Ett gäng glada juniorer på Trelleborgs Golfklubb. Här har man hittat ett eget sätt att motivera unga spelare, och få dem att fortsätta utvecklas inom golfen.

Golfsverige behöver juniorer

För att golfen i Sverige ska fortsätta att frodas är det viktigt att få in nya spelare i sporten. Hur får man unga att välja golfen, när det finns så mycket annat som lockar? På Trelleborgs Golfklubb använder man träningskort, tourer och två PGA-tränare för att motivera juniorerna – och göra dem till en naturlig del av klubben.

Text: Lisa Rosman
Foto: Trelleborgs GK
Publicerad: 14 mars 2023

Redan när PGA-tränaren Lars Lindh började på Trelleborgs Golfklubb 1999 var hans uppdrag tydligt.

– En av mina huvuduppgifter var att få i gång juniorverksamheten. En del av det var att jobba aktivt med skolorna i närområdet, ett annat att skapa en metod som gjorde att barnen både skulle tycka det var roligt och vilja utvecklas inom golfen, säger Lars.

Efter att ha satt i gång med rekryteringen av juniorer och fått in många barn på klubben märkte de nämligen att det var tufft för juniorer att ta sig igenom en nybörjarutbildning i golf. Utbildningen upplevdes långdragen och ofta utan roliga händelser. Många tappade intresset på vägen och föräldrarna visste inte var barnen befann sig i utbildningen.
– Vi upptäckte tidigt att delmål behövdes för att motivera barnen.

PGA-tränaren Lars Lindh har varit med och utvecklat klubbens juniorverksamhet sedan 1999. Han är en av två PGA-tränare som tränar klubbens unga spelare.

Lars och hans kollegor tog då fram en ganska enkel men framgångsrik metod. Juniorerna på Trelleborgs GK använder sig av träningskort i fem färger för att göra det lättare för spelare, föräldrar och tränare att veta vilken nivå de befinner sig på och vad de behöver öva mer på.

 

– Barnen vill gå framåt, och ser på korten vilka kunskapsbitar som behövs. De blir kanske inte så glada om de inte klarar en nivå, men då tränar de hårt på det som fattas. Det handlar inte om tävling mot andra så mycket som att utvecklas. Framgång inspirerar oss att bli ännu bättre. Om du känner att det inte händer något och du står och stampar är det svårt att motiveras. Motiveras du inte så är det inte kul, då lägger du klubborna på hyllan, säger Lars.

» Vi tror mer på att dela upp juniorerna efter kunskapsnivå än efter ålder. Då får de träna på rätt saker och kommer snabbare vidare

När barnen har rött träningskort får de börja på 30-banan där hålen är cirka 30 meter långa.
När de har nått blått kort får de spela 50-banan där hålen är kring 50 meter långa.
När de har nått gult kort och har ett juniormedlemskap i Trelleborgs GK får de börja spela från 100-meters markeringen på banan. Det gröna träningskortet motsvarar att de spelar på ett handicap på 37–54 medan det vita träningskortet är för dem med handicap 36 eller lägre.

 

På alla korten står det träningsmoment som både gås igenom på träningarna och som kan genomföras tillsammans med föräldrarna. Detta för att barnen och föräldrarna ska kunna veta vart barnets står i sin golfutveckling. Svårigheterna stegras naturligtvis efterhand.

 

– Parallellt med träningskorten arbetar vi med Svenska Golfförbundets bok Golfäventyret. Boken kan man börja använda redan när man har det röda träningskortet.

Under vintersäsongen tränar många av barnen på Trelleborgs GK i klubbens studio. De som inte tar ett uppehåll har ofta ett försprång när utesäsongen drar i gång.

Klubben har även juniorkurser där barnen lätt kan hitta sin grupp, den matchar helt enkelt färgen på deras kort.

– Vi tror mer på att dela upp juniorerna efter kunskapsnivå än efter ålder. Då får de träna på rätt saker och kommer snabbare vidare.

 

Att ha en juniorverksamhet är en kostnad för klubben. Det kostar att hålla med tränare, träningstillfällen och ytor, och det är sällan intäkterna täcker alla utgifter. Ofta får man även subventionera juniorpriserna då barnen prövar en massa olika sporter och det inte kan vara för dyrt att hitta in i golfen. På kort sikt är det inte lukrativt, enligt Lars, men totalen är övervägande positiv.

» Om man lägger ner juniorverksamheten i tuffa tider har man inga långsiktiga planer. Golfsverige behöver juniorer

– Man kan inte tänka kortsiktigt och bara kolla på kostnaden för junioren. Ofta börjar även syskon och föräldrar som inte golfar spela då de märker att det är en kul aktivitet för hela familjen. Och så blir ju junioren så småningom en senior. Totalekonomin blir en bra verksamhet för klubben, säger Lars.

Lars och Hampus Borg, som också är PGA-tränare på klubben, håller i all instruktion. Det finns även ideella som hjälper till kring tävlingar och dylikt.

– Vi tycker att det är viktigt att det är utbildad personal som håller i instruktionerna så barnen får rätt teknik från början, så det är alltid jag och Hampus som håller i det. Det är också skönt att de får en kontinuitet med samma tränare hela tiden – tränare som verkligen brinner för golf. Barnen märker snabbt om man inte gör det, säger Lars.

Juniorerna delas upp i grupper som matchar färgen på deras träningskort. Lars tycker att det fungerar bättre att grupperna speglar spelarnas kunskapsnivå än deras ålder.

Juniorträningen pågår året-runt, men med flest aktiviteter under vår, sommar och höst.

– Elitspelarna och de med vitt träningskort tränar i studion i princip hela vintern, men det är även spelare från andra nivåer som väljer att hålla i gång även off-season. Man märker tydligt att de som tränar året runt går snabbare fram i sin golf och inte behöver börja om till våren.

Dessutom anordnas vad man kallar för »Måndagsklubben« under maj och september. Då stänger Trelleborgs GK av banans första nio hål varje måndag från klockan 17 så att alla juniorer får komma ut och spela – oavsett nivå.

– De utan handicap får gå ut och testa spel på banan. Tre hål kan ta två timmar – det är helt ok, det får ta den tiden det tar. Juniorerna med handicap spelar en vår och en hösttour.

» Man kan inte tänka kortsiktigt och bara kolla på kostnaden för junioren. Ofta börjar även syskon och föräldrar som inte golfar spela då de märker att det är en kul aktivitet för hela familjen

Det är inget som stört de vuxna medlemmarna avsevärt. Något som har varit viktigt för klubben är att juniorerna ska kännas som en naturlig del av verksamheten. Och att det finns en förståelse för att de tränar framtida medlemmar av Trelleborgs GK. Juniorerna anordnar även årligen tävling för vuxna medlemmar som tack för att klubben avsätter pengar till deras verksamhet.

 

Ett vanligt år är det ungefär 90–100 juniorer som tränar på klubben varje vecka. Totalen är högre, då många väljer att enbart gå en vår- eller höstkurs. Hur många det blir i år återstår att se, men intresset inför vårsäsongen har varit stort och Trelleborgs GK har inte märkt av någon avsevärd minskning trots det osäkra ekonomiska klimatet.

– Juniorer behövs. Både i motgång, och medgång, säger Lars och fortsätter:

– Om man lägger ner juniorverksamheten i tuffa tider har man inga långsiktiga planer. Golfsverige behöver juniorer.