Golfglädje för alla på Gumbalde

Golfbanor har i alla tider designats av män för män. Konsekvensen har i många fall blivit sämre spelupplevelser för kvinnor. Hur skapar man egentligen en anläggning som tilltalar och gynnar alla? Gotländska Gumbalde Resort har möjligen svaret.

Text: Jenny Olsson
Publicerad: 18 mars 2022

Att Gotland är en populär golfdestination är ingen nyhet. Mängder av golfare har länge begett sig till ön för att svinga sina klubbor och njuta av vacker natur, matupplevelser och kulturskatter.

Den 1 maj återinvigs Gumbalde Resorts 18-hålsbana efter en omfattande ombyggnation signerad Pierre Fulke Design, en investering på närmare 30 miljoner kronor genom de nya ägarna Gotlandsfabriken Invest AB. Gumbalde bestämde sig för att sätta en ofta förbisedd målgrupp i fokus när det var dags att bygga om – kvinnliga golfare.

– Vi tror stenhårt på satsningen, säger Matz Bengtsson, vd på Gumbalde Resort. Den ursprungliga banan byggdes i slutet av 1980-talet och hade inte uppdaterats nämnvärt. Det var dags att satsa på anläggningen och göra en rejäl renovering för att kunna attrahera fler gäster. Vi ville skapa en anläggning där alla kan trivas, såväl medlemmar som tillresande gäster.

Hur skapar man en bana för alla? Gumbalde har valt att skapa golfhål med tydligare vägar intill green utan för många hinder som straffar spelare med högre handicap–samtidigt som det finns många utmaningar för dem med lägre handicap.

Golfglädje blev ett nyckelord för ombyggnationsteamet. De har även tagit med sig kunskap från Vision 50/50, Svenska Golfförbundets förändringsarbete för ett jämställt och inkluderande Golfsverige där målet är fler kvinnor på golfbanan, och i ledande positioner.

I dag utgör kvinnor 26,3 procent av Sveriges alla golfmedlemmar (137 629 kvinnliga medlemmar 2021).

– Men när vi pratar om en bredare målgrupp gäller det förstås inte enbart kvinnor. Det är så lätt att fastna i könsfrågan. Vi vill nå ut till fler utanför den gängse golfspelaren oavsett ålder och spelnivå.  Designmässigt innebär det att vi har skapat golfhål med tydligare vägar in mot greenområdena utan för mycket tvärgående hinder som straffar golfare med högre handicap som kanske inte slår så långt. Självklart finns det fortfarande utmaningar, vi vill ju kunna arrangera en bra tourtävling men samtidigt ha en bana som i vardagen är inbjudande och inte för svår. Den ska vara roligt att spela – för alla!

Gumbalde, som ligger i Stånga på den sydöstra sidan av ön, är en av Gotlands få banor utan direkt havskänning. I gengäld har de i och med ombyggnationen introducerat närmare tre hektar vattenspeglar.

– Det handlar om att skapa intressanta golfhål som är inkluderande, roliga och estetiskt tilltalande. Vi ville ha en mix av kul golfhål som tillsammans utgör en varierande bana för högsta möjliga spelupplevelse. Det tror vi att vi har lyckats åstadkomma.

» Vi vill nå ut till fler utanför den gängse golfspelaren oavsett ålder och spelnivå «

Sedan premiärslagen slogs på Gotland någon gång under 1930-talet har golfen blivit alltmer populär på ön, inte minst tack vare klimatet med tidig vår, varma höstar och milda vintrar. Matz ser stor potential i att kunna bredda målgruppen även vad gäller icke-golfare, då Gumbalde Resort även har hotell, restaurang och konferensmöjligheter.

– Vi behöver få fler gäster vår och höst. Vi har jobbat med vår affärsplan, vision och värdegrund en längre tid och för oss är det viktigt att skapa en inramning som gör att man trivs under hela sin vistelse. Därför har vi byggt om alla utomhusmiljöer med hjälp av en landskapsarkitekt. Till exempel har vi skapat ett torg med körsbärsträd och sittplatser där man kan umgås och koppla av.

De har även ett viktigt samarbete med Destination Gotland, bolaget som sköter färjetrafiken mellan Visby, Nynäshamn och Oskarshamn.

– Vi har ett brett samarbete. Inte bara för att de marknadsför Gotland via olika kanaler, de paketerar och säljer också golfpaket. Vi samarbetar även med dem för bokningar av hotellet i övrigt.

Matz Bengtsson, vd på Gumbalde Resort

Förutom invigningen av banan den 1 maj planerar Matz och ägarna för nästa steg i utvecklingen på och runt Gumbalde Resort. I direkt anslutning till resorten planerar de att bygga 18 bostadsrättslägenheter som klubben kan hyra ut åt ägarna. Inom fem års tid ser Matz också att hotellet har vuxit med ytterligare 100 bäddar.

– Dessutom vill vi växa i medlemsantal. I dag är vi runt 660 medlemmar men vill bli 800. Det är ett mål för oss. Vi vill ha medlemmar som vill vara på anläggningen och som vill spela på banan. Just nu är jag så spänd på att få inviga den nya golfbanan här i maj. Vi har byggt och byggt och byggt och det har varit vansinnigt roligt, men nu är det dags att skapa verksamhet och ha kul!

Gumbalde Resort

-En golfresort i gårdsmiljö belägen i Stånga på sydöstra Gotland.
-Den 17 juni 1989 invigdes de första nio hålen, designade av Lars Lagergren.
-Våren 2022 nyinvigs 18-hålsbanan (par 70) efter en totalrenovering signerad Pierre Fulke Design.
-Här finns också gårdskrog och hotell med konferensmöjligheter. I fjol stod ett nytt poolområde samt två padelbanor klara. I direkt anslutning till resorten planerar man nu att bygga 18 bostadsrätts-lägenheter.

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #1 2022