Strävhåriga taxen Vixa är en veteran på golfbanan och följer gärna med husse och matte ut. Hon har lärt sig att sätta sig ner när någon slår och väntar tålmodigt vid bagen.

När får du ta med hunden ut på banan?

Voff! Visst bidrar hundar med mycket glädje. Men är det okej att ha med din vän på golfbanan? Golfa! reder ut. Och så får du några djurvänliga tips till hur du ska tänka så att även hunden håller sig till etikettsreglerna.

Text: Jenny Olsson
Foto: Matilda Wahren
Publicerad: 11 juni 2024

Golfbanan ter sig som den perfekta platsen att tillbringa tid med din hund. Samtidigt som du får ägna dig åt din favoritsport, så får hunden sin motion.

Det finns inget generellt förbud mot att ha med sig en fyrfota kompis på golfronden. Hundar är oftast välkomna vid sällskapsspel, förutsatt att hunden är kopplad och att du, såklart, plockar upp efter din vän.

Men det finns några viktiga saker att tänka på – vissa klubbar har egna bestämmelser i frågan och din hund kan upplevas störande för andra.

 

Även hundar kan vara rookies. Vera som också är en strävhårig tax var bara sex månader gammal första gången hon var med på golfbanan. Nu har hon full koll på alla etikettsregler.

En riktlinje att komma ihåg är att du tar med dig hunden på egen risk. Du måste ha din hund under kontroll hela tiden. Den ska vara kopplad både ute på banan och på klubbhusområdet. Smiter den i väg och ställer till med ofog och olyckshändelser, eller blir träffad av en boll eller en klubba, så riskerar den att orsaka skador på både sig själv och på spelare. Du som ägare är ansvarig för eventuella skador som din hund gör.

Precis som med golfbilar ska du också hålla hunden borta från greener och bunkrar – tar den sig in där är det ditt ansvar att kratta bort tassavtrycken innan ni går vidare.

Vid tävlingsspel är det olämpligt att ha med en hund och här råder strängare förordningar. Det är golfklubben ihop med tävlingsledningen som sätter ordningsföreskrifterna, så stäm av innan om vad som gäller.

Har klubben ett direkt hundförbud, men du ändå trotsar detta kan det leda till disciplinär åtgärd. Men uppfyller du krav som ställs på hundvänliga golfbanor, finns det absolut ingen anledning till att du inte ska ta med din vovve! Tänk bara på att vissa personer är hundrädda.

Tre hundvänliga tips!

  • Se till att även hunden får en rolig stund.
  • För hundens säkerhet, träna in goda vanor från början, som att hunden ska sitta ner vid bagen när du slår.
  • Tänk på att även hunden behöver vatten och skugga under golfronden. En kvällsrunda är ett bättre alternativ under riktigt varma dagar.

Källa: Svenska Kennelklubben