Värmer du upp inför golfronden?

Att gå från noll till hundra på några få sekunder är en egenskap som motorstarka bilar gärna förespråkar. När det kommer till golf är det snarare en stor nackdel. Vet du vad du faktiskt riskerar genom att inte värma upp ordentligt?

Text: Jenny Olsson
Foto: Göran Söderqvist & Adobe Stock
Publicerad: 15 maj 2024

Den som sett den spanske golflegendaren Miquel Angel Jiménez uppvärmningsrutin kan nog inte låta bli att dra på mungiporna. Känd för sina udda övningar är hans sätt att värma upp mycket underhållande. Men faktum är att han är något viktigt på spåren. Uppvärmning inför varje rond är nämligen en förutsättning för att spela bra golf och hålla kroppen frisk och skadefri.

»Att spela ouppvärmd är att utmana ödet lite extra. Ouppvärmda strukturer, framför allt muskler, riskerar att lättare råka ut för någon form av skada.

Innan du slår fulla slag behöver musklerna bli varma för att du ska kunna nå din maximala rörlighet och svinga naturligt. Detta är precis lika viktigt som att värma upp inför vilken annan fysträning som helst.

– Att spela ouppvärmd är att utmana ödet lite extra. Ouppvärmda strukturer, framför allt muskler, riskerar att lättare råka ut för någon form av skada. Tänker vi slaglängd, så blir den längre med hjälp av uppvärmda muskler, ökad rörlighet i lederna och en allmänt aktiverad kropp. Får man ont någonstans och slår kortare än man brukar finns alla möjligheter att humöret sjunker och man blir en tråkigare typ på banan, säger KG Nissén, Svenska Golflandslagets fysioterapeut och fystränare.

KG Nissén arbetar som fysioterapeut och fystränare för Svenska Golflandslaget och Performance Team. Foto: Göran Söderqvist

Undvik skador och håll kroppen frisk

Att inte slå bra slag på grund av en ouppvärmd kropp är väl en sak. Betydligt värre blir det om du skulle råka skada dig bara för att du hoppat över uppvärmningen. Faktum är att 25–60 procent av golfare på amatörnivå upplever golfrelaterade skador varje år.

– Hos vardagsgolfare är ländryggen det vanligaste skadeområdet. Även skador på handleder, knän och axlar är förhållandevis vanliga. Det finns olika scenarier varför skadorna uppstår. En vanlig orsak är obalans mellan styrka/stabilitet och rörlighet. När det blir obalans mellan olika kroppsdelars funktion, där man nyttjar det man är bra på och då ofta överbelastar det området. En vanlig kombination för just ländryggen är stela höfter och/eller bröstrygg samt nedsatt styrka i bålen och en ökad belastning på ländryggen. Anatomi och biomekanik påverkar till stor del, så kroppshållning och uppställning är viktiga faktorer. Lägger du till det du har med dig i bagaget i form av tidigare skador, fysisk kapacitet och träningsbakgrund så kan det vara ett komplicerat pussel att lägga.

25–60 procent av golfare på amatörnivå upplever golfrelaterade skador varje år.

Vi svingar som vår kropp tillåter oss att svinga, helt enkelt. Enligt KG Nissén har forskare vid ett flertal studier kunnat visa att uppvärmning är en av de viktigaste faktorerna för att undvika skador så den är väldigt viktig – och tyvärr samtidigt något som de flesta slarvar med.

– Att värma upp är väldigt enkelt och kräver ingen speciell utrustning. Se till att aktivera benen och på så vis även hjärta och lungor; gå, jogga, hoppa lite rep, gör lite olika typer av utfallssteg eller andra benövningar. Eftersom det är en rotationssport vi sysslar med, så är det bra att göra några rotationsövningar för i första hand höfter och bröstrygg. Det tar bara några minuter och som en extra bonus har du hjälpt nervsystemet att komma i gång.

Detta riskerar du om du inte värmer upp!

Du slår kortare
En spelare som är ouppvärmd och stel har svårare att vrida upp sig ordentligt. Då blir hela svingtekniken lidande. Uppvärmning oljar upp ”maskineriet”, hjälper dig till bättre tajming och bollträff och skapar högre hastighet på klubbhuvudet och därmed längre carry.

Du skadar dig lättare
Uppvärmning är väl investerad tid om du vill minska skaderisken och hålla kroppen frisk. De flesta som skadar sig gör det under de första tre hålen, många gånger på grund av kalla muskler och stela leder. Ju äldre du är desto större är risken.

Du tappar humöret
Den ouppvärmda svingrörelsen kan leda till en del klagande, inte bara över ömmande kroppsdelar utan också över resultatet. Under tiden du värmer upp kroppen, gör du dig mentalt redo för spel. Och såklart blir du på bättre humör om du slår fina golfslag.

Kroppen är ditt viktigaste verktyg

Så vad gör du om skadan, så att säga, redan är skedd? Det beror såklart på vad det är för skada, men en generell regel är att om det inte gör mer ont nästa dag så kan du fortsätta, säger KG Nissén.

– Det är dock en generell regel och beroende på skadans art kan det vara aktuellt att kontakta någon som kan göra en professionell bedömning. Det är alltid bra att aktivera och träna övriga delar av kroppen som inte är påverkade av skadan. Vid svårare skador som omöjliggör golfspel bör du kontakta sjukgymnast, fysioterapeut eller läkare för att få en bedömning och rådgivning.

Att vara fysiskt aktiv så mycket du kan utifrån dina förutsättningar, är alltså en bra grundregel. Vår kropp är byggd för att röra på sig och fungerar, för de allra flesta, bäst genom att få göra just det. I golf är kroppen det viktigaste ”verktyget” du använder, så ju bättre förberedd kroppen är desto större sannolikhet att den kommer att klara av uppgiften bättre.

Kom ihåg, att du svingar som din kropp tillåter dig att svinga. Visst vore det väl dumt att riskera att hela golfsäsongen blir en enda lång skadeperiod bara för att du skippar uppvärmningen?