D60-laget från Bredareds Golfklubb spelar simulatorgolf varje vecka. Från vänster: Hannele Parkinen, Britt-Mari Kvist, Margareta Johansson och Ewa Hjelm-Stefansson. Bakom kameran: Cathrine Magnusson.

Gänget som spelar året om – med simulatorns hjälp

Att äldre generationer skulle vara emot den snabba digitaliseringen stämmer verkligen inte. Tvärtom används ny digital teknik alltmer som ett sätt att öka deras självständighet, trygghet och välbefinnande. Dessutom ger den möjlighet till mer golf! Det bevisar inte minst damerna på Bredareds Golfklubb som spelar simulatorgolf varje vecka.

Text: Jenny Olsson
Foto: Privat
Publicerad: 27 februari 2023

Det är torsdag förmiddag och inne på den stora simulatoranläggningen i Borås har ett gäng damer just spelat morgongolf på Silverleaf Country Club i Arizona. Damerna är medlemmar på Bredareds Golfklubb och ingår i klubbens D60-lag. Margareta Johansson är ledare för D60 och den som drog i gång det hela.

– Vi var flera som var positiva till att testa. Vi spelade några gånger under hösten och sedan nyår har vi bokat tid en gång i veckan, berättar hon.

» Jag tyckte och tycker att det är jättespännande att direkt få feedback på den exakta längden på sina slag och för varje klubba. Att dessutom kunna uppleva och spela vackra banor över hela världen är ju fantastiskt

I starten fick de hjälp av personal på plats med att logga in på Trackman, det tekniksystem som används i anläggningens simulatorer. Det är viktigt att man kommer i gång på ett enkelt sätt, menar Margareta. Numera klarar de det helt själva via en snabbinloggning och de har också laddat ner Trackmanappen i sina mobiltelefoner.

– När man spelar simulatorgolf får man väldigt bra feedback på, till exempel, hur långt man slår med sina klubbor, vilket är superbra att veta. Målet är ju att hålla i gång golfen under vinterhalvåret och att utvecklas och peppa varandra. Men framför allt har vi väldigt kul. Dessutom »bygger« vi laget och sporrar varandra till att fortsätta när utesäsongen drar i gång.

Britt-Mari Kvist och Ewa Hjelm-Stefansson väljer dagens bana. Med simulatorns hjälp kan gänget spela på banor över hela världen.

Bredareds D60-lag består av 12 damer och hälften av dem med handicap 13–25 har varit aktiva med simulatorerna under vintern. En av dem är Cathrine Magnusson, som var den som hade koll på att en större simulatoranläggning skulle öppna i nya lokaler. Cathrine har varit medlem på Bredared sedan starten 1992 och har spelat golf till och från under åren men varit mindre aktiv under flera år.

– Jag hade varit mindre aktiv under flera år ända tills i fjol då klubbens serielag D-60 behövde tillskott. Då hade jag redan kommit i kontakt med simulatorgolf inomhus och haft möjlighet att prova på. Jag tyckte och tycker att det är jättespännande att direkt få feedback på den exakta längden på sina slag och för varje klubba. Att dessutom kunna uppleva och spela vackra banor över hela världen är ju fantastiskt. Scoren uppdateras också automatiskt efter varje hål vilket är väldigt smidigt.

Att golfteknologier som Trackman, Toptracer och andra kan användas som ett avancerat träningsverktyg, utöver att kunna spela på roliga golfbanor, är förstås en stor fördel. Tack vare all data som mäts och som lagras kan varje deltagare följa sin utveckling.

Margareta Johansson firar med näven i luften efter ett välspelat hål.

Men lika viktigt, om inte mer, är det sociala umgänget.

– Efter att vi i D60-laget börjat träna regelbundet under höst- och vinter så tycker jag att sammanhållningen ökat i gänget. Själva golfrundan ger en tät gemenskap då man står kvar tillsammans och spelar från samma plats och inte springer och letar bollar. Skratt och high-fives blir det förstås också, säger Cathrine, som nu försöker inspirera golfvänner, arbetskamrater och kompisar som inte är golfare att testa.

» Nu hoppas vi att fler damer vågar prova på simulatorgolf för att utveckla damgolfen vidare

Det fina med golf i simulatormiljö är ju att det är öppet för alla att spela, gammal som ung och oavsett om man är nybörjare eller aldrig spelat tidigare.
Lagledaren Margareta håller med.

– När vi spelat färdigt brukar vi fika och boka in nästa tid. Därefter skickar vi ut inbjudan till alla i laget via vår D60-grupp på WhatsApp. Nu hoppas vi att fler damer vågar prova på simulatorgolf för att utveckla damgolfen vidare.