De Vet Du spelar för att vinna

En är lugn och metodisk, den andra svingar vilt och sänker långputtar. Den tredje är … caddie. De Vet Du pratar hole-in-ones, Michael Jordanmentalitet och vikten av att aldrig tjura på banan.

Text: Lisa Rosman
Foto: Daniel Stigefeldt
Publicerad: 11 mars 2022

Musik- och humorgruppen De Vet Du bildades 2010 och har sedan debutalbumet Shit va pin släppt ytterligare tre album, turnerat Sverige runt, tävlat i Melodifestivalen (2017) och fått miljontals visningar på sin Youtubekanal.

Medlemmarna Johan Gunterberg, Tor Wallin och Christopher Martland är förutom kollegor bästa vänner. Johan och Tor är dessutom golfare med singelhandicap.

 

När började ni spela golf?

Johan: När jag var sju år. Pappa spelade och fick familjen att skaffa Grönt Kort. Sen blev det golf varje sommar på S:t Ibbs GK på Ven i Skåne fram till vuxen ålder.

Tor: Jag började rätt tidigt för farsan och storebrorsorna lirade. Jag tog sedan en paus i ungefär tio år innan jag hittade tillbaka.

 

Vad är det bästa med golfen?

Johan: Att spela match och känna sig som Tiger Woods när man sätter upp den nära pinnen när det behövs som mest. Men framför allt att tvinga i en långputt när alla tror att hålet är över.

Tor: T-shirt/handske-brännan. Det näst bästa är att umgås över generationer. Jag, min pappa och mina farbröder kan spela en runda och ha en trevlig dag ihop. Golf gör det lättare att hålla kontakten.

 

 

Vem spelar mest?

Johan: Tor utan tvekan. Han har fått »the itch«. Jag ser golf mer som en rolig middag – man samlar ett kul gäng och har en rolig dag.

Tor: Ja, jag spelar överlägset mest. Jag gick 80 rundor förra året. Men så fick vi ju också sommaren ledig på grund av corona.

» Johan har mest talang och hade kunnat bli riktigt bra. Han driver ut halva PGA-touren «

 

Vilka andra sporter utövar ni?

Johan: Vi är basketfreaks. (Johan har spelat på högsta nivå och pappa Peter, »Petzi«, spelade för Alvik och i landslaget, reds. anm)

 

Vilka kvaliteter kan ni bli avundsjuka på hos varandra?

Johan: Jag stör mig på att Tor är så stabil. Det är nästan tråkigt att se Tor spela golf. Alltid mitt i, alltid på handicap. Jag är mer en galning som svingar hejvilt och försöker rädda upp. Jag har nån dum tanke att jag ska göra »highlights« på banan fast jag vet att man borde spela säkert.

Tor: Johan har en fin golfsving. Christopher har en ruggig fysik och är ofta bäst klädd på banan.

 

Blir ni arga på varandra på banan?

Johan: Nej. Men jag har höga förväntningar på mig själv fast jag spelar alldeles för lite. Ofta går det bäst första rundan på året för då förväntar jag mig minst. Jag har lärt mig att inte bli sur för det är ju idiotiskt egentligen.

Tor: Det är trist att lira med nån som går runt och tjurar.

Vem är egentligen bäst?

Johan: För några år sen var jag betydligt bättre än Tor. Nu är han säkrare än jag. Men det beror ju också på att han spelar VARJE DAG. Jag lirade fyra rundor förra året.

Tor: Johan har mest talang och hade kunnat bli riktigt bra. Han driver ut halva PGA-touren.

»Golf gör det lättare att hålla kontakten.«

 

Vilken runda minns ni mest?

Johan: Jag har gjort hole-in-one på Ullna. Femte hålet. Sen minns jag när jag vann en »Dropping Competition« på Ven när jag var yngre. Jag plockade fram Michael Jordan-mentaliteten och vann hela skiten. Det är jag stolt över.

Tor: Jag öppnade en runda på Arninge med birdie, eagle för första två hålen. Blev så het och uppe i varv att jag duffade tre chippar i rad på trean … Golf är hårt.

 

Har ni något mål med er golf 2021?

Johan: Jag ska försöka styra upp lite fler rundor i år …

Tor: Jag har tänkt lägga till lite nya grejer i svingen som jag spanat in under vintern, när det sitter ska jag ner under 5 i handicap.

 

» Det är nästan tråkigt att se Tor spela golf. Alltid mitt i, alltid på handicap. Jag är mer en galning som svingar hejvilt och försöker rädda upp «

Slutligen … när ska Christopher börja spela egentligen? 

Christopher: Just nu trivs jag som caddie. Men jag ska testa. Jag måste bara komma på om jag ska slå från höger eller vänster, och sen känna mig säker på att jag träffar bollen så det inte blir »pin« ute på banan.

 

Mer om Det Vet Du

TOR WALLIN

Ålder: 30 år.
Handicap: 6,8.
Hemmaklubb: Sollentuna GK.
Styrka: Överjordiskt lugn.

JOHAN GUNTERBERG

Ålder: 32 år.
Handicap: 5,1.
Hemmaklubb: S:t Ibbs GK.
Styrka: Puttningen.

CHRISTOPHER MARTLAND

Ålder: 31 år.
Gruppens caddie.
Styrka: Bäst klädd på banan.

 

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Golfa! #1 2021