Vad gör en golftränare om dagarna?

Kanske är du en av de många som tagit hjälp av en PGA-tränare för att få till svingen, eller går i tankar om att boka en session för att ta säsongen 2023 med storm. Men hur ser egentligen en arbetsdag ut för en golftränare? Vi träffade Linda Forsberg på Landeryds Golfklubb som tycker att hennes jobb som tränare är det bästa i världen, inte minst när hon får hjälpa klubbens juniortjejer att utvecklas.

Text: Jenny Olsson
Foto: Peter Holgersson
Publicerad: 5 maj 2023

De allra flesta golfare har nog tagit en och annan lektion. Förhoppningsvis också tillgodogjort sig instruktionerna från en kunnig och engagerad tränare; i Sverige är de närmare 650.

Alldeles utanför Linköping hittar vi en av dem, Linda Forsberg, som är verksam på Landeryds Golfklubb.

Landeryd är en av Sveriges största golfanläggningar, med tre varierade 18-hålsbanor fördelade på två anläggningar. Här finns gott om träningsmöjligheter, där klubbens drygt 4 200 aktiva medlemmar kan vässa sitt spel – och det är det många som vill, såväl seniorer som juniorer och knattar.

Lindas resa in i golfen började när hon själv var åtta år gammal, faktiskt just på Landeryd där hennes föräldrar spelade. Vartefter hennes golf utvecklades växte drömmen om att få stå i frontlinjen på de främsta tävlingarna och synas på tv. Men målsättningen förändrades med åren och i stället valde Linda att utbilda sig till PGA pro – det har hon aldrig ångrat. Att få coacha spelare på olika nivåer och vara bakgrundsfigur till andra som vill ta sig till den absoluta toppen fyller henne med stor glädje.

Lindas arbetsplats, Landeryds Golfklubb, är en av Sveriges största golfanläggningar. Här tränar hon allt från knattar och juniorer till seniorer.

06:30 Ligger kvar i sängen när klockan ringer och tar ett varv i sociala medier. En snabb glutt i appen Proplanner uppdaterar mig om dagens schema och ger en överblick över vilka privatlektioner och gruppträningar som väntar. De senaste åren har träningsviljan på klubben ökat markant i alla kategorier och det är spännande.

 

08:00 Med frukosten avklarad drar vi väg hela familjen, döttrarna på cykel till skolan och jag och sambon till våra jobb.

 

08:15 Väl på klubben tar jag mig en kaffe, drar i gång datorn och går igenom mejlen. I går kväll hade jag utprovning av kläder för alla juniorer som ska träna i år. Ett fyrtiotal dök upp för att välja sina träningsställ med shorts, tröjor, vattenflaska och ryggsäck. Nästa vecka blir det ett pass till, då hoppas jag att det dyker upp lika många.

Det första Linda gör när hon kommer till jobbet är att ta en kopp kaffe och gå igenom mailen. Snart är det dags för dagens första lektion.

08:45 Fixar fram material till dagens första lektion. Det är dags för Johan igen. Han är helt fantastisk. En inbiten golfare, 50 år gammal, som äter och sover golf. Varje höst köper han två paket om 30 lektioner, så han har många att beta av. Just nu tränar vi svingteknik på rangen. Johan vill ha en specifik bollträff som vi försöker jobba på. Det är verkligen jättekul att följa hans utveckling.

 

10:30 Föreläsning för D50. Drygt 20 damer trillar in för att höra mig berätta om fysträningens inverkan på golfsvingen. Kaffe och bulle blir det såklart också. Mycket prat och otroligt roligt och uppskattat.

 

12:00 Lunch! Det blir sällan några långluncher, men så här innan säsongen kommit i gång på allvar försöker vi äta tillsammans så många som möjligt i personalen. Det är viktigt med det sociala kittet för när allt rullar i gång hinner vi knappt se eller prata med varandra. Jag älskar pasta, så det blir en stor tallrik vällagad pasta med köttfärssås.

Många som kommer till Linda vill ha hjälp med sin sving. Här rättar hon till en elevs rotation för att få henne att få mer kontroll över slaget.

13:00 Siv och Marita har bokat en dubbellektion. De ska ut och resa och vill ha en liten »besiktning« innan de åker till Spanien för att spela golf.

 

14:00 Ny lektion, ny elev, ny sving att rätta till.

 

15:00 Nästa lektion, nästa elev, nästa sving som behöver lite korrigering.

 

15:30 Sätter mig att förbereda juniorträningen. I dag har jag fyra tjejgrupper i rad mellan klockan 16 och 20. Vi har delat upp grupperna i tjejer och killar för vi har sett att efter Golfkul när de blivit lite äldre så blir det en bättre social samvaro att köra så. Jag har de fyra äldsta tjejgrupperna under mina vingar – mycket feedback och lättsam anda är mitt motto.

På dagens juniorträning tränas närspel. Att träna juniorer är något Linda brinner lite extra för.

20:35 Magen kurrar när jag ska bege mig hemåt. Det där mellanmålet, varför hann jag inte peta i mig det? Känner också att jag har druckit lite för lite. När jag kommer ut från klubbhuset har vinden lagt sig och det är tyst och stilla. Min arbetsplats är verkligen vacker och rofylld … Just ja, mataffären! Tur att jag kommer ihåg det.

 

23:10 Läggdags. Tusen tankar snurrar i huvudet. Ska jag köra en uppföljning för D50? Vilka nya övningar ska jag ta med till nästa juniorträning? Kanske döttrarna vill äta middag på stan i helgen? Hoppas att det går bra för Siv och Marita i Spanien!

Mer om Linda Forsberg

Är: 42 år
Gör: Club Professional och junioransvarig på Landeryds Golfklubb
Bor: Linköping
Familj: Sambo, två barn
Bakgrund: Har gått Högre tränarutbildning (HTU), Juniorledarutbildning, samt en certifierad TPI-instruktör.