Ingela har spelat golf sedan 1981 och tycker fortfarande att det är något av det roligaste som finns.

 

Höj din spelupplevelse

Vi vill att du ska ha kul på golfbanan. Så vi bad golfpron Ingela Tisén ge dig sina bästa tips för hur du får den här golfsäsongen att bli din roligaste hittills.

Text: Jenny Olsson
Foto: Magnus Skoglöf
Publicerad: 17 mars 2022

Vad som gör en bra spelupplevelse är förstås olika från person till person. Vissa kopplar det enbart till prestation, medan andra är nöjda om de haft en skön stund på golfbanan i trevligt sällskap. Oavsett finns det faktorer som kan störa din runda. Det kan vara din utrustning, ditt mentala tillstånd, tempot eller siktet som gör att du får en dålig spelupplevelse. Lösningen på det mesta är att träna och spela mer, säger Ingela Tisén, golfpro på Lidingö Golfklubb.

Ingela Tisén, golfpro på Lidingö GK.

Ingela vet vad hon talar om. Efter att ha arbetat inom golfen i över 30 år har hon stor erfarenhet av att hjälpa golfare att utvecklas.

– Vad jag skulle vilja se är att vi tränare får hålla fler spellektioner. De flesta lektioner är på rangen och där ser man en viss del – men det är på banan det händer! Det finns en anledning till att många säger »Jag är kung på rangen men suger på banan«, och det är sällan bristande teknik som ligger bakom. På banan ser vi så mycket mer av eleven.

Rutiner är en annan sak som inte bara speedar upp tempot utan också hjälper till att skapa trygghet och lugn – och därmed en bättre upplevelse.

– Många är tyvärr för omständliga, tar många provsvingar och står och tänker för länge. Skaffa dig en bra rutin och spela snabbt så ska du se vilken effekt det får på prestationen. Utför din slagrutin, konstatera vad som hände, acceptera det och gå vidare. Innan du börjar planera nästa slag, titta upp och notera vad som händer runt omkring dig, beröm dina medspelare och ta in naturen. I början kommer detta kanske att kännas larvigt, men det handlar bara om att försätta sig i ett annat tillstånd.

» Skaffa dig en bra rutin och spela snabbt så ska du se vilken effekt det får på prestationen «

Att utvecklas i sin golf och känna att man blir bättre är en annan viktig del, enligt Ingela.

– »Den som inte blir bättre slutar att vara bra« är ett känt och klokt citat som jag tagit med mig från en av mina egna tränare. Drivkraft är bra. Stagnation är inte lika kul. En av mina äldsta elever var 94 år när han följde med på golfskola utomlands. Han var med på varenda träning och hade gett sig sjutton på att han skulle bli av med slicen en gång för alla. Han missade inte en minut av resan. Sedan tog han och hans sambo, som var lika gammal, en 9-håls spellektion på hemmaplan för att bli ännu bättre. Hur underbart är inte det?

Den äldre mannen som blivit Ingelas idol bevisar att golf kan bli en livslång kärlek. Men även om golf har fått ett uppsving så är det fortfarande många som lämnar eller inte kommer tillbaka efter en tids bortavaro. Golfen tappar till exempel kvinnor mellan 30 och 40, delvis på grund av barnafödande.

Alla undersökningar om varför man slutar spela golf visar att den egna förmågan spelar stor roll. Det brukar vara tid, pengar och prestation, i den ordningen, som får folk att lägga klubborna på hyllan.

– Genomgående när jag hör tjejer berätta sin historia är att många lagt av för att de bara haft sin pojkvän och hans kompisar att spela med, eller sina föräldrar. På senare tid har dock många nya nätverk kommit fram, till exempel Green Queens och nya Aray Society, som tydligt fokuserar på att föra samman tjejer och kvinnor inom golfen. Det är jättebra initiativ, tycker jag. Det finns heller ingenting som
hindrar enskilda golfklubbar från att skapa möjligheter för fler att spela tillsammans och få fina spelupplevelser.

Ingela Tiséns Tips för roligare golfrundor:

– På rangen: Ha en tydlig plan för vad du ska träna på. Annars vet du inte om träningen ger någonting. Och motsatt, tänk inte teknik när du är ute på banan utan fokusera på spelstrategi, tempo/rytm, klubbval – och att ha kul. Skaffa en enkel slagrutin som hjälper dig att hitta rätt känsla och skapar trygghet.

– Hitta nya spelkompisar. Numera finns det flera olika nätverk och communities som arbetar för att föra samman likasinnade golfare.

– Se till att du spelar med rätt sorts klubbor för dig och investera i komfortabla golfskor.

– Ta en spellektion på banan. Det kan räcka med några hål för att få hjälp att analysera beslut, slag och teknik och skapa en bra helhetsbild över hur du bäst ska få ihop
hela ditt spel.

Den här texten publicerades ursprungligen i Golfa! #1 2022