Viktor Jansson är PGA-tränare på Mälarö Golfklubb. Här delar han med sig av sina tio bästa tips för att göra säsongen 2023 till din bästa hittills. 

Träna rätt – nå dina mål

Har du problem med din sving eller är närspelet inte vad du hoppats på? Har du fastnat på din handicap? Du är inte ensam – och det finns hjälp att få. Här är tio viktiga saker att tänka på med din träning och varför en PGA-tränare kan bli din bästa guide på vägen mot ditt golfmål.

Text: Jenny Olsson
Foto: Johannes Nertman & Göran Söderqvist
Publicerad: 16 februari 2023

Nytt år, nya målsättningar. Handen på hjärtat, visst vill du väl putsa lite på handicapen, eller i alla fall försöka spela lite bättre än förra säsongen? Du har garanterat potential!

Oavsett om du precis har börjat med golf, inte ser resultat av din nuvarande träning, eller helt enkelt vill satsa stenhårt, så kan en golftränare bli ett viktigt stöd, en guide som möjliggör utveckling.

Viktor Jansson är PGA-tränare på Mälarö Golfklubb. Ett yrke som gått i arv i tre generationer, då både hans pappa och farfar var golfpros.

– Det ska bli jätteroligt att komma i gång med säsongen och inte minst få hjälpa alla som vill träna och utvecklas.

Till Viktor kommer många olika typer av elever, juniorer och seniorer, nybörjare och elitspelare. Alla har sin anledning till att arbeta med en tränare, men den gemensamma ambitionen är viljan att bli bättre.

– Det är ofta svårt att identifiera sina egna fel, eller se sin sving från ett annat perspektiv. Om grunderna inte stämmer, eller om man upprepar fel rörelsemönster så kan det bli jobbigare att arbeta bort det. Med en tränare blir det betydligt enklare att se vad som är fel. Pron kan lära dig mer om hur svingen fungerar och hjälpa dig att hitta dina styrkor utifrån de fysiska förutsättningar du har, säger Viktor.

Helt enkelt förklara varför saker händer, orsak och verkan, och hjälpa dig att fokusera på rätt saker.

– Allt faller tillbaka på en själv kring hur bra man vill bli och vilka ambitioner man har. En tränare ser till att du sätter vettiga »klara av«-mål så att du känner att du utvecklas i lagom stora steg på väg mot ditt stora mål.

Träningskompisar är ett av de bästa sätten att göra träningen roligare. Använd varandra både som sällskap och som tävlingsmotstånd när ni behöver sporras. 

Vi bad Viktor dela med sig av sina tio bästa tips inför säsongen 2023.

 

Multi-sporta

Visserligen stämmer det delvis att ju mer inriktad du är på golf desto bättre blir du. Men för de allra flesta, i synnerhet barn och unga, så är det viktigt att även ägna sig åt andra sporter/hobbyer för att vässa allt från kondition till motorik.

Jobba med en PGA-tränare

Träna med en utbildad golftränare. Undvik hobbyinstruktören (som det finns många av) och hitta en tränare som du har bra personkemi med.

Lyssna noga

Var lyhörd när du har lektion. Egna teorier i all ära, för att nå sina mål är kommunikation det absolut viktigaste. Glöm inte att din tränare är en utbildad PGA-tränare som tillsammans med dig löser dina problem och utvecklar din golf framåt.

Hitta frekvensen

Varje träningspass ska ha ett specifikt syfte. Åk inte bara ut till klubben och lattja utan sätt ett tydligt mål. Kom ihåg att övning ger färdighet, så träna hellre ofta och kort än sällan och länge.

Gå ut på banan

Träna inte bara på övningsområdet utan ta också en spellektion på banan. Lägg undan scorekortet och fokusera på att applicera det du har tränat på rangen. När tekniken sedan sitter är en spellektion med fokus på hur du strategiskt ska tänka från tee till hål toppen. Då handlar det om att få bollen i hål.

 

Tänk på sällskapet

Skaffa en träningskompis, vare sig du ska ta ditt Gröna Kort eller slipa på svingen gör rätt sällskap det ofta till en roligare upplevelse. Detta gäller även för elitspelare som lägger många, långa dagar såväl på rangen som på banan.

Träna på rätt sak

Träna inte bara på det du tycker är roligt (och som du förmodligen redan är bra på). Det handlar om att hitta glädjen även i det »tråkiga« för då kommer det bli roligt. Här kan en tränare hjälpa till med kul och inspirerande övningar.

Fokusera på närspelet

Satsa mycket på närspelsträning. Det är på och runt green det händer och ju mer fokus du lägger på närspelet desto snabbare kommer resultaten

Hitta din förebild

Försök alltid att träna/spela med de som är bättre än dig själv. Man ser, lär sig och suger åt sig som en svamp av någon som är bättre.

Bli golfpepp!

Befinner du dig en svacka? Kanske har du förlorat din spelpartner? En tränare kan hjälpa till att förvandla golfdepp till golfpepp och även introducera dig till fler på klubben att hänga med.