Tango på tee

Let’s Dance-aktuella domaren Ann Wilson lever sitt liv i rörelse. Inte bara på dansgolvet. Nu har hon blivit nykär i golf, där hon kan leva ut såväl sin taktkänsla som sin tävlingsinstinkt. Den här säsongen tänker hon definitivt visa framfötterna på golfbanan.

Text: Jenny Olsson
Foto: André de Loisted
Publicerad: 15 maj 2022

Under 16 säsonger har vi sett henne sitta och bedöma kändisarnas turer på dansgolvet i Let’s Dance. Så även denna vår. För Ann Wilson är dans allt. Efter en framgångsrik karriär som tävlingsdansare i tiodans världen över driver hon i dag en dansskola och fitnessakademi i Helsingborg, där hon är på plats under veckans alla dagar.

Men håller man ögonen öppna i sommar, i synnerhet om man befinner sig på någon av våra skånska golfbanor, så är chansen stor att man får syn på henne även där. Golf har nämligen börjat ta en allt större plats i hennes liv.

– Golf har blivit en stor ny passion. Jag har alltid gillat snabba sporter och tyckt att det har varit utmanande. Men jag är otroligt nyfiken av mig och vill lära mig och se om jag kan bli bättre på nya saker. Så när jag träffade min man som älskar golf ville jag testa. Och jag blev hooked!

Ann växte upp i Råå strax utanför Helsingborg, faktiskt bara några kilometer ifrån Rya Golfklubb där hon är medlem. Det var också här hon förra sommaren lyckades ta sitt gröna kort, ivrigt påhejad av familjen.

– Jag är uppvuxen i Råå och sprang alltid förbi golfbanan. Men när jag var yngre fick jag för mig att golf var en för långsam sport för mig. Jag gillar ju mycket spänning och fart i livet. Fast jag har insett att golf kräver en annan sorts fokus som är bra för mig. Att hitta ett lugn och få distans till stressen och att livet går fort. Jag njuter av golfen och gör det med ett annat lugn. Man är verkligen i nuet ute på golfbanan.

Intresset för dans väcktes redan som elvaåring. Ann har alltid gillat att röra på sig och när en kompis en dag tog med henne till en dansklass och uppmanade Ann att prova föll hon pladask. Sedan dess har dans varit hennes liv.

– Jag var inte inne mer än några minuter innan jag visste att det här ska jag hålla på med resten av livet. Och det blev verkligen så. I min familj var dans alltid kopplat till glädje. Musiken stod jämt på därhemma och mina föräldrar tog ofta en svängom i köket innan fredagsmiddagen. De pushade mig att hitta det jag älskade att göra och sedan försöka leva på det.

Det var många som hade mer talang, berättar Ann. Samtidigt har hon alltid varit väldigt envis och när hon väl hade hittat kärleken till dans och tävlingsformen tiodans drev den där envisheten henne vidare. Efter att ha visat stora framsteg på tävlingar över hela landet tog Ann sikte på London, dansvärldens epicentrum. Sedan följde en drygt 20 år lång och framgångsrik karriär som tog henne till andra sidan världen och tillbaka igen.

Även om dansen är en livslång kärlek så har den nu alltså fått konkurrens av golfen. Faktum är att det finns en tydlig koppling mellan de två som hon särskilt gillar.

– Jag tror att jag kan ha fördel av min dansbakgrund. I alla standarddanser som vals och slowfox så har vi väldigt mycket rytm i kroppen, ett »swing« på samma sätt som när en golfare svingar en klubba. Även en bra koordination mellan olika kroppsdelar är något som både dansare och golfare har. Så jag hoppas kunna hitta något av detta från min tidigare karriär att dra nytta av!

Med en ny säsong som precis satt i gång är Ann väldigt motiverad att komma ut och spela.

– Jag vill bli så bra som möjligt. Att med stolthet kunna gå en bana och känna att jag fixade det. Så jag kommer fortsätta att ta lektioner och lära mig så mycket jag bara kan i sommar. Jag skulle vilja få ner handicapet en bra bit. Kanske börja spela lite klubbtävlingar också. Jag älskar att tävla, det sporrar mig! Så den här säsongen blir det familjetid till 200 procent. Familjen, vännerna – och golf!

Ann Wilson

Yrke: Dansare, entreprenör, tv-profil
Bor: Råå
Familj: Partnern Dejan Borko, sonen Tim, 18 (från ett tidigare äktenskap)
Hemmaklubb: Rya Golfklubb
Handicap: Ska neråt i sommar!
Aktuell: Som domare i årets säsong av Let’s Dance