Luleå pushar för paragolfarna

I Sverige ligger vi långt framme när det gäller att tillgängliggöra golf för fler. Luleå GK är en av klubbarna som går i bräschen. I somras firade deras träningsgrupp för paragolfare tio år. Bakom satsningen står initiativtagaren Björn Ruthberg.

Text: Jenny Olsson
Foto: Per Bergbom
Publicerad: 25 augusti 2021

Sommartorsdagar är extra roliga på Luleå Golfklubb, då träffas nämligen ett gäng paragolfare för att träna golf och umgås.

– Vi har runt 20 deltagare som tränar med vår pro Gary Stewart, som har skapat ett träningsupplägg som passar dem. Gary är superduktig och brinner för detta, det märker de som är med. De känner sig sedda och uppmärksammade och tycker det här är så roligt. Det är glädjande att se att golf verkligen passar alla, medan andra sporter kan vara svårtillgängliga för dem som har en funktionsnedsättning, säger Björn Ruthberg som drog i gång satsningen 2011.

» Det är glädjande att se att golf verkligen passar alla, medan andra sporter kan vara svårtillgängliga för dem som har en funktionsnedsättning «

Björn hade sett hur positiv golfen var för hans son, som har en intellektuell funktionsnedsättning, när de började spela tillsammans för sisådär 25 år sedan. Då krävdes det mycket för hans son att få sitt Gröna Kort, därför bestämde sig Björn för att engagera sig och se till att kratta manegen för fler.

Luleå GK:s sommarträning är öppen för alla med någon form av fysisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Genom ett samarbete med Parasport Luleå behöver man inte vara medlem i någon golfklubb för att få vara med.

– Mest är det lokalbor från Luleå men jag får även samtal ända från Skellefteå, vilket vittnar om att det finns ett stort intresse för detta. Jag hoppas verkligen att andra klubbar också kan dra i gång något själva. De flesta som är med och tränar hos oss har Downs syndrom och vi har många återvändare som varit med i alla år. Den här sommaren har vi även några strokepatienter som vi ska introducera till golfen.

» Det kan bli lite högljutt och ibland är vi i vägen men våra medlemmar är både accepterande och stolta «

Efter träningen stannar alla kvar och fikar. Fikastunden har Björn fått till genom ett samarbete med den lokala Rotaryföreningen.

– Vår paragolfsatsning är en viktig verksamhet. Det visar att vi är en modern golfklubb, men det förutsätter att man har bra medlemmar. Det kan bli lite högljutt och ibland är vi i vägen men våra medlemmar är både accepterande och stolta.

Ett mål är att fler ska klara av Grönt Kort, men också att verksamheten sprids så att spelarna kan komma ut och spela med paragolfare från andra golfklubbar.

– Jag är helt övertygad om att någon av dem som tränar med oss kommer att ta sig hela vägen till paratouren. De är så duktiga! Ibland häpnas jag över hur fort de utvecklas. De ser inga hinder utan bara möjligheter – det är väldigt inspirerande, säger Björn.

Mer om Björn Ruthberg

Namn: Björn Ruthberg
Är: 62 år.
Gör: Sitter i styrelsen för Parasport Luleå, Funktionsrätt Luleå samt FUB Luleå.
Bor: Luleå. Familj: Gift, ett barn.
Hemmaklubb: Luleå GK

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa #3 2021