Christer »Cribba« Åkerblom (i svart jacka) på scrambletävling på Loftahammar GK sommaren 2020.

Golf på schemat

Christer Åkerbloms idé »Fem juniorer är fler än fyra seniorer« blåste nytt liv i Loftahammar –och hyllades av idrottseliten.

Text: Jenny Olsson
Foto: Peter Cordén
Publicerad: 15 mars 2022

Som inbiten golfare och medlem på Loftahammars GK ville Christer »Cribba« Åkerblom ge alla barn chansen att lära sig spela golf, oavsett bakgrund.

– Loftahammar är en liten ort med bara runt 500 invånare på vintern. På landsbygden finns det inte så många aktiviteter att välja på. Min tanke, eftersom jag själv älskar golf och har egna barn, var att alla skulle få chansen att testa.

Juniorvolontärerna håller koll på banan.

Hans idé ledde till projektet »Fem juniorer är fler än fyra seniorer«. Ett möte med rektorn på ortens skola resulterade i att golf blev ett av sex valbara ämnen i elevens val.

– På så vis kunde alla som gick i ettan till sexan ta Grönt Kort på skoltid. Innan sommarlovet hade vi utbildat 55 ungdomar i golf.

Pengarna att bekosta Gröna Kort-kurserna kom från Insamlingsstiftelsen för barn och unga i Loftahammars skola.

Tillsammans med sitt bollplank Ronny Waldau och klubbchefen Sara Stenbeck anordnade »Cribba« även en sponsrad scrambletävling sommaren 2020, där allt överskott gick till ungdomsverksamheten.

Stärkt i sin mission ansökte han om bidrag ur Tjustbyggdens Sparbanksstiftelse som bidrog med 55 000 kronor. Tack vare detta har de kunnat utöka rangen med sex platser, och köpa in 16 juniorset.

– Då uppkom nästa »problem«. Var skulle vi förvara 16 golfset? Jag kontaktade den lokala bygghandeln som bjöd på hela kalaset.

» Jag tycker det är så kul att se ungdomar hålla på med idrott. Där är golfen unik, alla kan spela med alla «

Nio unga faddrar fungerar som förebilder och i slutet av sommaren bjöd alla »Gröna Kortare« in sina föräldrar för att visa vad de lärt sig. De vuxna som inte spelade fick själva möjlighet att prova på.

I dag andas hela Loftahammar golf. Projektet har även hyllats av idrottsprofiler som Börje Salming och Henrik Stenson – som skickade en signerad flagga från sin British Open-vinst 2016 till klubben.

– Jag tycker det är så kul att se ungdomar hålla på med idrott. Där är golfen unik, alla kan spela med alla. Nu vill jag utveckla projektet och sprida det till andra klubbar. Jag tror verkligen att det kan funka i hela Sverige, säger Christer Åkerblom. m

Mer om Christer »Cribba« Åkerblom

Namn: Christer »Cribba« Åkerblom.
Är: 51 år.
Gör: Jobbar på bageri.
Bor: Loftahammar.
Familj: Gift, tre barn.
Hemmaklubb: Loftahammars GK.

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #3 2020