Viktor H Setterberg, Erik Runfelt och Annika Sörenstam har alla valts in i Svenska Golfmuseets Hall of Fame

Golfens historia får nytt liv

Nya lokaler, digital teknologi och fokus på människorna som skrivit svensk golfhistoria – det nya Svenska Golfmuseet lockar med en utställning utöver det vanliga, och en helt ny Hall of Fame!

Text: Lisa Rosman
Foto: Svenska Golfförbundet
Publicerad: 4 augusti 2022

Den sjätte juni invigs Svenska Golfmuseets nya lokaler på Landskrona Golfklubb.  Men det är inte bara ett fysiskt museum – nästan hela utställningen kommer även att finnas digitalt.

» Idrottsmuseer är ofta förfärande tråkiga, vi ska göra något annorlunda som sticker ut.«

– Detta kommer att bli en helt annan typ av utställning än den gamla. I våra tidigare lokaler visade främst föremål, nu fokuserar vi mer på den svenska golfhistorien och människorna som påverkat den – även om det så klart finns några spännande prylar också, säger Göran Nyström, intendent på Svenska Golfmuseet.

Målet är att förklara vad det är som gjort att golf gått från en geografiskt och socialt isolerad idrott för 100 år sedan till att nu vara en älskad folksport.

– Vi är Sveriges näst största idrott vad gäller utövare och vi vill skapa en utställning som kan intressera många av dem. Idrottsmuseer är ofta förfärande tråkiga, vi ska göra något annorlunda som sticker ut. Därför har vi använt oss av digitala applikationer som kommer att förvåna besökarna. De kommer bland annat att få känna hur det känns när man är med på de stora, avgörande ögonblicken i en tävling.

Ytterligare en del av förnyelsen är en Hall of Fame, där Golfmuseet uppmärksammar personer som haft en stor betydelse för golfens utveckling.

– Listan inkluderar spelare, ledare, arkitekter och journalister. Vilka det är har beslutats av Golfförbundet, PGA och Guldklubben.

 

I år kommer totalt sju personer att väljas in i Golfmuseets Hall of Fame. De presenteras löpande på svenskagolfmuseet.se fram till museets invigning.

De första tre personerna som valts in i Svenska Golfmuseets Hall of Fame

 

Erik Runfelt

Motivering: Erik Runfelt var den svenska golfens stora dominant under första delen av 1900-talet. Som 16-åring nådde han sin första SM-final 1910 och därefter tillhörde han amatöreliten under tre decennier. Erik Runfelt kvalificerade sig till 33 mästerskapsfinaler och vann 22 av dessa. Han representerade Sverige i 13 landskamper och som Oldboy vann han 13 SM-finaler. Runfelt sågs som svensk golfs främsta regelexpert och var chefredaktör för tidningen Svensk Golf från dess start 1946. Han svarade nära nog ensam för tidningens innehåll om tävlingar, regler, banor och historik. Runfelt var ledamot av Svenska Golfförbundets styrelse från 1943 och blev 1959 dess första anställda förbundssekreterare.

 

Viktor H Setterberg

Motivering: Viktor H Setterberg kan med rätta kallas den svenska golfens fader. Han var energikällan såväl i Sveriges äldsta golfklubb som i det golfförbund som bildades 1904. Viktor Setterberg organiserade tävlingar och sociala evenemang, översatte de första golfreglerna till svenska, skrev om golf och propagerade för att kommuner skulle bygga banor. Han var outtröttlig i sitt arbete för att golfen skulle spridas och växa. Setterberg var välinformerad i hur golfen utvecklades på de brittiska öarna och spred denna kunskap i alla forum
han hade.

 

Annika Sörenstam

Motivering: Annika Sörenstam var den internationella damgolfens stora dominant under perioden 1995–2008. Hennes 72 segrar på LPGA-touren, varav tio majors, sätter henne i en särställning internationellt och historiskt. Annika Sörenstam slog igenom på allvar när hon vann US Women’s Open både 1995 och 1996. Åtta gånger blev hon Rolex Player of the Year på LPGA. Av många är hon räknad som damgolfens främsta genom tiderna, men också en av damidrottens generellt sett största profiler. Tiden efter sin aktiva tävlingskarriär har Annika ägnat åt att stödja flickors väg in i golfsporten. Hon var en av de stora golfstjärnor som framgångsrikt arbetade för att golfen skulle komma tillbaka på OS-programmet. Kopplat till detta är Annika sedan 2020 President för International Golf Federation. Hon gjorde en comeback med tre tävlingar 2021 och var i en klass för sig i U.S. Senior Women’s Open.