Foto: Jan Lindmark

Juniortävling bygger gemenskap, stolthet och klubbkänsla

Att vara arrangör för en juniortävling är ett roligt uppdrag. Det kräver inte någon stor insats och ger mångdubbelt tillbaka. På Umeå Golfklubb har man med stort engagemang och ideella krafter arrangerat tävlingar för juniorer på högre nivå i många år – en viktig satsning menar klubben.

Text: Jenny Olsson
Publicerad: 28 september 2023

Denna vecka avgörs tourfinalen av Svenska Juniortouren på Göteborgs Golfklubb. På juniortouren spelar ungdomar mellan 13 och 21 år, och med fyra nivåer – division 3, 2, 1 och elit – erbjuds flickor och pojkar precis lagom mycket utmaning för den som vill ta sin golf till nästa nivå.

En av arrangörsklubbarna är Umeå Golfklubb. I snart 15 år har de arrangerat en av deltävlingarna i division 2 Norr-/Västerbotten. I början av augusti välkomnade de återigen runt 40 juniorer till den trädrika golfbanan söder om stan.

– Vi är väldigt nöjda med årets tävling. Allt flöt på, det var jättebra väder och goda förutsättningar för bra scorer. Annars är vår bana ganska svårscorad. Det var hög aktivitet på klubben under hela helgen och det är alltid härligt, säger Jonas Larvia, klubbens pro och idrottsansvarige som även arbetar med Umeås elitidrottsgymnasium.

 

Oscar Lindkvist från Skellefteå Golfklubb tog hem segern i tävlingens pojkklass. Foto: Johan Jävholm

Med kärnvärden som glädje, passion och gemenskap, har Jonas tillsammans med klubbchefen Mathias Ferry och juniorkommitténs ordförande Johan Järvholm byggt upp en blomstrande idrottsverksamhet där de satsar extra mycket på sina juniorer.

– Vi har jobbat med detta i många år för att få bredd och fler juniorer som går vidare till elit. Just nu har vi drygt 300 juniorer i träning. Att ha en stor idrottslig verksamhet har varit en kärnfråga för styrelsen. Ju fler juniorer desto bättre fortlevnad för klubben på lång sikt. Vi försöker även inspirera andra klubbar i Norrland att satsa på den idrottsliga biten. Det blir sämre påverkan om vi skulle bli en »farmarklubb« dit alla söker sig, för det urholkar andra klubbars verksamhet.

»På lång sikt kan man se att det är en enorm ekonomisk fördel att arrangera en sådan här tävling. Det väcker också en stolthet och stärker klubbkänslan.

En viktig del i juniorsatsningen är att kunna erbjuda tävlingar, såväl på klubb- som distriktsnivå.

– Vi har faktiskt alltid velat ha just den här division 2-tävlingen hos oss och nu är vi inne på år 14. Vi vill att våra juniorer ska kunna se klubbens elitspelare och på så sätt få ett eget intresse för att tävla. I vårt distrikt har vi också stora avstånd så det är klart att hemmaspelarna gynnas av att kunna tävla lokalt. Som klubb tjänar vi mycket på detta. Det har stor betydelse i form av uppmärksamhet och goodwill, vilket gör att sponsorer ser vårt engagemang. Det värdet ska inte underskattas.

Hemmahoppet Julia Jävholm tog hem segern i tävlingens flickklass. Foto: Johan Jävholm

Stort värde i värdskapet

Att upplåta sin bana för en juniortävling och ställa upp som arrangör är varken svårt eller särskilt resurskrävande, menar Jonas. Förutom viss planering innan kräver genomförandet endast en handfull funktionärer under en helg som hanterar uppgifter som att vara starter, forecaddie eller mata in resultat.

– Det är inte så svårt som man tror, det tar inte mycket tid och när man väl är igång är det jäkligt kul, säger Jonas.

Klubben är alltid ansvarig för själva genomförandet, men Svenska Golfförbundet hjälper till med expertis och manualer där det framgår hur tävlingen ska läggas upp. Från SGF kommer även tävlingsdomare och en tournament director (TD).

»Det är inte så svårt som man tror, det tar inte mycket tid och när man väl är igång är det jäkligt kul.

Visserligen tappar golfklubben greenfeeintäkter över de två dagarna. Samtidigt ges stöd i form av en arrangörspeng.

– Men syftet är inte ekonomiskt. Syftet är att få juniorer som är »up and coming« att bli inspirerade att nå högre, och att få fler juniorer intresserade att börja spela. På lång sikt kan man se att det är en enorm ekonomisk fördel att arrangera en sådan här tävling. Det väcker också en stolthet och stärker klubbkänslan. Man sänder en viktig signal att vi är en klubb som satsar på det idrottsliga. Dessutom får medlemmar och tillresta se väldigt mycket bra golf och inte minst, se sina egna barn spela om man har det, säger Jonas.