Golfen gav henne livslusten tillbaka efter en stroke

Ibland sker det där som inte får ske. En olycka, en sjukdom, någonting som sätter allting ur spel. För Paulina Paulsson förändrades livet när hon drabbades av en stroke. Tre år senare kämpar hon fortfarande för att ta sig tillbaka till ett aktivt liv – med hjälp av golfen.

Text: Jenny Olsson
Foto: Jonas Paulsson
Publicerad: 14 juni 2023

Klockan 17:58 den 10 juli 2020 inkom ett larm till intensivvårdsavdelningen på Ängelholms sjukhus. En ambulans var på ingång i ilfart. I den låg en medvetslös kvinna, Paulina Paulsson. Utan förvarning hade Paulina en kvart tidigare under ett besök i en butik drabbats av en stroke.

Detta blev starten på en lång resa för att försöka bli återställd; nio veckors sjukhusvistelse mitt under pågående pandemi, intensiv rehabilitering och träning, träning, träning.

Paulinas hjärnblödning hade varit svår och skett djupt i huvudet på värsta tänkbara ställe. Från att ha varit en högpresterande person som jobbade som koordinator inom vattenskador, levde ett aktivt familjeliv med två tonårsbarn, hade ett stort socialt umgänge och många intressen, tvingades hon lära sig allting från början igen: gå, prata, läsa, skriva, äta.

Paulinas hade spelat en del golf innan hon drabbades av en stroke 2020. Nu har golfen blivit en del av hennes rehabilitering, och framförallt hjälpt henne återfå balansen.

– Jag är fortfarande förlamad i hela högra sidan av kroppen. Högerarmen har ingen funktion alls men benet har vi tränat upp så att jag kan gå med krycka. Hjärnan funkar så att i stället för de nervbanor som brister vid en hjärnblödning så behöver den skapa nya vägar och det gör man bara med träning. Så vi har tränat oerhört mycket, inte bara det fysiska utan också kognitivt, som färger, siffror, klockan, säger Paulina.

Två gånger i veckan har hon rehabilitering. De har köpt en motionscykel som hon cyklar på två gånger om dagen. Utöver det blir det träning på gym och online. Det gäller att verkligen planera och strukturera dagarna, det är mycket pusslande med att få ihop allting.

» Det viktigaste är att inte bli skadad, att inte överanstränga kroppen

Paulina får mycket hjälp av sin man Jonas, som stått vid hennes sida genom rehabiliteringen och pushat och kommit med nya övningar och tankesätt – som att inkludera golf.

– Golf är kanske inte det första man tänker på om man är halvsidesförlamad, men Jonas fick idén att det kanske kunde vara bra för balansträningen. Jag hade hunnit spela några år innan stroken och tyckte det var kul. Så han köpte en puttmatta och i februari 2021 började vi träna hemma i vardagsrummet.

Paulina och hennes man Jonas har köpt en egen golfbil så att hon lättare kan ta sig runt på sin hemmabana Woodlands Country Club utanför Örkelljunga.

Paragolfträningen en viktig del i rehabiliteringen

Till en början satt Paulina i rullstolen och puttade. Efter hand reste hon sig upp och puttade med Jonas som stöd. Det dröjde inte länge innan hon kunde putta själv. Stärkt av framstegen tog de kontakt med golftränaren Magnus »Frasse« Pettersson på Åkagårdens Golfklubb i Grevie i Skåne, som bedrivit paragolfverksamhet under en längre tid. Paulina som trodde att hon aldrig mer skulle kunna spela golf igen märkte snart framsteg.

– Det gick väldigt bra med träningen. Så i början av juni när jag följde med i golfbilen när Jonas skulle spela så tog vi med en putter så att jag kunde pröva när tillfälle gavs. Efter ett par veckor spelade jag mitt första hela golfhål från utslag till hålkopp. Det kommer jag aldrig att glömma! Det var en liten seger för mig. Det kanske låter dumt men jag kände mig så levande. För mig betydde det jättemycket.

Samma sommar spelade Paulina sin första 9-hålsrunda.

» Golf är kanske inte det första man tänker på om man är halvsidesförlamad, men min man fick idén att det kanske kunde vara bra för balansträningen. Jag hade ju hunnit spela några år innan stroken och tyckte det var kul

I dag är den individuella golfträningen med Frasse en viktig del i rehabiliteringen. Ibland kör de teknik och det långa spelet, ibland blir det närspel på och runt green. Paulinas dagsform avgör.

– Eftersom kroppen är som den är så blir det inte någon naturlig struktur i golfen. Det är så att jag vissa dagar ställer upp mig annorlunda till bollen mot tidigare, så när jag tränar med Frasse måste vi hela tiden anpassa. Men lika viktigt är golfens sociala inslag, som var det som fick Paulina att fastna för sporten från första början.

– Jag tyckte att det sociala med golfen var jättekul, att få träffa folk och spela ihop. Fast i början var jag lite feg och ville bara spela med Jonas. Jag har rätt så höga krav på mig själv och kunde bli så frustrerad om det gick dåligt. Vi spelade flera gånger i veckan och jag kom ner till 25 i handicap och det var jag fullt nöjd med.

Varje vecka tränar Paulina med golftränaren Magnus »Frasse« Pettersson på Åkagårdens Golfklubb i Grevie i Skåne. Ibland kör de teknik och det långa spelet, ibland blir det närspel på och runt green.

Köpte en egen golfbil

Strokepatienter blir ofta väldigt dåliga och de behöver hjälp för att klara anpassningen till golfen. Frasse har gått igenom Paulinas utrustning för att säkerställa att den fungerar utifrån hennes förutsättningar. Förutom sin krycka behöver hon ha tillgång till en golfbil för att kunna komma ut på banan. De bestämde sig därför för att köpa en egen som nu står på hemmaklubben Woodlands Country Club utanför Örkelljunga.

– Det tar lite tid med alla praktiska moment på banan, men det får ta den tid det tar. Jonas kör golfbilen. Numera kan jag ta mig ur den själv men förut fick han hjälpa mig med det. Sedan tar han fram golfboll, peg och rätt klubba, jag går fram och ställer upp mig, Jonas tar kryckan och jag tar klubban och slår. Sedan byter vi igen och kör fram till bollen. Där har vi hittat jättebra rutiner, säger Paulina.

» Vissa dagar måste man planera bort annat på grund av hjärntröttheten. Jag har alltid varit social så det är otroligt jobbigt att jag är helt slut i flera dagar efter att jag träffat folk. Eller som när jag klarade av att under en period spela tre 18-hålsrundor för jag ville testa att jag kunde. Då var jag trött en hel vecka efteråt

Möjligheten att bli helt återställd efter en stroke är begränsad. Medan den försämrade fysiska förmågan är svår att hantera så är det värsta ändå hjärntröttheten som kan slå till när som helst. Dagar då Paulina haft någonting inbokat kan göra att hon efteråt blir helt utslagen. Även afasi, nedsatt språkförmåga, vilket Paulina lider av är en mycket vanlig följd när man drabbats av stroke.

– Vissa dagar måste man planera bort annat på grund av hjärntröttheten. Jag har alltid varit social så det är otroligt jobbigt att jag är helt slut i flera dagar efter att jag träffat folk. Eller som när jag klarade av att under en period spela tre 18-hålsrundor för jag ville testa att jag kunde. Då var jag trött en hel vecka efteråt. Samtidigt var det stärkande att se att jag klarade det.

Paulina är realist. Hon försöker att tänka positivt och se till det hon kan göra här och nu. Genom hela processen har Jonas dokumenterat mycket så när det känns tungt brukar de gå tillbaka och se framstegen, hur små de än må vara. Och om målet med golfen innan hjärnblödningen var att komma ner i handicap så är det i dag ett helt annat.

– Det viktigaste är att inte bli skadad, att inte överanstränga kroppen. För mig betyder träningen med Frasse så mycket. Golf för honom och för mig handlar om livsglädje. Sen har Jonas och jag pratat om att någon gång i framtiden kunna åka till Spanien och spela golf. Frasse håller i sådana resor och det är en dröm jag har. Men det kräver rätt mycket mer av mig, så det jobbar jag mot.

Mer om Paulina Paulsson

Yrke: Tidigare administrativ koordinator
Bor: Örkelljunga
Familj: Gift med Jonas, två vuxna barn
Hemmaklubb: Woodlands Country Club
Intressen: Träning och golf

Stroke – varje minut räknas

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller blödning i hjärnan. De flesta som får en stroke är över 65 år, men även yngre drabbas.

Stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Även yrsel, försämrad balans, kraftig huvudvärk, illamående och kräkning kan vara symtom.

Att få rätt vård snabbt kan vara skillnaden mellan liv och död – varje minut räknas. Ring genast 112 om du eller någon i din närhet har symtom som kan bero på stroke.