Frida Kinhult, 22 år, föddes i Fiskebäckskil men bor numera i Florida.

Frida Kinhults perfekta bollträff

Proffsspelaren Frida Kinhults fokus ligger alltid på nästa slag. För Golfa! berättar hon med egna ord hur det känns när det blir perfekt.

Text: Lisa Rosman
Foto: Göran Söderqvist
Publicerad: 3 mars 2022

Slaget där allt sitter. Hjärnan och kroppen är i full balans. För det mesta kan jag räkna på en hand hur många »perfekta« slag jag slår på ett varv – behöver jag använda båda händerna för att räkna är det riktigt bra. Sedan är jag ju en perfektionist också, men det behöver man vara i den här sporten.

Den första riktigt bra träffen är nog svår att sätta ett datum på, jag var nog inte alltför gammal så den var perfekt för förmågan jag hade då. Men jag minns en slags mjuk känsla i händerna, inget tog emot utan allt gick helt enkelt riktigt »smooth«.

När den perfekta bollträffen kommer nuförtiden känns det fortfarande »smooth« och helt underbart – fast jag kan inte njuta särskilt länge eftersom jag oftast ska fram och slå bollen igen. Mitt fokus ligger alltid på nästa slag. Särskilt under tävling. Jag gillar press och nervositet och spelar faktiskt ofta som bäst när jag tävlar.

Fredrik Wetterstrand (coach för damlandslaget) sa till mig för några år sen: »Förvänta dig inget, men var förberedd på allt«. Det har jag använt i min vardag, i träning och på tävling sedan dess.

» Jag gillar press och nervositet och spelar faktiskt ofta som bäst när jag tävlar «

Varför ska du ha koll på din bollträff? Med en jämn och bra bollträff får du reda på hur långt du slår med varje klubba, och var bollen landar. Med sämre bollträff varierar flykten, landningspunkten och längden på slagen vilket gör sporten svårare. Tro mig, jag vet hur det känns att slå en lite för tunn wedge … det känns i fingrarna och du ser direkt att bollen kommer ut lägre och kommer landa kortare. Det är inte kul. Alls.

Vill du kolla av din bollträff?

Om du inte har någon träfftejp kan du använda en tuschpenna – kludda på klubbhuvudet och slå fem bollar så ser du var du träffar.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Golfa! #1 2020