela rundan. Det menar Tina Nordström, kock och glad golfamatör.

– Före rundan ska man se till att äta en bra måltid som innehåller kolhydrater, fett och proteiner. Att gå ut på en kexchoklad och en apelsin är kanske inte det bästa. Men det du äter under tiden du spelar är också viktigt. Du går ju i många timmar och ska vara koncentrerad under lång tid och då måste man fylla på med energi, säger Tina.

 

Vad som är ett optimalt matintag är förstås personligt eftersom energimängden du gör av med beror på en rad faktorer, såsom vikt, kön och ålder, i vilket tempo du går samt om du bär din bag eller inte.

Hemmagjord drickyoghurt eller en smoothie är toppen att ha med sig ut på golfbanan, tycker Tina. Den är full av nyttigheter, mättar för stunden och lätt att få i sig medan man går. Den håller sig sval i en termos, eller i kylfacket som numera finns i många golfbagar.

Kroppens mest lättillgängliga energi kommer från kolhydrater. Det är särskilt de långsamma och näringsrika kolhydraterna såsom fiberrika fullkornsprodukter och grönsaker kroppen mår bäst av.

Tinas devis är att mat ska vara gott och enkelt. Man behöver inte krångla till det, utan äter man varierat och ser till att man laddar med bra mat som håller en mätt inför rundan så finns det ingen anledning att rygga för vare sig kanelbullen eller varmkorven i kiosken efter nian när det är dags för påfyllning.

– Jag älskar nians korv! Man behöver absolut inte avstå från den, men ska du ha en korv så försök att välja en av bra kvalitet om det går. Som alltid handlar det om att välja fina råvaror. Och man dör heller inte av en kanelbulle. Ja, den ger en liten sockerkick men den innehåller mycket som är bra. Du behöver energi när du knatar runt på banan!

Med en frukt eller en påse minimorötter till blir bullpausen desto nyttigare. Vill man ha en macka med i bagen ska man välja ett bra bröd som klarar att suga upp lite vätska från pålägget utan att bli soggigt.

Tinas egen favorit i golfbagen, förutom hennes snabba smoothie, är kokta ägg.

– Ägg är kanske världens bästa livsmedel och ett riktigt bra mellanmål mellan slagen. Jag kör femminutersägg så att de får lite härlig krämighet. Gott, nyttigt, mättande och smart förpackat.

Tinas snabba smoothie

1 dl vaniljkvarg

1,5 dl mjölk

Pressad citronjuice till smaksättning

 

Blanda alla ingredienser i en bägare med lock. Skaka till en skummig smoothie.

 

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #2 2021